Crna kronika
PRAVOMOĆNA PRESUDA JULIJANI NEĆAK (84) ZA UBOJSTVO SINA U GRABOVCU

Vrhovni sud smanjio kaznu sa sedam i pol na šest godina zatvora
Objavljeno 3. srpnja, 2020.

Julijani Nećak (84) iz Grabovca Vrhovni sud smanjio je kaznu sa sedam i pol na šest godina zatvora zbog ubojstva sina Mladena (61) u ožujku 2018. godine. Uz kaznu zatvora i dalje joj ostaje sigurnosna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja, koja će se provoditi u okviru zatvorskog sustava i može trajati do prestanka izvršenja zatvorske kazne.


Julijana Nećak je 22. ožujka 2018. u njihovoj kući u Grabovcu sina ubola nožem u leđa ispod lijeve lopatice. Pri tome mu je ozlijedila više unutarnjih organa, pa je, unatoč liječničkoj pomoći, Mladen Nećak preminuo sljedećeg dana u Kliničkom bolničkom centru Osijek. U prvom suđenju ubojstvo je bilo prekvalificirano na usmrćenje, pa je Julijana Nećak bila osuđena uvjetno. Na takvu presudu žalilo se Županijsko državno odvjetništvo, a na drugom suđenju osuđena je za ubojstvo i dobila je sedam i pol godina zatvora.

Vrhovni je sud donio pravomoćnu presudu kojom je prihvatio žalbu Julijane Nećak, preko odvjetnika, i preinačio prvostupanjsku presudu smanjivši kaznu sa sedam i pol na šest godina zatvora. U kaznu je uračunano vrijeme oduzimanja slobode i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojemu se i dalje nalazi.


- Osuđena je zbog ubojstva sina. Ubola ga je iznenada nožem u leđa. Sin je nije isprovocirao jer je bio pasivan i nije započeo sukob riječima ni tjelesno. Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud pravilno cijenio da je optuženica osoba starije dobi, u vrijeme počinjenja 82 godine, koja nikada prije nije dolazila u sukob sa zakonom. U vrijeme zločina bila je bitno smanjeno ubrojiva. Više je trebalo cijeniti činjenicu da je sin prije psihički i tjelesno zlostavljao optuženicu. Godinama je bila žrtva učestalog obiteljskog nasilja od strane pokojnog supruga, a potom i sina, pa je razvila i simptome kroničnog PTSP-a - navodi se, među ostalim, u obrazloženju pravomoćne presude Vrhovnog suda.


Iz nalaza i mišljenja sudskog vještaka za psihijatriju proizlazi da je Julijana u trenutku ubojstva bila stara osoba s dobno uvjetovanim psihoorganskim promjenama u obliku afektivne labilnosti, otežane kontrole i impulzivnosti, oštećene psihomotorike, otežanog prisjećanja i slabijeg sjećanja na svježije događaje. U stresnim situacijama razotkrivaju se sve dobno uvjetovane slabosti njezina psihičkog funkcioniranja, što je i za očekivati s obzirom na dob. Prema mišljenju vještaka, upravo slabljenje njezinih mentalnih funkcija zbog visoke dobi, ali i kumulativni učinak stresnih događaja, doveli su do toga da je sve teže podnosila situacije u kojima se nalazila. Vještak zaključuje da su njezine sposobnosti shvaćanja i upravljanja postupcima bile bitno smanjene te da postoji očita potreba za liječenjem njezina psihičkog stanja.


Viši sud navodi da je Županijski sud Osijek upravo te rezultate psihijatrijskog vještačenja pravilno povezao s obranom optuženice u kojoj sama navodi kako je slučajno ubola svog sina nožem. Vrhovni sud navodi da u svojoj žalbi ona zanemaruje činjenicu da je sama opisala kako je tog kobnog dana bila u kuhinji i nešto kuhala te je imala nož u ruci, a da je Mladen nešto pojeo, a potom i povratio jer je bio pijan, te da ga je ona "grdila" govoreći mu "dokle ćeš piti... prestani piti", na što je oštećenik rekao "hoću, hoću..." On se okrenuo i pošao prema svojoj sobi ljuljajući se, a ona mu je prišla s leđa kada je nije mogao vidjeti i ubola ga, odnosno "piknula" nožem. U tom trenutku Mladen je imao 1,99 promila alkohola u krvi.


Vrhovni sud navodi kako je Julijana racionalno i promišljeno postupala nakon što je sina ubola nožem na što upućuje činjenica da je nakon uboda sina nožem u leđa i nakon što je vidjela da on krvari, njegovu odjeću prala u kadi, a krvavu deku u perilici za veš i tek potom navečer otišla susjedama po "puder i flastere" koje su tek onda pozvale policiju i hitnu. Julijana je sina Mladena ubola nožem između 14 i 14.30, a tek oko 21 sat je otišla do susjeda govoreći da je sin malo ozlijeđen.

- Ovakva kazna istovremeno će odgojno i preventivno utjecati i na ostale građane da ne čine kaznena djela, da znaju da je činjenje kaznenih djela za svako društvo nepoželjno i pogibeljno, a kažnjavanje svakog počinitelja nužno i pravedno - navodi Vrhovni sud.

Sandra Lacić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike