Dome slatki dome
OSVJEŽENJE PROSTIRA

Veće ogledalo - kupaonica u novom izdanju
Objavljeno 19. prosinca, 2019.
Prvi dojam o kupaonici trebao bi ostaviti pogled koji se pruža prema umivaoniku i ogledalu

Osnovni zahtjevi pri projektiranju, uređivanju i opremanju kupaonica su učiniti ih velikim, funkcionalnim i atraktivnim. Odabranim dizajnom sanitarnih elemenata i opreme te općim načinom tretmana kupaonice, možete ju učiniti minimalističkom, elegantnom ili raskošnom. Način uređenja ovisi o vašim željama i odabranom stilu.

Prvi dojam o kupaonici trebao bi ostaviti pogled koji se pruža prema umivaoniku i ogledalu, koji mogu biti samostalni elementi ili objedinjeni u kupaonskom bloku. Ogledalo ima važnu ulogu jer može znatno pridonijeti vizualnom povećanju prostora. U novom izdanju kupaonice uživat ćete zamjenom postojećeg ogledala većim, kao i novim kupaonskim blokom ili umivaonikom atraktivnog dizajna.

Između odabira ležeće ili tuš-kade, odlučite se za onu koja će ispuniti vaše potrebe, ali i maksimalno rasteretiti prostor kupaonice. Kabina s transparentnim staklom najbolji je odabir jer ne zatvara prostor nego ga dijeli po funkcionalnim zonama. Zaobljeni oblici tuš-kabina i ležećih kada ostavljat će elegantniji dojam u prostoru od pravokutnih.

Umjesto zatvorenih kupaonskih ormarića, odlučite se za njihovu kombinaciju s otvorenim policama. Iako nešto teže za održavanje, bitno će pridonijeti vizualnom dojmu kupaonice. Mogu poslužiti i za postavljanje dekorativnih predmeta – mirisnih svijeća, ukrasnih pakiranja soli za kupanje itd. Izmjenom dekorativnih predmeta u kupaonici, mijenjat ćete i njezin opći ugođaj.

Kupaonicu osvijetlite intenzivnom rasvjetom kako bi ju pojačana količina svjetlosti učinila prostranijom i glamuroznijom. Osim obvezne centralne rasvjete, koja može biti postavljena točkasto po cijeloj površini stropa, postavite ju i iznad umivaonika, tj. u sklopu ogledala. Ugradnjom LED rasvjete u ogledalo postižete kvalitetnu osvijetljenost, ali i dekorativne svjetlosne efekte.

Skladan i funkcionalan raspored sanitarnih elemenata i opreme te uvažavanje estetskih pravila utjecat će na kvalitetu kupaonice i vremena provedenog u njoj.

Kupaonica, kvalitetno osmišljena, u funkcionalnom i estetskom smislu, nezaobilazan je dio stambenog prostora.

Prilikom njezina pozicioniranja u kući ili stanu arhitekti se drže nekih pravila. Kupaonica bi se u kući ili stanu trebala nalaziti blizu spavaćih soba kako bi se izbjegao prolazak dnevnim boravkom ili ulaznim prostorom. Ako postoji druga, manja kupaonica, ili samo odvojeni zahod, oni se mogu smjestiti blizu ulaza.
Monika Galović Rolich, dipl.ing.arh.
Možda ste propustili...

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

DA ORHIDEJE DUGO I LIJEPO CVATU

I biljke vole piti zeleni čaj

DIZAJN: KOMFOR UZ MALE ZAHVATE

Pripremite se za ugodno opuštanje

Najčitanije iz rubrike