Crna kronika
OKONČANA POLICIJSKA AKCIJA “FARAON”

Na istoku Slavonije pao je lanac dilera kokaina
Objavljeno 21. kolovoza, 2019.
Na čelu desetočlane skupine dilera bio je 58-godišnji muškarac iz Vinkovaca
VINKOVCI - Kriminalističkim istraživanjem kodnog naziva "Faraon" razbijen je lanac dilera kokaina i heroina za područje Vinkovaca, Vukovara, Osijeka i Đakova, a na čijem čelu je bio 58-godišnjak iz Vinkovaca - rečeno je jučer na konferenciji za novinare u Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj. Obuhvaćeno je bilo deset osoba, a obavljenim pretragama domova i drugih objekata na više lokacija, kao i vozila, pronađeno je i oduzeto 504 grama kokaina, 35 grama heroina, osam komada sjemenki biljke Cannabis sativa. Oduzet je i novčani iznos od nekoliko desetaka tisuća kuna u raznim apoenima i valutama, 10 mobilnih uređaja s više SIM kartica, 100 komada tableta Heptanon, pištolj s pripadajućim spremnikom i nekoliko komada streljiva, precizna digitalna vaga, punilo za miješanje s drogom, Laktoza. Sve je to u zgradi PU u Vinkovcima policija jučer medijima i pokazala. Kako je novinarima rečeno, radilo se o višemjesečnom policijskom istraživanju kriminalističke policije Policijske uprave vukovarsko-srijemske u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Vinkovcima. Potrajalo je to od ožujka do sredine kolovoza ove godine. Istraživanje je provedeno radi suzbijanja preprodaje većih količina droge - kokaina i heroina - na slavonskom istoku.- Saznanja iz kriminalističkog istraživanja ukazivala su kako na području Vukovarsko-srijemske županije postoji organizirana kriminalna skupina na čijem je čelu 58-godišnjak iz Vinkovaca - kazao je voditelj Službe kriminalističke policije PU vukovarsko-srijemske Krešimir Hunjet. Otkrivena je naime, skupina na čelu s 58-godišnjakom iz Vinkovaca koji je u suradnji s 57-godišnjakom i 65-godišnjakom iz Splita dogovorio distribuciju, krijumčarenje i preprodaju kokaina i heroina na vukovarsko-srijemskom području, istaknuto je.

- Kada je riječ o sprječavanju zloporabe droga nastavljen je kontinuitet kriminalističkih istraživanja koja su redovito dugotrajna i složena i gdje se upotrebljavaju najsuvremenije policijske metode kako bi se prikupili dokazi, oduzela droga i materijalna korist nastala preprodajom droge, a u konačnici i uhitili počinitelji takvih kaznenih djela - naveo je Hunjet. Prema njegovim riječima, u policijskoj akciji "Faraon" uhićeno je ukupno deset osoba i to dvije s područja Đakova, po jedna osoba s područja Osijeka i Županje, dvije iz Splita te četiri osobe iz Vinkovaca. "Završna akcija krenula je 17. kolovoza, a na temelju naloga izvršeno je osam pretraga stanova i tri pretrage vozila", naglasio je Hunjet. Moglo se čuti i da je primjerice, u navedenoj akciji zaplijenjenih 504 grama kokaina u uličnoj preprodaji vrijedno oko 120.000 kuna, dok se za 35 grama heroina može ostvariti materijalna korist od oko 14.000 kuna. Krešimir Hunjet iznio je i podatak kako je u ovoj godini PU vukovarsko-srijemska dosad, uglavnom zbog preprodaje droga, kazneno prijavila 70 posto više osoba u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Podsjetio je pritom i na policijsku akciju "Lonac" iz travnja, a u kojoj su privedene četiri osobe, pronađeno 1,5 kilograma marihuane, kao i 3,5 kilograma amfetamina.
Sanja Butigan
POZNATI OD RANIJE
Govoreći o akciji “Faraon” Hunjet je rekao kako je utvrđeno postojanje dogovora o kupnji većih količina droge, od 100 do 500 grama heroina ili kokaina, ovisno o trenutačnoj platežnoj moći, a potom je 58-godišnjak iz Vinkovaca u svom stanu miješao drogu s laktozom radi dobivanja veće količine i preprodavao je ovisnicima s vukovarsko-srijemskog područja. Kada je pak, riječ o osobama obuhvaćenim istragom, Hunjet je dodao da je riječ uglavnom - o recidivistima. Među uhićenima osobe su od ranije poznate policiji upravo zbog preprodaje različitih vrsta droga, a neki su zbog toga već i bili u zatvoru. Od deset kazneno prijavljenih osoba sudac istrage odredio je istražni zatvor za četiri uhićenika. Moguće kazne za dilanje droge, rečeno je, kreću se od jedne do deset godina zatvora.