Mozaik
SVJETSKO KULINARSKO NATJECANJE IKA U STUTTGARTU

Slavonski kulinarski majstori spremni su za Olimpijadu!
Objavljeno 13. veljače, 2020.
Nastupit će više od 3000 vrhunskih, a od 14 Hrvata, četvero je iz Slavonije

Od 14. do 17. veljače u Stuttgartu će se održati IKA kulinarska Olimpijada. Riječ je o najstarijem i najvećem međunarodnom kulinarskom natjecanju na svijetu koje se održava već više od 100 godina te okuplja najbolje kuhare i slastičare sa svih kontinenata.

Na tom velikom natjecanju nastupit će i četvero vrhunskih slavonskih kuhara i slastičara: Ivan Đukić u izradi skulpture od voća i povrća te rezbarenju uživo, Dražen Šafar također u kulinarskoj umjetnosti, Sandra Jadek u slastičarstvu te odlična Vinkovčanka Ana-Maria Stanković u ekipnom dijelu natjecanja.

Dobre pripreme
Ivan, Sandra i Ana-Maria nastupit će kao hrvatski kulinarski reprezentativci, dok će Šafar na ovom velikom natjecanju predstavljati svoju Virovitičko-podravsku županiju.

- Hrvatska je sa svojim predstavnicima do sada tri puta sudjelovala na Olimpijadi, a moram reći kako je ovogodišnji nastup posebna čast, jer će nastupiti više od 3000 vrhunskih majstora kuhače iz više od 60 zemalja. Natjecanje ima golemu medijsku pokrivenost te je jedno od najboljih platformi za predstavljanje nacionalnih kulinarskih timova i njihovih gastronomskih vještina. Prije svega za nas natjecatelje ovo je jedinstvena prigoda za upoznavanje sa svjetskim gastronomskim novitetima te prikupljanje novih potrebnih iskustava - predstavio je Olimpijadu Ivan Đukić iz Osijeka.

- Ovo mi je četvrto veliko svjetsko natjecanje. Kroz reprezentaciju sam prošao dva ciklusa svjetskih prvenstava i ovo će mi biti druga Olimpijada. Za ovakva natjecanja potrebne su dobre pripreme, a moje traju punih godinu dana. Nastupit ću u dvije kategorije, izradi skulpture od voća i povrća te rezbarenju uživo, a tema rada bit će vezana uz tajlandske motive i mandale. Nadam se da ću dostojno predstaviti svoju Slavoniju, Hrvatsku i svoju Pizzeriju Lipov hlad. Posebno zahvaljujem vlasniku Lipovog hlada Vladi Ristoviću na pomoći pri odlasku, izborniku reprezentacije Marinku Jurešiću i HKS-u na ukazanom povjerenju, jer mi je velika čast što ću raditi rame uz rame s kolegama iz nacionalnog tima - zaključio je Đukić.

Druženje s kolegama
Aktualna hrvatska kulinarska prvakinja Ana-Maria Stanković iz Vinkovaca na Olimpijadu u Stuttgart odlazi kao jedna od članica Nacionalnog tima.

- Velika je to čast biti dio tima u kojem su Zlatko Novak, naš kapetan te Nikolina Lončar, Marko Martinac, Marin Sambolek, Sanja Grahek Buršić, i rezerve i pomoćnici također Slavonka Marija Bošnjak, Karlo Štorga i Marela Hudoletnjak. Nacionalni kulinarski timovi sudjeluju u najprestižnijim kategorijama, „Restoran nacija“ i „Chefs table“. Kategorija „Chefs table“ mora sadržavati dvije vrste maslaca, šest različitih finger fooda, hladnu platu s tri vrste predjela, veganski slijed, toplo glavno jelo s janjetinom, desert te tri vrste petit foura, i to sve za 12 osoba. Ovo natjecanje za mene je san i težnja još od moje 15. godine života, kada sam počela aktivno sudjelovati u Hrvatskom kuharskom kupu. Najveća mi je želja tada bila zablistati u kuharskoj bluzi reprezentacije, pa iako mi se to tada činilo nestvarno, do toga trenutka sada odbrojavam dane. Volim svoj posao prije svega zbog kontinuiranog učenja i razvijanja osobnih kulinarskih vještina te kreativnosti. Očekujem odlične rezultate te dobru atmosferu i druženje s kolegama kuharima iz cijeloga svijeta. Sada se odrađuju finalni treninzi kako bismo svoj zadatak obavili što bolje. Cilj mi je promicati lokalne namirnice svoga kraja te na taj način pokazati kreativnost i izraziti osjećaje. Najviše uživam u pripremanju finger fooda jer iziskuje kreativnost koja me opušta. Za Olimpijadu se pripremamo kao tim cijelu godinu, očekujemo najsjajniju medalju (misli pozitivno), konkurencija je jaka, ali dat ćemo sve od sebe – rekla je Ana-Maria Stanković.

Slavonija ima i aktualnu prvakinju Hrvatske u slastičarstvu, Sandru Jadek, koja će zasigurno i na ovom natjecanju biti u samom vrhu.

- Nakon Svjetskog prvenstva u Luksemburgu i naslova državne prvakinje, moji snovi nastavljaju se ostvarivati. Sudjelovat ću u kategoriji koja se službeno zove Pastry art, izrada slastica. Najveća nagrada mi je samo sudjelovanje na ovom natjecanju, a ako nešto i osvojim to će biti doista šlag na tortu. Ovo mi je prvi put da sam na IKA Olimpijadi i zapravo jedva čekam da sve skupa počne - priča Sandra Jadek.

Vladimir Grgurić
konkurencija
JAKA JE, ALI DAT ĆEMO SVE OD SEBE
ŠAFAR: SLIJEDI ONO NAJLJEPŠE I NAJUGODNIJE
Kuhar Dražen Šafar iz Orahovice, koji će na Olimpijadi predstavljati svoju Virovitičko-podravsku županiju. također je prvi put na ovom velikom natjecanju.

- Cijeli sam život u ovom poslu, a ovakav nastup je kruna karijere. Predstavljat ću svoju Virovitičko-podravsku županiju, što mi je posebna čast i zadovoljstvo, i od srca zahvaljujem Županiji na ukazanom povjerenju i velikoj pomoći. Hvala i mom Planinarskom domu Jankovac na slobodnom vremenu za pripremu i odlazak na Olimpijadu te svim donatorima bez kojih ne bih mogao putovati. Sudjelovat ću u kategoriji izrade skulpture od voća i povrća. Sada slijedi ono najljepše i najugodnije, jednostavno uživanje – zaključio je Šafar.
3000

vrhunskih majstora kuhinje iz 60 zemalja natječe se u Stuttgartu
Možda ste propustili...

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

Najčitanije iz rubrike