Crna kronika
SLAVONIJA I BARANJA U PLAMENU

Gore polja, radni strojevi, visina šteta je milijunska
Objavljeno 3. srpnja, 2020.
Gorjela su polja pšenice i ječma kod Paulina Dvora i Čeminca, a sijeno u Bilju

PAULIN DVOR/BILJE - Posljednjih dana diljem Slavonije i Baranje vatrogasci zbog brojnih požara imaju pune ruke posla. Osim strništa, stradala su i polja ječma, bale sijena te radni strojevi. Već sada se zna da je ukupna šteta premašila brojku od milijun kuna.
Tako se pri vršenju pšenice u srijedu u blizini Paulina Dvora zapalio kombajn. Vatra se proširila na usjev i izgorjela su oko 22 hektara pšenice. Do požara je došlo zbog tehničke neispravnosti na kombajnu. Pedesetdvogodišnji vlasnik iz Paulina Dvora oštećen je požarom za oko 90.000 kuna. Gasiti požar prvi su izišli pripadnici Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Osijek s dva vozila i pet vatrogasaca, a u pomoć su im došli pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Čepin te DVD-a Ernestinovo. U pripremu je stavljen DVD Čepin. Vatra se tako brzo proširila njivom da je vozač kombajna jedva uspio izići vozilom na sigurno.


Istoga dana oko podne izbio je požar na radnom stroju za baliranje slame, kojim je upravljao 57-godišnjak iz Negoslavaca, na poljskom predjelu Dojčina. Požar se s balirke proširio na strnište. Požar su ugasili vatrogasci JVP-a Vukovar. Požar je izazvan kvarom na električnoj instalaciji radnog stroja, a šteta je nekoliko stotina tisuća kuna.


- Imali smo već požara na otvorenom. Pozvao bih vlasnike vozila da redovito obavljaju tehnički pregled sve opreme i tehnike koja sudjeluje u sjetvi i žetvi, odnosno traktore, kombajne i priključne strojeve - pozvao je Tomislav Nađ, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Čepin.

I u Bilju, gdje su zabilježena dva požara u dva uzastopna dana, ekipe vatrogasaca DVD-a Bilje doslovce su išle iz intervencije u intervenciju. Prema riječima Pave Nikolića, tajnika Vatrogasne zajednice općine Bilje, za članove DVD-a Bilje ovi ljetni dani nisu dani mira, pa još jednom upozoravamo građane na oprez. Naime, posljednji požar dogodio se 29. lipnja navečer, a požarište je bilo potpuno „osigurano“ drugi dan, odnosno u noći nakon izlaska na intervenciju, i to gotovo na istom mjestu gdje je pred kraj prošle godine gorjelo na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Orlov put. Tada je izgorjela velebna drvena kuća, a ovaj put gorjelo je, nešto dalje, sijeno. Oko 18 sati preko daljinskog uzbunjivanja biljski su dobrovoljni vatrogasci dobili obavijest da je u tijeku požar, da gore rolo bale sijena na OPG-u Orlov put. U roku od deset minuta devet je članova vatrogasne postrojbe zapovjednika DVD-a Bilje Željka Kolarića stiglo na mjesto požara. Sigurno vođenom akcijom, požar su, s pomoću brze navale u početku, uspješno stavili pod kontrolu, a zatim i potpuno ugasili - pohvaljuje ekipu iz DVD-a Bilje Nikolić jer su uspješno spriječili da se ne dogodi još nešto gore u gašenju požara.

Posted by Pavo Nikolić on Wednesday, 1 July 2020


Kako doznajemo, role baliranog sijena koje su izgorjele vlasnik je pripremio za prehranu svoje stoke. Biljski vatrogasci i Pavo Nikolić navode da su vatrogasci i dan prije ovog događaja imali intervenciju kada su također bili uspješni jer su ugasili požar na radnom stroju. 
           

Sandra Lacić/Darko Pejić/Ivica Getto
Planuo ječam
Oko šest hektara ječma (neposredno uoči žetve) izgorjelo je na polju između Čeminca i Švajcarnice. Požar je buknuo u četvrtak oko 10 sati, a gasili su ga pripadnici JPVP-a Beli Manastir te članovi DVD-a općine Čeminac. Šteta je 40-ak tisuća kuna. Zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca i nasadu kukuruza, požar nije zahvatio obližnji voćnjak. Samo tijekom prošlogodišnjeg proljeća evidentirano je 20-ak takvih intervencija, a glavni je uzrok bila ljudski neoprez pri spaljivanju biljnog otpada. Njegovo spaljivanje najčešće nadzire jedna osoba, što je daleko od pravog i propisanog nadzora, jer se vatra, potpomognuta eventualnim vjetrom, brzo širi, izmiče kontroli i prijeti. Zbog gustog dima tijekom prije podneva otežan je bio promet između Čeminca i Švajcarnice.
Najčitanije iz rubrike