Crna kronika
MJEŠTANKA TENJE O ISKUSTVU PROVALE U NJEZINU KUĆU

Tek kada sam vrisnula,
sjurio se niz stepenice s
kata i pobjegao iz kuće
Objavljeno 12. lipnja, 2020.

O provalama, ili pokušajima provale, obično slušamo kako se događaju drugima. No, kako je to kad se nepoznati muškarac mota po kući, i to u večernjim satima, iskusila je 23-godišnja Laura Grafina, iz Ulice Vlahe Bukovca, u Tenji. Pokušaj provale zbio se prošle subote, oko 20 sati, i samo je puka sreća što joj lopov nije i naudio.


- Bilo je kod nas u Tenji i ranije pokušaja provala, i doista nisam mislila da će netko nepoznat ući u moju kuću, no ušao je. Sjedila sam u donjem dijelu kuće i čula da netko hoda te najprije pomislila da su brat i šogorica. No, ubrzo je moj pas počeo lajati, a kad sam pogledala kroz prozor, vidjela sam čovjeka od oko 1,80, u sivoj dukserici s kapuljačom i u crnim hlačama. Skrio se iza drvarnice i ja sam pozvala ne samo brata i šogoricu, nego i policiju. Viknula sam i potom čula da netko hoda na katu i shvatila da je vanjskim stepenicama, sa stražnje strane kuće, uspio ući. Kad sam vrisnula još jednom i pitala tko je, sjurio se niz stepenice i pobjegao - priča Grafina, dodajući da su policajci stigli za svega nekoliko minuta. Unatoč tome što su, kaže, osvjetljavali susjedna dvorišta i vrtove, nisu ga uspjeli uhvatiti, a naša sugovornica kaže da i drugi mještani Tenje opisuju takvoga čovjeka kako im se mota po dvorištu. Kad je ušao u kuću, priča dalje Grafina, upalio je svjetlo u kupaonici koja je prva do ulaza, no potom je ipak pobjegao i nije uzeo ništa iz kuće.


- Svaka čast policiji koja od tada kruži ulicom i Tenjom ne bi li ga zatekli. No nije ostavio ni otisak obuće kod mene, ni išta drugo prema čemu bi ga se moglo pronaći. Inače, susjedu su već uzeli iz garaže trimer vrijedan oko 10.000 kuna, jedan je ostao bez dvije „motorke”, i stvarno vjerujem da taj čovjek prati situaciju. Vjerovao je i da je moja kuća prazna, a mogu vam reći da sam, nakon prvotnog šoka, toliko bila pod adrenalinom da bih, da je ostao u kući, otrčala na kat za njim. Srećom, ovaj put to sam bila ja, no što da je neko dijete bilo samo u kući, ili kakvi stariji ljudi - pita se Grafina, savjetujući svima da dobro zaključavaju ne samo kuće i stanove, nego i svoje garaže i automobile.


Krađa je proteklih dana bilo u Osijeku i u Budimcima. Policijska uprava osječko-baranjska izvijestila je kako je između 4. i 9. lipnja, u Ulici Josipa Jurja Strossmayera, ukraden bicikl koji se nalazio ispred trgovine. Krađom je 27-godišnjem vlasniku nastala materijalna šteta od oko 3000 tisuće kuna. U Budimcima je policija riješila nekoliko provala, a za što je kazneno prijavljen 17-godišnjak. Prvo je osumnjičen da je između 2. do 8. veljače, provalio u nenastanjenu kuću iz koje je ukrao motokultivator i motornu pilu. Vlasnici, 43-godišnjoj hrvatskoj državljanki, nastala je materijalna šteta od nekoliko tisuća kuna. Naknadnom kriminalističkom istragom maloljetniku (17), stavlja se na teret da je dva mjeseca kasnije, od 8. do 9. travnja, provalio u prostorije garaže nenastanjene obiteljske kuće iz koje je ukrao neutvrđenu količinu raznog alata. Točna količina ukradenog alata i visina materijalne štete naknadno će se utvrditi. Policija je maloljetnika prijavila nadležnom državnom odvjetništvu za mladež.


Kako bi se krađe spriječile, posebice sada, u vrijeme godišnjih odmora, policija je dala nekoliko savjeta. Ključ od kuće ili stana ne treba ostavljati ispod otirača, ili u tegli za cvijeće, i sl., a ne treba ostavljati otvorena balkonska vrata, ili staklene stijene, rolete ne treba potpuno spuštati. Valja zamoliti osobu od povjerenja da prazni sandučić za poštu te imati na umu da se uklone predmeti koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka.


- Ako vam se i osim svih samozaštitnih mjera dogodi da budete žrtva provalnika, po povratku kući ne dirajte ništa i nazovite policiju na broj 192, jer je svaki, pa i najmanji trag, važan i može pomoći da provalnik bude pronađen - savjetuju iz MUP-a.
Iako u ovom slučaju, kako potvrđuju u PU osječko-baranjske, nema elemenata kaznenoga djela, Laura Grifina i mještani Tenje nadaju se da do toga neće doći i da će, pokuša li ponovno ući u tuđe kuće, za sada nepoznati muškarac biti uhvaćen.
Marija Mihelić
Iz garaža i šupa mještana Tenje lopovi su i ranije krali razne alate vrijedne i nekoliko tisuća kuna
Najčitanije iz rubrike