Crna kronika
USKOK JE TRAŽIO DA OSTANU IZA REŠETAKA

Odluka o produljenju istražnog zatvora za šest uhićenih osječkih dilera
Objavljeno 9. srpnja, 2020.
OSIJEK

Tijekom današnjeg dana bit će odlučeno hoće li i dalje u istražnom zatvoru ostati Dario K., jedan od najmoprimaca osječkog narodnjačkog kluba Rockatiki, te ostalih pet osumnjičenih za dilanje droge u Osijeku.

Kako doznajemo od Miroslava Rošca, glasnogovornika Županijskog suda Osijek, 6. srpnja sud je zaprimio prijedlog Uskoka za produljenje istražnog zatvora za sve pritvorene.

Iako su se odvjetnici uhićenih žalili na rješenje za određivanje istražnog zatvora za svoje klijente, svima su žalbe odbijene, a kako doznajemo, odvjetnici smatraju da će im istražni zatvor i dalje biti produljen te da nema govora da će izići na slobodu.

Iako je nemoguće "zaviriti" u dokumentaciju Uskoka, kako neslužbeno doznajemo, ova istraga će potrajati. U tijeku su provjere mobitela osumnjičenih kao i vještačenja pronađenih DNK-a.

S obzirom na to da kod uhićenih nije pronađena veća količina droge, u istrazi će Uskok trebati pribaviti što više drugih dokaza da bi dokazali njihovu krivnju, a ključne će biti audiosnimke i videosnimke koje su pribavljene u višemjesečnom praćenju okrivljenih.

Nakon uhićenja Dario K. i Boris L. aktivno su iznijeli svoju obranu, a Dario je porekao krivnju.

O ovom spektakularnom uhićenju osječkih dilera droge oglasila se i policija, koja je objavila videouhićenja osumnjičenih. S obzirom na to daj je policija akciju provela u ranim jutarnjim satima, većina je još spavala. Kriminalističko istraživanje obuhvatilo je deset osoba, i to osam muškaraca u dobi od 50, 37, 37, 36, 22, 29, 23 i 33 godine te dvije ženske osobe u dobi od 26 i 23 godine. Osumnjičeni su zbog kaznenih djela zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja te nedopuštenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Podsjetimo, upravo Osječanina Darija K. Uskok smatra organizatorom ovog udruženja smatrajući da je od srpnja 2019. do 9. lipnja ove godine u Osijeku, Vukovaru, Slatini te drugim mjestima u Hrvatskoj i Srbiji okupio i povezao u zajedničko djelovanje ostalih osmero uhićenih, ali i više drugih osoba iz Hrvatske i inozemstva, radi kontinuirane nabave, skladištenja, pakiranja i daljnje preprodaje kokaina, marihuane, amfetamina i MDMA-a na području Osijeka i okolice. Pedesetogodišnjaka Uskok sumnjiči da je s Borislavom L. te s osobama iz Srbije, kao i s više drugih osoba sa šireg područja Vukovara, dogovarao isporuku kokaina. Dario K. kupljeni je kokain osobno preuzimao od Borislava L. te je kokain preuzimao u Srbiji i krijumčario ga u Hrvatsku. Dvadesetšestogodišnjakinja je Borislavu, u dogovoru s Darijom, nabavljala dogovorene količine kokaina, marihuane, amfetamina i MDMA-a od drugih dobavljača iz Hrvatske. Nju je Uskok osumnjičio da je drogu osobno i preko drugih angažiranih osoba preuzimala radi daljnje prodaje. Tako pribavljenu drogu potom su 50-godišnjak i 26-godišnjakinja predavali ostalim osobama koje su preuzimale drogu, skrivale je i skladištile te pripremale za daljnju prodaju. Zatim su drogu prodavali kupcima, a novac od prodaje predavali 50-godišnjaku i 26-godišnjakinji koji su dio pribavljene droge dalje preprodavali kupcima na području Osijeka i okolice. Drogu je Dario K., sumnja Uskok, skladištio na više adresa, a u tu svrhu iznajmio je i stan u Osijeku te je s 23-godišnjakom dogovorio da boravi u tom stanu i u njemu čuva nabavljenu drogu, prepakirava je i priprema za isporuku kupcima.

Ni u rješenju Uskoka o pokretanju istrage ne navode se količine droge koje su unesene u Hrvatsku, koliko je točno pronađeno droge kod osumnjičenih ili eventualno broj prodaja krajnjim konzumentima.

Sandra Lacić
Županijski sud je 6. srpnja zaprimio prijedlog Uskoka za produljenje istražnog zatvora za sve pritvorene
DROGA U KAFIĆIMA
Mjesecima prije ovog uhićenja u Osijeku se govorilo kako se droga lako može nabaviti u osječkim ugostiteljskim objektima. U nekoliko navrata o takvim je slučajevima policija i izvještavala, no za sada je ovo jedini slučaj koji je izišao u javnost.
Možda ste propustili...

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

Najčitanije iz rubrike