Crna kronika
OKONČANA POLICIJSKA AKCIJA “FARAON”

Na istoku Slavonije pao je lanac dilera kokaina
Objavljeno 21. kolovoza, 2019.
Na čelu desetočlane skupine dilera bio je 58-godišnji muškarac iz Vinkovaca
VINKOVCI - Kriminalističkim istraživanjem kodnog naziva "Faraon" razbijen je lanac dilera kokaina i heroina za područje Vinkovaca, Vukovara, Osijeka i Đakova, a na čijem čelu je bio 58-godišnjak iz Vinkovaca - rečeno je jučer na konferenciji za novinare u Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj. Obuhvaćeno je bilo deset osoba, a obavljenim pretragama domova i drugih objekata na više lokacija, kao i vozila, pronađeno je i oduzeto 504 grama kokaina, 35 grama heroina, osam komada sjemenki biljke Cannabis sativa. Oduzet je i novčani iznos od nekoliko desetaka tisuća kuna u raznim apoenima i valutama, 10 mobilnih uređaja s više SIM kartica, 100 komada tableta Heptanon, pištolj s pripadajućim spremnikom i nekoliko komada streljiva, precizna digitalna vaga, punilo za miješanje s drogom, Laktoza. Sve je to u zgradi PU u Vinkovcima policija jučer medijima i pokazala. Kako je novinarima rečeno, radilo se o višemjesečnom policijskom istraživanju kriminalističke policije Policijske uprave vukovarsko-srijemske u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Vinkovcima. Potrajalo je to od ožujka do sredine kolovoza ove godine. Istraživanje je provedeno radi suzbijanja preprodaje većih količina droge - kokaina i heroina - na slavonskom istoku.- Saznanja iz kriminalističkog istraživanja ukazivala su kako na području Vukovarsko-srijemske županije postoji organizirana kriminalna skupina na čijem je čelu 58-godišnjak iz Vinkovaca - kazao je voditelj Službe kriminalističke policije PU vukovarsko-srijemske Krešimir Hunjet. Otkrivena je naime, skupina na čelu s 58-godišnjakom iz Vinkovaca koji je u suradnji s 57-godišnjakom i 65-godišnjakom iz Splita dogovorio distribuciju, krijumčarenje i preprodaju kokaina i heroina na vukovarsko-srijemskom području, istaknuto je.

- Kada je riječ o sprječavanju zloporabe droga nastavljen je kontinuitet kriminalističkih istraživanja koja su redovito dugotrajna i složena i gdje se upotrebljavaju najsuvremenije policijske metode kako bi se prikupili dokazi, oduzela droga i materijalna korist nastala preprodajom droge, a u konačnici i uhitili počinitelji takvih kaznenih djela - naveo je Hunjet. Prema njegovim riječima, u policijskoj akciji "Faraon" uhićeno je ukupno deset osoba i to dvije s područja Đakova, po jedna osoba s područja Osijeka i Županje, dvije iz Splita te četiri osobe iz Vinkovaca. "Završna akcija krenula je 17. kolovoza, a na temelju naloga izvršeno je osam pretraga stanova i tri pretrage vozila", naglasio je Hunjet. Moglo se čuti i da je primjerice, u navedenoj akciji zaplijenjenih 504 grama kokaina u uličnoj preprodaji vrijedno oko 120.000 kuna, dok se za 35 grama heroina može ostvariti materijalna korist od oko 14.000 kuna. Krešimir Hunjet iznio je i podatak kako je u ovoj godini PU vukovarsko-srijemska dosad, uglavnom zbog preprodaje droga, kazneno prijavila 70 posto više osoba u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Podsjetio je pritom i na policijsku akciju "Lonac" iz travnja, a u kojoj su privedene četiri osobe, pronađeno 1,5 kilograma marihuane, kao i 3,5 kilograma amfetamina.
Sanja Butigan
POZNATI OD RANIJE
Govoreći o akciji “Faraon” Hunjet je rekao kako je utvrđeno postojanje dogovora o kupnji većih količina droge, od 100 do 500 grama heroina ili kokaina, ovisno o trenutačnoj platežnoj moći, a potom je 58-godišnjak iz Vinkovaca u svom stanu miješao drogu s laktozom radi dobivanja veće količine i preprodavao je ovisnicima s vukovarsko-srijemskog područja. Kada je pak, riječ o osobama obuhvaćenim istragom, Hunjet je dodao da je riječ uglavnom - o recidivistima. Među uhićenima osobe su od ranije poznate policiji upravo zbog preprodaje različitih vrsta droga, a neki su zbog toga već i bili u zatvoru. Od deset kazneno prijavljenih osoba sudac istrage odredio je istražni zatvor za četiri uhićenika. Moguće kazne za dilanje droge, rečeno je, kreću se od jedne do deset godina zatvora.
Najčitanije iz rubrike