Regija
VEĆI TROŠKOVI POSLOVANJA

Od rujna je skuplji dječji vrtić u Županji
Objavljeno 20. kolovoza, 2019.
Osim u središnjoj vrtićkoj zgradi, jedna mješovita skupina djece smještena je u dislociranom objektu u naselju Šećerana
ŽUPANJA

Boravak djece u Dječjem vrtiću ‘‘Maslačak‘‘ u Županji od sljedećeg će mjeseca, na početku nove pedagoške godine, biti skuplji. Novi Pravilnik o mjerama sudjelovanja roditelja i skrbnika u cijeni primarnog programa Dječjeg vrtića ‘‘Maslačak‘‘ dobio je nedavno zeleno svjetlo na sjednici Gradskog vijeća.

Razloge za povećanje cijena gradskim je vijećnicima pojasnila ravnateljica Terezija Nemetz istaknuvši kako je cijena koju plaćaju županjski roditelji djece jasličke skupine 680 kuna, a vrtićke 580 kuna mjesečno. Te cijene nisu rasle u posljednjih sedam godina i na snazi su od rujna 2012., kada su povećane za 10 posto u odnosu prema dotadašnjima.

- Za djecu iz drugih općina koja pohađaju vrtić u Županji cijena je 880 kuna, no obzirom na to da većina Općina sufinancira boravak djece s iznosom od po 400 kuna mjesečno, roditelji iz drugih mjesta plaćaju manje nego roditelji iz Županje - ustvrdila je Nemetz, napomenuvši kako roditelji financiraju otprilike 50 posto ekonomske cijene boravka djece u vrtiću.

Novim pravilnikom je određeno da će za djecu iz Županje nova cijena biti po 20 kuna veća i iznositi 700 kuna mjesečno za jasličke i 600 kuna za vrtićke skupine.

Sufinanciranje roditelja



Za djecu iz drugih naselja nova cijena jaslica iznosi 1100 kuna mjesečno, a za vrtićke skupine 1000 kuna mjesečno. To znači da će od rujna vrtić biti skuplji 3,3 i 2,9 posto za roditelje iz Županje, a za roditelje iz drugih mjesta 25 posto za jasličke skupine i 13,6 posto za vrtićke.

- Uz sufinanciranje Općina, ta bi se cijena izjednačila u odnosu prema iznosu koji plaćaju roditelji iz Županje - dodala je ravnateljica Terezija Nemetz. Razloge za poskupljenje pravda porastom materijalnih troškova poslovanja Vrtića i troškova plaća. Naime, zbog velikog interesa za upis u ovu predškolsku ustanovu i iskazanih potreba za rad s djecom otvorena je još jedna odgojna skupina i došlo je do novog zapošljavanja. Od ukupno 279 djece u novoj pedagoškoj godini, 52 polaznika "Maslačka" bit će iz okolnih naselja, najviše iz susjednih Bošnjaka i Gradišta, a uglavnom je riječ o djeci čiji roditelji rade u Županji. U lipnju su, istaknula je ravnateljica Vrtića, imali čak 72 nova zahtjeva za upisom, a upiti zainteresiranih roditelja pristižu i dalje. Napominje da je brojka od čak 279 mališana najveća koju je Dječji vrtić ‘‘Maslačak‘‘ u Županji ikada do sada imao.

Sve više djece
Prilikom upisa izašlo se ususret svim roditeljima i udovoljilo potrebama za boravkom njihove djece u vrtiću. Problem je riješen na način da je od osnivača, Grada Županje, zbog velikog interesa, Dječji vrtić ‘‘Maslačak‘‘ dobio suglasnost za otvaranje još jedne odgojne skupine i sada ih je ukupno 12. Jedna mješovita skupina smještena je u dislociranom objektu u naselju Šećerana. Nemetz se prisjeća da su rekordnu brojku od 270 djece u vrtiću u Županji imali još davnih godina, prije Domovinskog rata. Ni sama, kaže, ne može objasniti što se to događa jer ljudi se iseljavaju, a broj djece u vrtiću iznenađujuće raste. Roditelji koji dolaze za upise uglavnom kažu da su našli posao, a ima i djece koju su roditelji bili ispisali, a sada su se ponovo vratila.

- To je vrlo ohrabrujuće, vidimo da djece ima, što svakako daje razloga za optimizam i pokazuje da se neki pozitivni procesi u gradu ipak polako pokreću - zadovoljno ističe. Napominje da je slična situacija i s vrtićima u okolici. Inače, na području županjske Posavine u tijeku je gradnja dječjih vrtića u Babinoj Gredi i Gradištu, općinama koje ih do sada nisu imale.

U novoj pedagoškoj godini, koja počinje u rujnu, Dječji vrtić ‘‘Maslačak‘‘ imat će ukupno 25 odgojiteljica, po dvije u svakoj od 12 odgojnih skupina i jednu za provođenje programa predškole.

Gradonačelnik Županje Davor Miličević ističe da je poskupljenje vrtića bilo nužno zbog porasta troškova poslovanja.

Marija Lešić Omerović
Grad godišnje izdvaja 4,2 milijuna kuna
Gradonačelnik Davor Miličević ističe da nije riječ o drastičnom povećanju cijena boravka djece u Vrtiću i smatra da povećanje od 20 kuna mjesečno neće biti preveliki udar na džepove županjskih roditelja. Napominje da su iskazali veliki interes za upisom djece u vrtić, što je jako dobra vijest. Time je povećana i potreba za zapošljavanjem novih odgojitelja. Sve to povlači i dodatne troškove poslovanja koje treba pokriti, a Grad neće probijati proračunski stavku za dječji vrtić za koji godišnje izdvaja 4,2 milijuna kuna, što je znatan iznos.
rekord
vrtić će pohađati čak 279 djece
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike