Svijet
PORAST SJEČE ŠUMA

Europa zabrinuta jer prebrzo gubi šumske površine
Objavljeno 4. srpnja, 2020.
Sječa će kratkoročno negativno utjecati na sposobnost kontinenta da apsorbira ugljik

Europa je proteklih godina izgubila velike šumske površine zbog sječe, pokazuje istraživanje, što rezultira smanjenom sposobnošću kontinenta da apsorbira ugljik i upozorava na šire probleme u borbi EU-a s klimatskom krizom.


Mnoge od europskih šuma, na koje otpada 38 posto površine kontinenta, koriste se kao izvor trupaca i redovito se sijeku, prenosi britanski Guardian. No gubitak biomase povećao se za 69 posto u razdoblju od 2016. do 2018. u usporedbi s razdobljem od 2011. do 2015., prema satelitskim podatcima. Područje šuma obuhvaćenih sječom povećalo se za 49 posto u usporedbi istih razdoblja, prema istraživanju objavljenom u časopisu Nature Research. To pokazuje da je bilo mnogo više sječe u kratkom razdoblju, čak i ako se uzmu u obzir prirodni ciklusi i utjecaj događaja poput šumskih požara i velikih sniježnih nanosa. Moglo bi se očekivati da područje sječe varira manje od deset posto zbog ciklusa sadnje i rasta i sličnih učinaka.


Drugi faktori koji vjerojatno igraju ulogu povećana su potražnja za drvom kao gorivom i veće tržište za trupce i ostale drvne proizvode. Satelitski podatci mogli bi biti rani pokazatelj neodrživih pritisaka na šume Europske unije. Najuočljiviji gubitak drvne mase je u Švedskoj, na koju otpada 29 posto porasta sječe, i u Finskoj, u kojoj je zabilježen porast sječe od 22 posto. Znatno su manje pogođeni Poljska, Španjolska, Latvija, Portugal i Estonija, na koje zajedno otpada porast sječe od 30 posto.


Voditelj istraživanja Guido Ceccherinij kaže kako porast sječe i gubitak biomase vjerojatno neće rezultirati smanjenjem šumskih područja Europske unije, jer će se većina tih područja pošumiti. No sječa će kratkoročno negativno utjecati na sposobnost kontinenta da apsorbira ugljik. "Za obnovu šuma treba nekoliko desetljeća, ovisno o vrsti šume, i povećanje sječe rezultirat će povećanjem emisije ugljikova dioksida u atmosferu." Nove će šume opet apsorbirati ugljikov dioksid iz atmosfere pa se ravnoteža emisije i skladištenja ugljikova dioksida u Europi neće dugoročno narušiti.
Unatoč tome, znanstvenici ističu da je potrebno otkriti uzrok iznenadno pojačane sječe jer to može upozoriti na skrivene probleme u načinu na koji Europa upravlja svojim šumama.
Hina
38

posto europskog kontinenta pokriveno je šumama
29

posto pojačane sječe šumskog fonda zabilježeno je u Švedskoj
Za obnovu šuma treba nekoliko desetljeća, ovisno o vrsti šume
Možda ste propustili...

PROTIV VOJINA PAVLOVIĆA, ČELNIKA JEDNE OD EKSTREMISTIČKIH SRPSKIH UDRUGA

Sud BiH potvrdio prvu optužnicu podignutu zbog nijekanja genocida u Srebrenici

PESKOV ZAPRIJETIO ZAPADU MOGUĆOM ODMAZDOM

Rusija prijeti zbog imovine

Najčitanije iz rubrike