Regija
MEDITERANSKA BILJKA SE ODLIČNO UDOMAĆILA

Berba slavonske lavande:
Kiša smanjuje urod,
potražnja u stalnom rastu
Objavljeno 24. srpnja, 2019.
Svaki drugi dan od 7 do 10 sati bere se cvijet za sušenje, a od 10 do 12 za destiliranje
KITIŠANCI - Berba slavonske lavande primiče se kraju. Vrijedne ruke berača skidaju posljednje otkose na grmovima cvijeta među kojima već i sam boravak djeluje umirujuće i psihoterapeutski i zbog kojeg veliki broj ljudi obožava ovu mediteransku biljku ljubičastog cvijeta, a koja se posljednjih 15-ak godina odlično udomaćila na slavonskim poljima…Ovakvi prizori već su tjednima u srpnju svakodnevica i na površinama pod lavandom u Kitišancima u vlasništvu OPG-a Marijane Vinković. Marijanina obitelj, koja se uzgojem sorte budrovka počela baviti još 2008. godine, među pionirima su u ovom poslu u Slavoniji i Baranji i jedni od rijetkih koji su ovu tradiciju nastavili sve do danas, neprestano učeći i usavršavajući se u njezinu uzgoju.

- Oduvijek smo voljeli lavandu i ta ljubav prema njoj potaknula nas da se ozbiljnije bavimo njezinim uzgojem, ali i da toliko godina ustrajemo u tome - kaže Marijana, koja je zajedno sa svojom obitelji od početnih 3000 sadnica uzgoj proširila na dva hektara. Priznaje da u početku nije znala što ih sve čeka u ovom poslu, slušali su savjete iskusnijih, proučavali literaturu, no najviše su naučili iz vlastitog iskustva - radeći i stalno ulažući, naučili su kako uzgojiti zdravu i bujnu biljku.

- Lavanda je biljka koja voli puno sunca i kojoj smetaju kiša i vlaga, a kojima je obilovala ova godina. Na sreću, poučeni iskustvima iz ranijih godina, posljednje dvije godine uložili smo nemala sredstva u postavljanje folije na tlo oko biljke koja ju štiti od prekomjerne vlage, lakše se održava i plijevi i lijepo napreduje. To ju je donekle i spasilo ove godine, no stvarnu količinu uroda znat ćemo tek najesen, kada završimo s obradom - pojašnjava Marijana, čija obitelj redovito radi i na pomlađivanju i obnavljanju nasada mladim biljkama.

Premda su samo prvih nekoliko godina lavandu brali ručno, a potom uz pomoć stroja koji su iznajmljivali, Vinkovići su se posljednje dvije godine ponovno vratili ručnoj berbi budući da se na taj način znatno manje oštećuju biljke na mladim nasadima koje su tek u razvoju. Berba se odvija svaki drugi dan i to tako da se od 7 do 10 sati bere cvijet koji ide za sušenje, a od 10 do 12 onaj koji ide za destiliranje. Obrani cvijet brižno skladište i suše, ovisno o vremenskim prilikama, a onda kreće prerada u različite prerađevine, za koje Marijana kaže da im je granica samo ljudska mašta.

Lidija Aničić
Ide u sve - od kupke do čokolade
- Gotovo da nema proizvoda za koji se lavanda ne bi mogla iskoristiti: od sapuna, šumećih kupki i soli, krema, losiona poslije brijanja, hidrolata, vrećica sa sušenim cvjetovima i brojnih drugih proizvoda - napominje uzgajivačica iz Kitišanaca koja svoje proizvode koje sama pravi i najviše plasira svojim dugogodišnjim kupcima, ali i na različitim sajmovima, za koje kaže da se prodaja na prostoru Slavonije i Baranje znatno smanjila. No s druge strane, tu je uvijek gladno tržište Istre i Dalmacije, gdje vidi neograničen prostor za plasman proizvoda takvog tipa iz Slavonije i Baranje, čiji broj proizvođača neprestano varira, ali čija je jezgra čvrsta i koji u ekološkom uzgoju lavande vide temelje za budućnost.
Najčitanije iz rubrike