Kultura
GOŠĆA FILOZOFSKOG TEATRA 1. PROSINCA

Upravo je u Zagrebu Ece Temelkuran pronašla utočište
Objavljeno 19. studenog, 2019.
Nakon praizvedbe Antigone Slavoja Žižeka, na repertoar se HNK u Zagrebu 1. prosinca vraća i neizostavni program Filozofski teatar. Gošća filozofa Srećka Horvata poznata je turska književnica i novinarka Ece Temelkuran. Njezina knjiga Kako ostati bez domovine (Sedam koraka od demokracije do diktature) prevedena je na desetak jezika, uključujući od jesenas i hrvatski, u izdanju Naklade Ljevak.


U knjizi koja je i u Hrvatskoj izazvala veliko zanimanje i mnogo komentara, Temelkuran secira i analizira obrasce po kojima se, putem desnoga populizma, korak po korak dolazi od demokracije do diktature. A to je doživjela i na vlastitoj koži: nekad je bila najčitanija turska politička novinarka, ali je kao dugogodišnja kritičarka Erdoganova režima dobila otkaz još 2011., kada je kritički pisala o ubojstvu 30 kurdskih civila koje su počinili Turci. Danas piše za Guardian i mnoge druge svjetske novine.


Premda je većinu vremena na putu diljem svijeta gdje drži predavanja i govori o opasnostima diktature, Ece Temelkuran je upravo u Zagrebu pronašla utočište, s obzirom na to da se već tri godine ne vraća u svoju domovinu jer joj, kao i mnogim drugim intelektualcima i novinarima, prijeti uhićenje i zatvor. Glavna je poruka njezine knjige Kako ostati bez domovine da se ono što se dogodilo u Turskoj, na sličan način već dogodilo ili se upravo događa i drugdje u svijetu.
Razgovor s turskom autoricom ujedno je i početak nove sezone Filozofskoga teatra. Od godine 2014. kada je utemeljen, Filozofski teatar koji uređuje i vodi filozof Srećko Horvat, dio je redovitoga programa Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Uz golemo zanimanje publike i medija, gosti Filozofskoga teatra bili su vodeći filozofi, književnici, glazbenici i glumci današnjice kao što su Herta Müller, M.I.A., Niccolo Ammaniti, Thomas Piketty, Vanessa Redgrave, Julija Kristeva, Margarethe von Trotta, Bobby Gillespie, Terry Eagleton, Slavoj Žižek, YanisVaroufakis, Adam Curtis i mnogi drugi. N.Vek.
Možda ste propustili...

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

Najčitanije iz rubrike