Novosti
BIVŠI MINISTAR UPRAVE POD ISTRAGOM

Policija i Uskok pretražuju Kuščevićevu kuću na Braču
Objavljeno 20. kolovoza, 2019.
Uskok je u utorak potvrdio kako u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Pnuskok), uz prethodno pribavljene sudske naloge, provodi izvide vezane uz nekretnine u vlasništvu bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića na otoku Braču.


"O daljnjem postupanju u ovom predmetu Uskok će odlučiti nakon što se policijskim izvidima osiguraju dokazi i prikupe sve potrebne obavijesti, o čemu će javnost biti pravodobno obaviještena", stoji u priopćenju iz Uskoka.


Na temelju kaznene prijave, Uskok sumnjiči Kuščevića i druge osobe za zlouporabu položaja i ovlasti, a današnjom pretragom stanova i nekretnina obuhvaćeno je više osoba koje se sumnjiči za pomaganje te poticanje na to kazneno djelo, piše Index. Portal dodaje kako Uskok i Pnuskok istražuju dodjelu POS stanova iz 2010. godine, dok je načelnik Općine Nerežišća bio Lovro Kuščević, a među 12 dobitnika POS stanova bili su Kuščevićev šogor Ivica Žuvić i HDZ-ov načelnik Svemir Obilinović.


Prema pisanju medija, Žuvić bi trebao u svojstvu osumnjičenika biti ispitan u utorak u policiji. Mediji su prozivali Kuščevića kako je vilu, koju iznajmljuje turistima, upisao u katastar kao pašnjak, a staju u negrađevinskoj zoni prenamijenio u stambenu zgradu, što mu je omogućila odluka Općinskog vijeća Općine Nerežišća u vrijeme dok je on bio načelnik.


Uz to, Kuščevića se prozivalo da je kao privatna osoba 2010. otkupio poslovne prostore svoje bivše tvrtke Kuščević d.o.o., koja je nešto poslije otišla u stečaj, a dužnici se nikako nisu mogli naplatiti jer tvrtka nije imala nikakve imovine.


Također, mediji su pisali da je Kuščević radio s 20 sumnjivih off-shore tvrtki osnovanih u karipskim državicma te na Malti, a Općina Nerežišće, kojoj je tada bio na čelu, promijenila je prostorni plan za gradnju tzv. Brač Medical Cityja a da nije provjerila investiture. Osim toga, prema prijašnjim medijskim navodima, Kuščević je zaboravio evidentirati kuću u katastru te je upisati u imovinsku karticu dužnosnika.


Bivši ministar uprave i nekadašnji politički tajnik HDZ-a podnio je 8. srpnja ostavke na te funkcije, a dva dana poslije premijer Andrej Plenković razriješio je Kuščevića dužnosti ministra.
Vuk Tešija
Štiti ga saborski imunitet - za sada
Nakon što je razriješen dužnosti ministra, Kuščević je istog dana aktivirao saborski mandat, a pokretanje postupka protiv njega nije moguće prije nego što mu Hrvatski sabor ukine imunitet saborskog zastupnika. Zbog navodnih afera na Braču Kuščevićevu ostavku zatražili su predstavnici oporbe i koalicijski partneri u Vladi. Kuščević je krajem srpnja izjavio kako ne vidi zašto bi ga Uskok i DORH kontaktirali radi izvida oko afera koje mu se stavljaju na teret, jer ih smatra fabriciranima i lažnima. "To su fabricirane afere koje se povlače već deset godina i rezultiraju samo lažnim novinskim napisima", poručio je i dodao kako će svoj rad nastaviti u Hrvatskom saboru, kao županijski vijećnik u Splitsko-dalmatinskoj županiji i kao vijećnik u Općini Nerežišća.
Možda ste propustili...

PETA IZBORNA JEDINICA OSTALA UTVRDA HDZ-A

VSŽ će u novom sazivu Sabora imati 7 zastupnika

RAZLIKU ĆE DOBITI UKUPNO 830.122 POREZNA OBVEZNIKA

Porezna uprava: Isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja