Svijet
ZATRAŽENA JE DOZVOLA

Facebookova libra u švicarski platni sustav?
Objavljeno 13. rujna, 2019.
Facebook u lipnju najavio uvođenje digitalne valute u sklopu širenja poslovanja i plaćanja

Pokretači libre, Facebook i njegovi partneri, zatražili su dozvolu za korištenje te kriptovalute u švicarskom sustavu plaćanja, priopćio je financijski regulator FINMA, napominjući da bi širina planiranih usluga tražila veći nadzor. Vodeća svjetska društvena mreža Facebook najavila je u lipnju uvođenje digitalne valute libre u sklopu širenja poslovanja u svijetu internetske trgovine i globalnog plaćanja.


Facebook je udružio snage s 28 partnera, uključujući Mastercard, Visu, Spotify Technology, Paypal, eBay, Uber Technologies, Vodafone Group, u projektu Libra Association koji će upravljati novom digitalnom valutom. Globalni financijski dužnosnici u međuvremenu su pokrenuli temeljite analize tih planova. "Zbog izdavanja platnih žetona libre, usluge planirane u skopu projekta Libra nedvojbeno bi nadišle okvir samog platnog sustava”, što znači da će podlijegati i dodatnim zahtjevima, priopćili su iz švicarske FINMA-e.


Ti zahtjevi uključit će rezerviranje kapitala za kreditne, tržišne i poslovne rizike te poštovanje propisa kojima se regulira rizik koncentracije i likvidnost, kao i upravljanje rezervama. Nadzor širokog raspona usluga koje libra nudi bazirat će se na načelu "isti rizici, isti pravila", poručuju iz FINMA-e. „U cijelom ekosustavu projekta moraju biti ispoštovani najviši međunarodni standardi borbe protiv pranja novca”, naglašavaju. Iz Libra Associationa ističu da su spremni na suradnju.


- Vodimo konstruktivan dijalog s FINMA-om i smatramo da postoji način da se blockchain mreža bazirana na otvorenom kodu pretvori u regulirani platni sustav s niskom razinom problema i visokim stupnjem sigurnosti - priopćili su iz Libra Associationa sa sjedištem u Ženevi.
Zatražili su da se precizira status udruženja i kovanica libre prema švicarskim zakonima, navode u FINMA-i. Pomoćnica američkog ministra financija za borbu protiv terorizma i za financijske informacije Sigal Mandelker rekla je da je uvjet za odobrenje projekta digitalne valute ispunjavanje najviših standarda u području borbe protiv pranja novca i financiranja terorizma. „Bilo da se radi o bitcoinu, ethereumu ili libri, naša je poruka svim tim kompanijama ista - borba protiv pranja novca i financiranja terorizma”, poručila je Mandelker.


Hina
28

partnera je s Facebookom udružilo snage u projektu Libra
2,4

milijarde aktivnih korisnika ima najpopularnija svjetska društvena mreža
Kriptovaluta libra koristila bi se u svijetu internetske trgovine i globalnog plaćanja
Možda ste propustili...

AMERIČKI PREDSJEDNIK U POSJETU INDIJI

Doček na stadionu uz pozdrav “namaste, Trump”

U GRČKOJ 100.000 ILEGALNIH MIGRANATA KREĆE PREMA ZAPADU

RS se ignorantski odnosi prema migrantskoj krizi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana