Novosti
TOMO MEDVED MINISTAR HRVATSKIH BRANITELJA

Punu podršku dajem Plenkoviću jer probleme branitelja rješava brzo
Objavljeno 25. siječnja, 2020.
Želimo u javnosti poboljšati sliku o hrvatskim braniteljima, istaknuti da su oni temelj, a ne teret ove države

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved umirovljeni je brigadni general OS-a RH, od 2011. godine u profesionalnoj je mirovini, a na temelju triju ranjavanja i 50-postotni hrvatski ratni vojni invalid. Čovjek sa završenom Ratnom školom "Ban Josip Jelačić" te Zapovjedno-stožernom školom "Blago Zadro" dobro je upoznat s potrebama hrvatskih branitelja.


Bogato ratno iskustvo započeo je kao pripadnik SJP MUP Rakitje, da bi 2005. godine postao zapovjednik 1. gardijske brigade. Nakon toga obnašao je dužnosti stožernog časnika za kopnenu vojsku u kabinetu načelnika Glavnog stožera OS-a RH i načelnik uprave za personalne poslove glavnog stožera OS-a RH, a višestruko je odlikovan, između ostaloga i Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Red hrvatskog trolista, Red hrvatskog križa i Red hrvatskog pletera. S ministrom Medvedom razgovarali smo o radu Vlade, problemima hrvatskih branitelja te predstojećim unutarstranačkim izborima u HDZ-u.

Vukovarska bitka


Nedavno je završena javna rasprava o nacrtu prijedloga zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta. Vukovar tim zakonom dobiva poseban nacionalni status. Što to znači?


- Važnost i značenje Vukovara te posebnu pozornost koju mu planira usmjeriti, Vlada je pokazala još 2016. godine kada je, simbolično, prva sjednica Vlade održana u Vukovaru. Tadašnji simboličan čin u mandatu smo pretvorili u konkretne aktivnosti i mjerljive pokazatelje napretka. Osim toga što Vukovar zauzima posebno mjesto u osjećajima svih u Republici Hrvatskoj, pa i šire, Vukovar zaslužuje posebno mjesto i u normativnim aktima te smo ga zato zakonski definirali kao mjestom posebnog domovinskog pijeteta. Dva ključna cilja vodila su nas u tom procesu, a to su uspostava i očuvanje kulture sjećanja na žrtvu Vukovara te aktivnosti usmjerene na društveni razvoj vukovarskog područja, uključujući gospodarski prosperitet Vukovara i definiranje posebnog statusa vukovarske bolnice.

Zbog čega vukovarska bitka, i sve najvažnije bitke Domovinskog rata, još uvijek nemaju stručnu analizu iza kojih stoje povjesničari, sudionici tih događaja, i svi drugi koji o tim događajima imaju saznanja, stručnjaci koji bi napokon na jednom mjestu objavili punu istinu o Domovinskom ratu?


- O vukovarskoj bitci i ostalim bitkama Domovinskog rata napisano je mnoštvo stručne literature, kao i osobnih zapisa te dnevnika pojedinaca. Svatko od nas tko je prošao rat doživio ga je na svoj način. Smatram da se o svakom hrvatskom branitelju o tom pojedinačnom doživljaju može napisati knjiga, štoviše, smatram da što više hrvatskih branitelja treba ujediniti svoje misli i zapise u jedno djelo, jer hrvatski su branitelji živi svjedoci najvažnijeg dijela novije hrvatske povijesti. S obzirom na izdanja Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra te ostalih autora i nakladnika, ne mogu se složiti sa zaključkom kako Domovinski rat nije proučen na odgovarajući način, ali apeliram da se upravo ta kvalitetna djela prevedu i na strane jezike kako bi se diljem svijeta Domovinski rat mogao proučavati. To podupiremo i u Ministarstvu hrvatskih branitelja sufinancirajući projekte izdavanja knjiga i prevođenja, kao i snimanja filmova s tom tematikom.

Što će donijeti najavljene izmjene zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata, i hoće li donijeti nove povlastice?


- Nakon toliko godina čekanja, ova Vlada pruža civilnim žrtvama rata ostvarenje prava i normativnu određenost. Korištenje termina "povlastice" nije i ne može biti prihvatljivo. Kada to kažem, najprije pomislim na nevino ubijenu djecu, o čemu svjedoči i spomen-obilježje u Slavonskom Brodu. Oni, kao i drugi civilni stradalnici Domovinskog rata, do izmjena ovog zakona nisu normativno definirani kao civilne žrtve, i njihove obitelji nisu ostvarile svoja prava, osim komemorativnog prisjećanja.

Što je hrvatskim braniteljima donio novi zakon koji ste donijeli?


- Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji ponovno je otvoren rok za podnošenje zahtjeva za priznavanje statusa HRVI-ja iz Domovinskog rata na temelju bolesti. Ovdje bih se referirao na najave kako će otvaranje roka izazvati masovan priljev "novih" hrvatskih branitelja. Naime, ne postoje stari i novi hrvatski branitelji. Riječ je o osobama koje su sudjelovale u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u Domovinskom ratu, no zbog ranijih zakonskih ograničenja nisu bili u mogućnosti regulirati svoj status, što ih je dovelo u nejednak položaj s ostalim braniteljima. Tu smo nepravdu novim zakonom ispravili. Također, zaštićena su stečena prava pripadnika HVO-a, vraćena ukinuta prava, donijete su odredbe kojima se zadovoljavaju potrebe braniteljsko-stradalničke populacije, uređena mirovinska prava te omogućen rad uz mirovinu hrvatskim braniteljima. Prema informacijama koje dobivamo s terena, od samih branitelja i članova njihovih obitelji, oni su danas zadovoljniji zakonskom regulativom nego što su bili ranije, a to je bio moj cilj kao prvog među jednakima.

Jeste li zadovoljni sa zapošljavanjem branitelja, stambenim zbrinjavanjem i brigom za branitelje u Hrvatskoj. možete li to potkrijepiti i brojkama u odnosu na prethodno razdoblje?


- Prvi put lista stambenog zbrinjavanja manja je od 10.000, a ostvarili smo i suradnju s Hrvatskom poštanskom bankom radi povoljnijih stambenih kredita braniteljsko-stradalničke populacije. Stambeno smo zbrinuli 1658 članova obitelji smrtno stradalih hrvatskih branitelja, HRVI i dragovoljaca iz Domovinskog rata, od čega je dodijeljeno 278 stanova te 841 stambeni kredit i 539 financijskih potpora. Započeli smo gradnju stanova u Dubrovniku i Imotskom te pripremne radnje za gradnju stanova u Zagrebu, Makarskoj, Kutini i Podstrani. Putem Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje stambeno je zbrinuto 1884 obitelji hrvatskih branitelja i to 375 obitelji hrvatskih branitelja darovanjem građevinskog materijala za obnovu ili gradnju kuće, a 478 obitelji hrvatskih branitelja stambeno je zbrinuto davanjem u najam stana ili kuće u državnom vlasništvu s pravom na darovanje. Ujedno je 1031 obitelj hrvatskih branitelja zbrinuta darovanjem kuće ili stana u državnom vlasništvu. Dakle, ukupno su u mandatu Vlade putem Ministarstva hrvatskih branitelja i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje stambeno zbrinute 3542 obitelji hrvatskih branitelja. Naš Program stručnog osposobljavanja i zapošljavanja nezaposlenih hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji vrlo se uspješno provodi. Prošloga mjeseca objavljen je natječaj za potporu samozapošljavanja kojim je ciljna skupina proširena na djecu dragovoljaca i djecu HRVI-ja te su povećani iznosi potpora. Također, potpisali smo sporazum o suradnji s Podravkom koji je vezan uz otkup proizvoda braniteljskih zadruga i ostalih proizvođača-hrvatskih branitelja za potrebe industrijske prerade Podravke. Posebnu pozornost pridajemo brizi o zdravlju hrvatskih branitelja te stoga provodimo program preventivnih sistematskih pregleda koji je usmjeren na prevenciju i rano otkrivanje onkoloških, kardiovaskularnih te drugih kroničnih nezaraznih bolesti, a do sada je preglede obavilo oko 60.000 branitelja. Obrađeni podaci ukazuju na nužnost daljnjeg provođenja preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja. U ovoj godini slijedi i početak gradnje veteranskih centara s ciljem da se braniteljsko-stradalničkoj populaciji omogući pružanje sveobuhvatne skrbi na jednom mjestu, a kao pilot-projekt imamo Dom hrvatskih veterana u Lipiku.

Podrška Vlade


Bliži se kraj ovog mandata na mjestu ministra branitelja, kako ga ocjenjujete, čime ste izrazito zadovoljni, a što niste uspjeli učiniti?


- U ovoj su godini parlamentarni izbori, ali mi u Ministarstvu hrvatskih branitelja radimo s istim entuzijazmom kao na početku mandata. Smatram da smo napravili značajne iskorake, a kada govorimo o postignućima, posebno moram zahvaliti predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću koji je prepoznao probleme braniteljske populacije, kao i kolegama u Vladi koji su podržali naše programe. Izmjenama zakona koji se odnosi na civilne stradalnike zaokružit ćemo normativni segment rješavanja problema braniteljsko-stradalničke populacije, a tu bih, osim novog Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, posebice naglasio Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu kojim smo prvi put ovaj humanitarni problem stavili pod jednu zakonsku regulativu i tako ubrzali procese. Podrška Vlade vidljiva je i u financiranju nabave kapitalne opreme za uređenje DNA laboratorija Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, čija je procijenjena vrijednost oko pet milijuna kuna. Podsjećam da Republika Hrvatska još uvijek traga za 1872 nestale osobe u Domovinskom ratu, a uspješna identifikacija pretpostavlja opremljenost znanstveno-medicinskih ustanova uključenih u proces i praćenje najnovijih tehnoloških dostignuća, posebice u području primjene najsuvremenije forenzičke metode. U svakodnevnoj smo komunikaciji s hrvatskim braniteljima i trudimo se odgovoriti njihovim potrebama, pomoći im koliko god je to moguće. Svoje ciljeve uglavnom smo ostvarili, ali ono u čemu moramo i možemo još bolje, jest briga o zdravlju hrvatskih branitelja, odnosno ukazivanje na važnost odaziva na preventivne sistematske preglede koje im omogućavamo i podizanje svijesti o očuvanju zdravlja, na čemu ćemo intenzivno raditi i ove godine. Uz sve navedeno želimo u javnosti poboljšati sliku o hrvatskim braniteljima da zaista budu prepoznati kao ono što jesu - temelj, a ne teret ove države, a u tome trebamo potporu i vas medija kao kreatora javnog mnijenja.

Izrazili ste lojalnost aktualnom predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću i dali mu punu podršku uoči unutarstranačkih izbora u HDZ-u. Pozvali ste njegove oponente da se kandidiraju i predstave svoje programe.



- Andrej Plenković ima moju punu podršku te će je imati i na predstojećim unutarstranačkim izborima. Već sam ranije spomenuo da je kao premijer prepoznao probleme s kojima se suočavaju hrvatski branitelji i bio oštar zagovornik što bržeg rješavanja tih problema. Također, predsjednik prepoznaje i osjeća važnost Domovinskog rata te žrtve koja je podnesena za slobodnu Hrvatsku, a to i ističe u svim međunarodnom prigodama, a ne samo nacionalnim. Tijekom svih ovih godina suradnje Andrej Plenković ni jednom nije doveo u pitanje ono što je meni kao hrvatskom branitelju i kao predstavniku hrvatskih branitelja ključno. HDZ je danas na dobrom putu, moderna smo stranka koja je svjesna svojih temelja, stranka koja se uspješno suočila i suočava se sa svim problemima iz prošlosti te gleda hrvatsku budućnost. Kada govorimo o drugim kandidatima moram napomenuti kako je Hrvatska demokratska zajednica pokretač demokracije u Republici Hrvatskoj te ne vidimo problem u drugačijim idejama i programima, stoga sam i podržao ostale članove stranke u predstavljanju programa, a članstvo će, prema načelu jedan član - jedan glas, izabrati svoga predsjednika. Osobno biram viziju i smjer u kojem stranku vodi Andrej Plenković te stojim iza njegovog programa.


Tomislav Prusina
ZA DRŽAVNE BLAGDANE S PONOSOM ISTAKNITE HRVATSKU ZASTAVU
Ove godine četvrt je stoljeća od dviju najvećih pobjeda HV-a u Domovinskom ratu u oslobodilačkim operacijama Bljesak i Oluja. Priprema li se nešto posebno za obilježavanje tih obljetnica? - Važnost vojno-redarstvenih operacija Bljesak i Oluja zadužila nas je na dostojno obilježavanje obljetnica, a posebno su nas na to zadužili poginuli, nestali i umrli hrvatski branitelji kojima odajemo posebnu počast u prigodama kada se prisjećamo dana ponosa i slave. I upravo tako trebamo i slaviti sve naše pobjede i prisjećati se svih naših žrtava – ponosno i dostojanstveno. Vjerujem kako će u dogovoru s ostalim institucijama koje sudjeluju u izradi programa obilježavanja značajnih obljetnica iz Domovinskog rata biti aktivnosti kojima ćemo na poseban način slaviti i ove velike jubileje, o čemu će i javnost biti na vrijeme obaviještena. Ovom prilikom želim pozvati sve naše građane da prilikom obilježavanja državnih blagdana s ponosom istaknu hrvatsku zastavu. Ne trebamo se ustručavati izraziti domoljublje, kao i zahvalnost onima koji su nam omogućili život u slobodnoj i neovisnoj domovini.
Možda ste propustili...

NOVA PRAVILA O RADU PREKO DIGITALNIH PLATFORMI

Nema više lažne samozaposlenosti

“PROBLEM S OSOBNIM ISKAZNICAMA JE U DOMENI MINISTARSTAVA”

Izbori prošli regularno, ponavljaju se samo na dva biračka mjesta