Novosti
DJEČJA PRAVOBRANITELJICA O ŠTRAJKU:

Interes djeteta ima prednost
Objavljeno 18. studenog, 2019.

Vezani članci

ŠTRAJK U OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA

Rezultat referenduma o ponudi Vlade u utorak

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević upozorila je u ponedjeljak da štrajk zaposlenih u školama ugrožava pravo djece na obrazovanje te je pozvala na dodatne napore za njegovo okončanje.
"Štrajk zaposlenih u školama, koji je počeo 10. listopada, zbog načina njegova provođenja i trajanja izravno utječe na sferu zaštite prava i interesa djece te nesporno ugrožava pravo djece na obrazovanje zajamčeno Ustavom i Konvencijom o pravima djeteta", upozorava pravobraniteljica. Provođenje bilo kojeg štrajka u praksi ne bi, poručuje, smjelo stvarati veće posljedice za djecu. Ocjenjuje da zbog nepostojanja vremenskog ograničenja trajanja štrajka i načina na koji se on provodi on stvara probleme učenicima, roditeljima i svima uključenima u odgojno-obrazovni sustav. "Štrajk utječe na različite aspekte života, potreba i prava djece i njihovih obitelji te je ugrožena dostupnost obrazovanja zajamčena Ustavom i Konvencijom o pravima djeteta", navodi. H
DVIJE PREPORUKE
Pirnat Dragičević uputila je od početka štrajka u dva navrata preporuke o zaštiti interesa djece Ministarstvu obrazovanja te sindikatima, s porukom kako je djeci važno da se odrasli što prije dogovore, apelirajući na sve uključene strane da, unatoč teškoćama u postizanju dogovora među njima, ne dopuste da zbog štrajka ijedno dijete ispašta. I dalje vjeruje da će se brzo razriješiti spor sindikata i Vlade te da će se ostvarivanju prava djece na obrazovanje dati prednost u odnosu prema pravu radnika na štrajk.
Možda ste propustili...

RELATIVNI POBJEDNIK IZBORA

U Osijeku HDZ-u uvjerljiva pobjeda

GEOPOLITIČKE OKOLNOSTI I EUROPLJANI

Više od 80 posto hrvatskih građana naklonjeno EU-u