Crna kronika
BIROKRACIJA ILI POGREŠKA

Kazna plaćena, ali kamion stoji, uplata se ne vidi
Objavljeno 25. srpnja, 2019.
Vozač kamiona ne može krenuti s GP-a Erdut dok Carina ne dobije potvrdu da je kazna plaćena
ERDUT

Gotovo svakodnevno veći broj stranih državljana - migranata pokušava ilegalno prijeći granicu između Hrvatske i Srbije. Kako granicu na tzv. zelenom koridoru više nije tako lako proći zbog danonoćne kontrole granične policije, nemali se broj migranata pokušava domoći hrvatskog teritorija skriven u kamionima, ali bez znanja vozača.

Upravo se to dogodilo 29-godišnjem državljaninu Makedonije, koji je u ponedjeljak u Hrvatsku ušao na graničnom prijelazu Erdut, iz smjera Bogojeva. Njegov je kamion bugarskih registracija, u kojem je prevožen teret iz Grčke u Donji Miholjac, izdvojen na osnovi Sustava analize rizika. Provjerom je utvrđeno kako se na kombiju nalazi grčka carinska plomba drugog broja, a kada je pregledan tovarni prostor, u njemu je pronađeno šest državljana Afganistana starih između 18 i 39 godina. Migrante je potom preuzela hrvatska granična policija, a protiv vozača je proveden carinski postupak kojim je kažnjen s 50.000 kuna i sto kuna za troškove postupka. I tu počinje problem za vozača, čiji je poslodavac iz Bugarske odlučio odmah platiti kaznu. No vozač se ni u srijedu nije micao s graničnog prijelaza Erdut jer Carinska upava nije dobila potvrdu da je kazna plaćena. K tomu, nije prvi kojemu su migranti, bez njegova znanja, pokidali plombu na kamionu i potom se sakrili u tovarnom prostoru, u želji da se domognu zapadnoeuropskih država.

- Angažiran sam za pomoć vozaču iz Makedonije, čija je tvrtka dobila sve potrebne podatke o računu na koji se kazna od 33.333 kune (riječ je o dvije trećine kazne koja je pravosnažna ako se odmah uplati) mora platiti. Novac je prema mojim spoznajama uplaćen na račun, no vozač je i dalje na Erdutu jer Carinska uprava nije dobila potvrdu da je novac sjeo na njezin račun. Nije mi jasno da u ovo digitalno doba ne kolaju informacije između dvije države koje su članice Europske unije - rekao nam je Domagoj Rešetar, odvjetnik 29-godišnjeg vozača iz Makedonije. Dodatni je problem, i za vozača i za tvrtku iz Bugarske, da već dva dana plaćaju penale za neisporučivanje robe na vrijeme u Donji Miholjac. Rešetar kaže i kako makedonski državljanin tijekom provedenog carinskog postupka nije imao službenog tumača za makedonski jezik.

Do završetka teksta nismo uspjeli dobiti odgovor na upit koji smo poslali Carinskoj upravi zašto još uvijek drže kamion bugarskih registracija.

Milan Bugarić
VOZAČI KAMIONA KOLATERALNE ŽRTVE
Ovo nije prvi slučaj da se migranti pronalaze u kamionima, a da vozači to nisu primijetili. Takvih je primjera bilo i na susjednim graničnim prijelazima, Tovarnik i Bajakovo, gdje su migranti na srbijanskoj strani granice, kod Šida i Batrovaca, iskoristili višesatno stajanje kamiona na granici da skinu plombu i uvuku se među teret u kamionu. Krivnja vozača u tim je slučajevima što nisu detaljno pregledali svoje vozilo prije ulaska u Hrvatsku. Da je to vozač učinio, i prijavio mogući ulazak migranata u tovarni prostor, kazne ne bi bilo. U većini slučajeva vozači, nakon konzultacije s tvrtkom, iako objektivno nisu odgovorni, priznaju u postupku krivnju, plaćaju kaznu i odlaze s granice prema krajnjem odredištu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike