Novosti
VRHOVNI SUD POTVRDIO PRVOSTUPANJSKO RJEŠENJE

Zdravku Mamiću odbijene žalbe, sudit će mu se u odsutnosti
Objavljeno 8. srpnja, 2020.

Vrhovni je sud donio rješenje kojim je odbio žalbu branitelja Zdravka Mamića i potvrdio prvostupanjsko rješenje Županijskog suda u Osijeku prema kojemu će mu se suditi u odsutnosti.  Time je postalo pravomoćno rješenje osječkoga suda.


Tako će se Zdravku Mamiću suditi u Osijeku po dvije optužnice koje su spojene. Drugom se optužnicom Zdravko, Zoran i Mario Mamić, Damir Vrbanović, Nikky Antonijo Vuksan, Igor Krota te Sandro Stipančić terete da su putem off-shore računa izvukli iz NK Dinamo oko 200 milijuna kuna.  Po trećoj optužnici Zdravko Mamić se tereti da je kao izvršni direktor Dinama, otvorio bankovni račun u Klagenfurtu za Dinamo i u sve ugovore koje je napravio s nogometnim klubovima u koje su igrači prelazili ukalkulirao obveze da odštete za igrače uplaćuju na taj račun, za koji Dinamo nije ni znao, umjesto da je novac uplaćivan na račun hrvatskog nogometnog kluba. Podsjetimo, u prvom suđenju nepravomoćno je osuđen na šest i pol godina zatvora no objavu presude dočekao je u Bosni i Hercegovini, gdje se i danas nalazi.

Naime, protiv Zdravka Mamića raspisana je međunarodna tjeralica i izdan europski uhidbeni nalog, no on nije uhićen niti izručen  Hrvatskoj. Pored hrvatskog državljanstva ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine gdje se trenutno nalazi, ali susjedna država ga ne želi izručiti jer  je ondašnje pravosuđe utvrdilo kako "nisu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje".


- Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud pravilno zaključio da optuženik nije dostižan državnim tijelima Republike Hrvatske. Pravilno je utvrdio i obrazložio i da postoje osobito važni razlozi za suđenje optuženiku u odsutnosti. Oni se očituju u činjenici da je optužen za kaznena djela počinjena od strane zločinačke organizacije koju je prema navodima optužnice oformio i s njom rukovodio u razdoblju preko deset godina. Prema optužnici oštećen je jedan od najeksponiranijih sportskih klubova u Hrvatskoj, a optuženik je pri tome stekao izrazito veliku protupravnu imovinsku koristi na štetu tog kluba. Neupitna je i zainteresiranost javnosti za ishod tog kaznenog postupka. Iako će se optuženiku suditi u odsutnosti to ne umanjuje njegova prava na obranu. Zakon o kaznenom postupku jamči pravo na obnovu kaznenog postupka svakoj osobi koja je osuđena u odsutnosti, uz ispunjenje zakonskih pretpostavki i kad nastupi mogućnost da joj se ponovno sudi u njezinoj prisutnosti - navodi u obrazloženju pravomoćnog rješenja Vrhovni sud. S.Lacić