Svijet
VELEPOSLANICA BIH U SRBIJI POVUČENA NA KONZULTACIJE

Presuda bivšem pripadniku Armije BiH zategnula odnose
Objavljeno 8. srpnja, 2020.
Odnosi BiH i Srbije naglo su pogoršani nakon što je Viši sud u Beogradu bivšeg časnika Armije BiH Huseina Mujanovića osudio na deset godina zatvora proglasivši ga krivim za ratne zločine.


Veleposlanica BiH u Srbiji povučena je na hitne konzultacije u Sarajevo, a srbijanski veleposlanik u BiH pozvan je u Predsjedništvo kako bi tamo objasnio zbog čega je Mujanović osuđen, no on je taj susret izbjegao naglim odlaskom u Beograd.


Bivši pripadnik Armije BiH suočen je sa zatvorom jer je sud u Beogradu ocijenio kako je on odgovoran za zlostavljanje ratnih zarobljenika u zatvoru kod Hrasnice, u okolici Sarajeva, 1992. Mujanovića, koji je bio upravitelj tog zatvora, uhitila je potkraj srpnja 2018. policija na graničnom prijelazu pri ulasku u Srbiju iz BiH. Srbija nije izvijestila vlasti u BiH o vođenju istrage protiv Mujanovića niti je tražila njegovo izručenje, a on sam nije ni znao da je predmetom istrage sve dok nije uhićen.
Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković odmah nakon izricanja presude uputila je verbalnu notu na adresu Ministarstva vanjskih poslova Srbije prosvjedujući zbog tretmana Mujanovića, koji je bosanskohercegovački državljanin. Izrazila je nezadovoljstvo ponašanjem vlasti u Beogradu ocijenivši kako Srbija i u ovom slučaju pokazuje da krši sve postignute ugovore koji tretiraju pitanje procesuiranja ratnih zločina. H
Možda ste propustili...

PRIZNAO ODGOVORNOST ZA PROPUSTE KOJI SU OMOGUĆILI HAMASU DA NAPADNE IZRAEL

Ostavka šefa obavještajaca

POZIV NA JAČU OBRANU

Macron: Europa bi mogla umrijeti

Najčitanije iz rubrike