Svijet
MILIJARDE U IZOLACIJI

U Europi više od 10 tisuća mrtvih, pandemija raste
Objavljeno 25. ožujka, 2020.
Svjetske burze u padu, ali azijska burza u Hong Kongu zabilježila rast od čak tri posto

S više od 1,8 milijardi ljudi u izolaciji, preko 16.500 umrlih i zdravstvenim sustavima nekoliko država na rubu sloma, pandemija COVID-19 nastavlja se ubrzavati i sijati paniku po svijetu.

Pandemija se "ubrzava", no njezin hod može se izmijeniti, ocijenila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u ponedjeljak pozivajući države da prijeđu "u napad" tako što će testirati sve slučajeve i u karantenu uvoditi sve osobe koje su s njima bile u bliskom kontaktu.

U Europi je početkom tjedna prijeđen broj od 10.000 umrlih, od kojih je većina u Italiji (oko 6000) od ukupno gotovo 185.000 zaraženih, a nedvojbeno je taj podatak ispod stvarne brojke zaraženih.

Nakon više tjedana otpora britanski premijer Boris Johnson konačno se povinuo i u ponedjeljak navečer objavio da stanovništvo mora ostati u svojim kućama u trajanju od najmanje tri tjedna u Ujedinjenom Kraljevstvu.

U Rusiji je ovog tjedna stupila na snagu mjera zatvaranja svih obrazovnih ustanova. Moskovljani stariji od 65 godina prisiljeni su ostati u svojim kućama.

Zdravstveni sustavi, među kojima i oni u najrazvijenijim državama, na rubu su eksplozije.

Simbolična fotografija tog stanja je klizalište u Madridu pretvoreno u mrtvačnicu: vlasti su bile prisiljene na taj korak da dobiju prostor za odlaganje tijela u crnom danom s gotovo 500 mrtvih u 24 sata.

Europska unija donijela je odluku bez presedana: suspendirala je Pakt za stabilnost i rast, što znači da je olabavila stroge propise o proračunskoj disciplini. Čak i Njemačka, koja uvijek stoji na braniku proračunske štednje, odlučila je staviti izvan snage ustavna ograničenja vezana uz javni deficit kako bi ubrizgala stotine milijarda eura potrebnih da gospodarstvo održi ‘iznad vode‘. S time da vlada računa na recesiju "od najmanje 5 posto" za 2020.

Sjedinjene Države "vrlo brzo" ponovno će otvoriti svoja poslovna tržišta, paradoksalno je poručio predsjednik Donald Trump noću na utorak.

Ipak, indeks Dow Jones pao je u ponedjeljak na najnižu razinu od studenoga 2016., a europske burze također su pale.

No u utorak ujutro burza u Hong Kongu zabilježila je rast veći od 3 posto, a tečaj nafte također je porastao pri otvaranju tržišta u Aziji.

U utorak je u Kini bilo 78 novih slučajeva zaraze koronavirusom i uglavnom je riječ o slučajevima uvezenim iz inozemstva.

Hina/V.Tešija
Kina se oporavlja, strah od novog vala
Od 78 novih slučajeva zaraze koronavirusom, koliko je u utorak zabilježeno u Kini, uglavnom je riječ o slučajevima uvezenim iz inozemstva te Kina strahuje od novog vala zaraze.

Zdravstvena komisija kineske pokrajine Hubei u utorak je objavila da će ukinuti sva putna ograničenja vezana uz dolaske i odlaske u pokrajinu počevši od srijede, 25. ožujka, s iznimkom glavnog pokrajinskog grada Wuhana, koji je bio izvorište pandemije koronavirusa. Stanovnici Wuhana, grada iz kojeg je potekao virus u prosincu 2019., dobili su dopuštenje da se vrate na redoviti posao, a znak oporavka je da sredstva javnog prijevoza ponovno prometuju nakon dva mjeseca obustave. Kako se život polako vraća u Kinu, tako raste i optimizam na azijskim burzama.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike