Novosti
IZBOR ČELNIKA SLJEDEĆE GODINE?

U HNS-u tvrde: Nema zavjere protiv Posavca
Objavljeno 9. kolovoza, 2019.
Nema govora o nekakvom "guranju" Matije Posavca izvan stranke, ističe osječki član Predsjedništva HNS-a Stjepan Čuraj

Iako se činilo kako će HNS - liberalni demokrati, dosad unutarstranački vrlo tolerantan spram suprotnih stavova aktualnog čelništva i međimurskog župana Matije Posavca (koji je označen kao najvjerojatniji nasljednik predsjednika te stranke Ivana Vrdoljaka), ipak zauzeti tvrđi stav prema Posavcu, iz vrha te stranke nas uvjeravaju da se ništa nije promijenilo.



Posavec ili Leverić

Povod nagađanjima bio je taj što Posavec navodno prvi put u posljednjih šest godina nije dobio poziv da sudjeluje u polaganju vijenca u spomen na obljetnicu smrti osnivačice HNS-a Savke Dabčević-Kučar, kao posljedica toga što je ostao bez Vrdoljakove potpore za preuzimanje HNS-a. Dapače, tvrdi se i kako bi Posavec mogao biti bliže izlasku ili "izguravanju" iz stranke nego tome da postane njezin predsjednik. Podsjetimo, Posavec je nedavno malo zaljuljao "brod" HNS-a, zagovarajući njihov izlazak iz koalicije s HDZ-om i prijevremene izbore, uz održavanje unutarstranačkih izbora već ove jeseni. Tako bi stranka s novim vodstvom, gdje bi Posavec figurirao kao jedan od favorita, krenula u predstojeće parlamentarne izbore.


Prema tim navodima, aktualno vodstvo već ima svog kandidata za budućeg predsjednika - Alena Leverića, član uprave Hrvatskih cesta i predsjednika HNS-a Varaždinske županije. Leverić se o toj kandidaturi ne izjašnjava, rekavši samo kako će ta županijska organizacija odlučiti hoće li podržati nekog od drugih kandidata za predsjednika ili pak imati svoga. Ideja da on bude novi predsjednik nije bez smisla, jer upravo HNS Varaždinske županije ima najveći broj delegata na stranačkoj skupštini i slovi kao jedan od najjačih. U Karlovcu će se 23. kolovoza održati sjednica Predsjedništva HNS-a, gdje će se uz druge aktualne teme govoriti i o pripremama za unutarstranačke izbore čija bi završnica i izbor novog čelništva, kako doznajemo, ipak najvjerojatnije trebala biti početkom 2020. godine.
Ništa izvanredno

Osječki član Predsjedništva HNS-a Stjepan Čuraj rekao nam je da mu je upit o toj temi bila i prva vijest.


- Nema govora o nekakvom "guranju" Posavca izvan HNS-a. Nisu izbačeni ni oni koji su istupali kontra odluke središnjeg odbora i ne znam zašto bismo se sada željeli riješiti Posavca. Nema nikakvog povoda toj priči, niti sam čuo ijedan razlog za to. Čovjek ima svoje mišljenje i stav o koaliciji s HDZ-om na vlasti, koje je jasno komunicirao i ranije, što poštujemo. U krajnjoj liniji Posavec je bio suzdržan i kada se u stranci glasalo o koaliciji jer je smatrao da je neke stvari trebalo napraviti drukčije. To je bio njegov stav od starta, i to je ponovio. Ja pak i dalje smatram da je to bila ispravna odluka za Hrvatsku i dobrobit građana, a koliko je bila dobra za stranku, to ćemo vidjeti - smatra Čuraj.
Podsjeća i da su unutarstranački izbori dug postupak, najprije na lokalnim i županijskim razinama, a potom i na državnoj. "To je normalan put, a ne vidim nikakve razloge da se radi nešto izvanredno", zaključuje.


Igor Bošnjak
ČURAJ: IZMIŠLJAJU SE PRIJEPORI
Prema riječima Stjepana Čuraja, način funkcioniranja stranke kakav se tu sugerira u svezi sa sudbinom Matije Posavca nema nikakve veze s onim kako doista radi HNS. "S druge strane uvijek je dobro kada ima više kandidata za čelna mjesta i spominje se više ljudi, jer to samo znači da stranka ima kvalitetan kadar. A delegati će odlučiti tko im je od svih njih najprihvatljiviji", dodaje Čuraj, naglašavajući i kako ne bi bilo prvi put da se na ovakav, umjetan način pokušavaju sugerirati nekakvi prijepori u HNS-u, kojih, kako nam je rekao, zapravo nema.