Mozaik
LJETNO RAČUNANJE VREMENA U NEDJELJU

Sat se pomiče unaprijed, auti danju bez svjetala
Objavljeno 28. ožujka, 2020.
U 2 sata u nedjelju kazaljka se s 2 pomiče na 3 sata. U ožujku iduće godine ljetno se vrijeme više neće mijenjati

Od nedjelje, 29. ožujka, mijenjaju se dvije stvari, sat se pomiče za jedan sat naprijed, što znači da ćemo taj dan nešto manje spavati, a druga novina tiče se vozača i prestanka obveze upaljenih svjetala na vozilima tijekom dana.

Nekima će privikavanje na činjenicu da će dan duže trajati biti problematično, jer se pokazalo da dosta osoba i po nekoliko dana osjeća ošamućenost zbog prelaska sa zimskog na ljetno računanje vremena. No to u ovo doba koronavirusa i neće biti nekakav problem, jer će većina hrvatskih građana biti kod kuće. Ova tradicija promjene iz zimskog u ljetno vrijeme i obratno, u Hrvatskoj seže do 1983. godine. Ljetno i zimsko računanje vremena nastavljeno je i nakon samostalnosti, a osim Hrvatske prakticira ga još oko 70 zemalja diljem svijeta. To bi trebalo stati 2021. godine kada bi cjelogodišnje vrijeme trebalo ostati ljetno. Inače, ljetno računanje vremena ove godine završava 25. listopada, u 3 sata, tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 3 sata računa kao 2 sata.

Svoje će “pedagoške” mjere promijeniti i policajci, jer više nije kažnjiva dnevna vožnja bez upaljenih svjetala. Policija poručuje kako su upaljena svjetla danju obvezna u uvjetima smanjene vidljivosti te od prvog sumraka do potpunog svanuća. Promjena se ne odnosi na mopede i motocikle kojima svjetla moraju stalno biti upaljena. Unatoč ovoj promjeni, policajci savjetuju vozačima kako bi zbog bolje uočljivosti na otvorenoj cesti i dalje trebali voziti s upaljenim svjetlima.

Milan Bugarić
Možda ste propustili...

POZNATO JE KAD U ZAGREB DOLAZI LEGENDARNI BEND

Simple Minds stižu 6. srpnja 2021.

SELFIE IZ SOBE IVAN HULJIĆ, GLAZBENIK I PRODUCENT

Nadam se što manje zamišljati koncerte i što prije ih doživjeti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NEDJELJU NA HRT-u

Dokumentarni film „Obitelj Trump: Od imigranata do predsjednika“

2

JONATHAN, J. R. AUGUST, LOVELY QUINCES, NIPPLEPEOPLE...

Šibenski “Let’s Rock” festival 21. lipnja

3

"IMAM NEKOG KOGA NEMAM"

Putokazi predstavljaju novi singl