Crna kronika
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA OPĆINSKOG SUDA U OSIJEKU

Srbin zbog prijevara dobio uvjetnu kaznu i ne smije u kladionice u Hrvatskoj
Objavljeno 19. studenog, 2019.

OSIJEK - Inženjer informatike Ivan S. (40), srbijanski državljanin iz mjesta Bogatić, nepravomoćno je osuđen zbog prijevara u osječkim kladionicama na godinu dana zatvora, tri godine uvjetno, te mu je određena zabrana ulaska u kladionice u Hrvatskoj.Na Općinskom sudu u Osijeku osuđen je jer je 11. srpnja 2017. između 18.16 i 19.54, u kladionici "Germania Sport" u Huttlerovoj ulici u Osijeku od djelatnice kladionice zatražio da mu izda šest listića za klađenje uživo s uplatom od 3000 kuna za svaki listić za teniski meč Johan Kont – Simon Halep. Kada je djelatnica kladionice zatražila da uplati novac za listiće, slagao joj je da će ih platiti, ali da treba pratiti taj sportski događaj kako mu dobitak ne bi pobjegao. Onda je od djelatnice kladionice zatražio da mu izda još 22 listića po 3000 kuna za taj sportski događaj, što je djelatnica i učinila te je izdala 22 listića za klađenje uživo, povjerovavši mu da će platiti listiće za klađenje, koje je isprintala u ukupnom iznosu od 84.000 kuna. No Ivan S. listiće nije platio, niti je ostvario ikakav dobitak na tim listićima. Pri tome je oštetio "Germania Sport" za 84.000 kuna.



Nakon te prijevare u Osijek se ponovo uputio 31. prosinca 2018., kada je u poslovnici Hrvatske lutrije u Neretvanskoj ulici od djelatnice kladionice zatražio klađenje uživo i uplatio 38.000 kuna, a kako je uplaćivao iznose veće od 15.000 kuna i kako bi izbjegao da bude evidentiran, djelatnici je dao lažne podatke o sebi te izjavio da se zove Nikola G., da je rođen 5. veljače 1970. i da živi u Rijeci. Odigrao je ukupno 14 listića za klađenje uživo za koje nije odmah obavio uplatu, nego je djelatnici slagao da ima šest dobitnih listića i da će tim listićima pokriti trošak novih listića koje je odigrao, iako svjestan da su samo dva listića dobitna te da treba iuplatiti razliku za odigrane listiće. Zatim je, prema već stvorenoj namjeri da listiće ne plati, djelatnici kladionice predao listiće za klađenje, od kojih su samo dva bila dobitna te je na taj način trebao uplatiti još 43.361 kunu, nakon čega je pobjegao iz kladionice, ne plativši razliku te na taj način oštetio Hrvatsku lutriju d.o.o. Zagreb za 43.361 kunu.



U izrečenu kaznu zatvora uračunava se i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru, i to od 4. siječnja do 27. ožujka ove godine. Uz navedeno, u roku od šest mjeseci Germania Sportu mora isplatiti 84.000 kuna, a Hrvatskoj lutriji 43.361 kunu. Ako prekrši bilo što iz presude, sud će mu opozvati uvjetnu osudu na tri godine i ide u zatvor. Mora platiti i 300 kuna sudskog paušala.

U dokaznom postupku ispitane su djelatnice kladionica. Jedna od njih izjavila je da je uobičajena praksa da igrači prilikom izdavanja listića prvo plate pa onda dobiju listić. Kada je u pitanju srbijanski državljanin, rekla je kako je čula da je on i prije igrao na takav način, da je uzimao puno listića i da je sve bilo u redu te kako ga, da je čula nešto
drukčije, ne bi pustila.

Djelatnica druge kladionice potvrdila je da listiće trebaju izdati tek nakon što ih naplate, no "jednostavno je bila gužva i spetljala se".

Jedna od njih dobila je otkaz, a inače je studentica. Na sudu je rekla da, iako je pogriješila, nije vidjela nikakvu prijetnju, odnosno "opasnost", kada je riječ o okrivljeniku. Rekla je i da je bio ljubazan, učinio joj je uslugu i otišao po sladoled. Posudila mu je mobitel, jer svakom posudi mobitel. Nije ga poznavala otprije, a dala mu je i čašu vode. Nije joj padalo na pamet da joj neće platiti
listiće.

U obrani je Ivan S. priznao sve za što ga se optužnicom tereti. Posljednjih deset godina bilo mu je teže životno razdoblje te je sve više i više išao u kladionice i kladio se, jer mu je to u to vrijeme godilo te se na taj način “navukao” i postao ovisan o tome. Postao je svjestan svog problema te je zatražio pomoć obitelji, koja mu je izišla u susret te je zbog toga 2011. i 2012. bio u bolnici za liječenje od ovisnosti. Nakon toga imao je neke pozitivne pomake, smatra da oni i dalje postoje. U to vrijeme u Osijeku je bio poslovno. Jako mu je bilo žao zbog svega toga.
Sandra Lacić

U vrijeme prijevara Ivan S. u Osijeku je bio poslovno, a već se liječio od ovisnosti o kockanju
Možda ste propustili...

TOMISLAV SVETINA O AFERI “DINAMO 2”

Financijske odluke donosio je Mamić

Najčitanije iz rubrike