Kultura
SEMINAR ZAGREBAČKE SLAVISTIČKE ŠKOLE

68 polaznika iz dvadesetak država
Objavljeno 16. kolovoza, 2019.
Dvotjedni 48. hrvatski seminar za strane slaviste Zagrebačke slavističke škole počinje u ponedjeljak, 19. kolovoza u Dubrovniku. U radu Seminara sudjelovat će inozemni studenti slavistike i kroatistike te sveučilišni nastavnici kojima su hrvatski jezik i književnost primarni znanstveni interes. Na ovogodišnjem seminaru sudjelovat će 68 polaznika koji dolaze iz dvadesetak država, a među njima su i polaznici iz Južne Koreje, Australije i Kine.


U nastavnom dijelu programa polaznici će u devet različitih lektorata i proseminara usavršavati svoje znanje hrvatskoga jezika, obrađivati lingvističke, književne i komparatističke teme te pojedina područja hrvatske povijesti. Studenti će također slušati tematski ciklus predavanja koji se koncentrira oko središnje teme Seminara, Emocije u hrvatskome jeziku, književnosti i kulturi. Predavači na Seminaru bit će ugledni profesori i kulturni djelatnici: Ivana Brković, Mirko Sardelić, Renata Jambrešić-Kirin, Evelina Rudan, Danijela Lugarić, Tanja Petrović, Benedikt Perak, Mateusz-Milan Stanojević, Ljiljana Šarić, Ida Raffaelli i Igor Marko Gligorić.


U kulturološkom bloku zbivanja bit će prikazan ciklus hrvatskoga filma, organiziran posjet dubrovačkim znamenitostima i tri stručna izleta (na Elafitsko otočje, u Cavtat te u Trsteno i Ston). Polaznici će na Dubrovačkim ljetnim igrama pogledati predstavu Geranium i poslušati koncert Luke Šulića i Aljoše Jurinića. Posebni su gosti Seminara književnici Miroslav Mićanović, Evelina Rudan i Renato Baretić te dizajner i ilustrator Mirko Ilić, čiju će izložbu polaznici razgledati u Kreativnoj četvrti Lazareti.

Zagrebačka slavistička škola djeluje u okviru Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Organizaciju ovogodišnjega 48. seminara poduprli su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija, Ministarstvo kulture, HAZU. Knjige su za 48. seminar donirali: Matica hrvatska, Fraktura, Meandar, VBZ, Sandorf. Filmsku građu za 48. seminar osigurali su: Alka film, Restart, Factum, Propeler film. N.Vek.
Možda ste propustili...

PRAKSA SVIJETA: BIOGRAFIJA IVANE BRLIČ-MAŽURANIĆ

Zima pokušao artikulirati socijalni i povijesni okoliš autoričina života

OTVORENE PRIJAVE NA RADIONICU “OD SKRIPTA DO KAMERE”

Fokus radionice usmjeren na realizaciju filmova nastalih u nezavisnim produkcijama

PREDAVANJE IVE JOSIPOVIĆA NA AUKOS-U

Glazba može širiti mir, ali i mržnju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSJEČKA GLAZBENA SRIJEDA IDE DALJE

Umjetnost je nešto što se treba živjeti

2

NAGRAĐIVANI DOKUMENTARAC "O NASILJU" GÖRANA HUGA OLSSONA

Sablasti kolonijalizma u Dokukinu

3

NOVO U KNJIŽARAMA: GRETA I DIVOVI

Slikovnica o borbi Grete Thunberg