Novosti
POVEZUJU SE HRVATSKA I BIH

Kod Gradiške počela izgradnja mosta preko Save
Objavljeno 11. listopada, 2019.
U petak je kod Gradiške na bosanskohercegovačkoj obali Save označen početak radova na gradnji novog mosta preko te rijeke koji će povezati Hrvatsku i BiH, a svečanosti je, uz visoke dužnosnike dviju država, nazočila i europska povjerenica za mobilnost i promet Violeta Bulc.


Novi most, o kojemu se pregovaralo punih 14 godina, trebao bi biti izgrađen u roku od 30 mjeseci i osigurat će povezivanje postojeće mreže autocesta u Hrvatskoj i BiH te znatno ubrzati promet na iznimno frekventnom međudržavnom graničnom prijelazu, koji čini najkraću cestovnu vezu od Zagreba prema Banjoj Luci i Sarajevu. Kod Gradiške se granični promet trenutačno odvija starim mostom i kroz središte grada, što dovodi do ogromnih gužvi. S bosanskohercegovačke strane autocesta je odavno izgrađena sve do obala Save, a prošle godine dovršen je i novi carinski terminal te opremljen granični prijelaz, no oni neće biti u uporabi sve dok se ne izgradi most. Hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je na svečanosti kod Gradiške kako je bolje prometno povezivanje potreba obiju država i ljudi koji u njima žive. Zahvalio je Europskoj komisiji na pomoći, dodavši kako su ulaganja Hrvatske u promet do sada dosegnula iznos od tri milijarde eura, pri čemu je najviše investirano u ceste i željeznice.


Europska povjerenica za mobilnost i promet Violeta Bulc, koja je zbog početka gradnje mosta također stigla u BiH, kazala je kako je projekt rezultat ulaganja velikog truda, istaknuvši njegovo posebno značenje. "To je europska perspektiva i mi želimo brz napredak BiH na putu k Europi", kazala je Bulc, dodavši da trajni cilj EU ostaje poboljšati povezanost zapadnog Balkana i EU-a. Stoga je BiH do sada odobreno 215 milijuna eura nepovratne pomoći za područje prometa.
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik potužio se kako se na početak gradnje čekalo dugih deset godina, kazavši kako je o tome neuspješno pregovarao s Ivom Sanaderom, Ivom Josipovićem i Zoranom Milanovićem. Sugovornike je na kraju, rekao je, ipak našao u sadašnjoj hrvatskoj vladi. "Zahvaljujem sadašnjoj vladi Hrvatske na razumijevanju, predsjedniku Plenkoviću i ministru, kao i predstavnicima EU-a", kazao je Dodik. H