Kultura
HOMMAGE VATROSLAVU MIMICI U GORGONI

Prvi uvodi moderne slikarske i grafičke elemente u crtani film, reducira animaciju
Objavljeno 20. veljače, 2020.

U povodu smrti velikana hrvatske kinematografije Vatroslava Mimice, u četvrtak, 20. veljače, u dvorani Gorgona prikazuje se izbor naslova iz sjajnog opusa animiranih filmova tog međunarodno priznatog filmskog autora: Samac, scenarij: V. Mimica, V. Tadej, režija: V. Mimica, 1958., 13‘09‘‘; Kod fotografa, scenarij i režija: V. Mimica 1959., 9‘12‘‘; Inspektor se vratio kući, scenarij i režija: V. Mimica, 1959., 11‘34‘‘; Jaje, scenarij i režija: V. Mimica, 1959., 10‘24‘‘; Mala kronika, scenarij: V. Mimica, Z. Berković, režija: V. Mimica, 1962., 10‘48‘‘.


Nakon projekcije slijedi predavanje Frane Dulibića Izvori likovnog izraza Zagrebačke škole animiranog filma, uz osvrt na opus animiranog filma Vatroslava Mimice.

Vatroslav Mimica (Omiš, 1923.-Zagreb, 2020.), filmski redatelj, scenarist i producent, autor animiranih i igranih filmova. Studirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Od 1950. umjetnički je direktor Jadran filma. Redateljski debi ostvaruje 1952. filmom U oluji. U Zagreb filmu prvo radi kao scenarist u suradnji s V. Tadejom za filmove N. Kostelca i D. Vukotića, a 1957. režira i svoj prvi crtani film Strašilo. Uslijedit će Samac i Happy End, Inspektor se vratio kući te niz drugih ostvarenja kojima će se potvrditi kao jedan od vodećih autora Zagrebačke škole crtanog filma. Mimica prvi uvodi moderne slikarske i grafičke elemente u crtani film, reducira animaciju, upotrebljava kolaž, a scenografija u njegovim filmovima često je napravljena od izrezaka novina, dok plošnim likovima naglašava tematske preokupacije kao što su usamljenost i otuđenost moderne civilizacije. Od sredine 60-ih do sredine 70-ih potpuno se posvećuje dugometražnim igranim filmovima režirajući nagrađivane filmove Prometej s otoka Viševice (1965.), Kaja, ubit ću te! (1967.), Događaj (1969.) i Seljačka buna 1573. (1975.). Upravo je Mimica, uz pripadnike zlatnog razdoblja Zagrebačke škole crtanog filma Dušana Vukotića, Nikolu Kostelca i Vladu Kristla, svojim radovima otvorio put međunarodne afirmacije i priznanja hrvatske kinematografije. Njegovi filmovi Samac, Kod fotografa, Inspektor se vratio kući, Jaje i Mala kronika osvajali su brojne prestižne nagrade i priznanja na svjetskim filmskim festivalima od Venecije, Oberhausena, Annecyja do Moskve i Vancouvera, ističu iz MSU-a. N.Vek.
Nakon projekcije slijedi predavanje Frane Dulibića Izvori likovnog izraza Zagrebačke škole animiranog filma
Možda ste propustili...

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike