Svijet
WHO: REZOLUCIJA O COVID-19

Svijet će skupo platiti nedostatak jedinstva
Objavljeno 19. svibnja, 2020.
“Zbog toga što su mnoge zemlje ignorirale preporuke WHO-a, virus se proširio svijetom”, upozorio je glavni tajnik UN-a

Rezolucija o nastanku i širenju koronavirusa, koju zajedno guraju Australija i Europska unija, a na kojoj je radila i Kina, dobila je u ponedjeljak na skupštini Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) potporu 116 zemalja, gotovo dovoljno za njezino usvajanje. Rezolucija o koronavirusu bit će predložena u utorak samo ako dobije potporu dviju trećina od 194 članice Skupštine, upravljačkog tijela WHO-a, odnosno 129 zemalja članica.

"Koronavirus uspio se proširiti po cijelom svijetu jer zemlje nisu u borbi protiv njega bile ujedinjene", rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres na početku godišnjeg zasjedanja WHO-a. "Vidjeli smo nešto solidarnosti, ali vrlo malo jedinstva u našem odgovoru na COVID-19", dodao je. Zbog toga što su mnoge zemlje ignorirale preporuke WHO-a, "virus se proširio svijetom, a sada kreće na jug, gdje bi njegov udar mogao biti još katastrofalniji". U videoporuci Guterres je pozvao zemlje da povećaju davanja za WHO kako bi ta agencija UN-a mogla dati potporu zemljama u razvoju. "Nadam se da će potraga za cjepivom biti polazišna točka", dodao je.

Dvodnevna sjednica WHO-a posvećena je borbi protiv koronavirusa, od kojeg je u svijetu umrlo više od 315.000, a zaraženo je 4,730.000 ljudi. Kina je na početku zasjedanja rekla da se slaže s "potpunom evaluacijom" svjetskog odgovora na koronavirus kada pandemija završi. Kina se sve ovo vrijeme snažno protivi pozivima na pokretanje međunarodne istrage o pandemiji, ali je, kako se čini, pomirljivija prema rezoluciji koja poziva na "istraživanje životinjskog podrijetla koronavirusa".

Među zemljama koje podržavaju rezoluciju su Indija, Japan, Južna Koreja, afrička skupina od 47 zemalja, Rusija, Indonezija, Malezija, Saudijska Arabija, Velika Britanija i Kanada. One pozivaju na "znanstvene terenske misije i suradnju" kako bi se otkrio put prijenosa bolesti s ciljem smanjenja rizika od sličnih događaja. Kineski predsjednik Xi Jinping u videoporuci je istaknuo da je njegova zemlja, u kojoj se krajem 2019. koronavirus i pojavio, uvijek bila transparentna i odgovorna u svojem odgovoru na tu zdravstvenu krizu. Xi je najavio da će Kina sudjelovati s dvije milijarde dolara tijekom sljedeće dvije godine u globalnoj borbi protiv pandemije. SAD je najavio da više neće sudjelovati u financiranju WHO-a, ali je predsjednik Donald Trump u subotu otvorio mogućnost određenog financijskog doprinosa, no u razini onoga koji daje Kina, odnosno oko deset posto dosadašnjeg američkog sudjelovanja.

Hina/D.Pavlović
TAJVAN OSTAO BEZ POZIVNICE?!
Tajvan je izrazio prosvjed zbog izostanka poziva na skup Svjetske zdravstvene organizacije, a pridružili su mu se i desetci prijateljskih država, apelirajući na WHO da pozove predstavnike Tajvana na online sastanak o koronavirusu. Tajvan je uspio bez nametanja oštrih restrikcija stanovništvu dovesti koronavirus pod kontrolu. Na Tajvanu, koji ima oko 23,8 milijuna stanovnika, potvrđeno je samo 440 slučajeva zaraze, uz sedam smrtnih slučajeva.
Možda ste propustili...

AMERIKA OŠTRO UPOZORILA SRBIJU UOČI IZBORA:

Ratni zločinci ne smiju se kandidirati

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana