Novosti
NESTAJU MALI VODOVODI I NASTAJE JEDAN VELIKI

Vodovod Osijek isporučivat će vodu za oko 200.000 građana
Objavljeno 15. srpnja, 2019.
Osijeku bi se mogli pripojiti belomanastirski, darđanski i čepinski vodovod

Paket novih tzv. vodnih zakona - Zakon o vodama, o vodnim uslugama i izmijenjeni Zakon o financiranju vodnog gospodarstva - dobro je poznato još dok su oni bili u fazi prijedloga, donesen krajem lipnja, imao je za cilj postizanje ekonomičnosti i efikasnosti poslovanja javnih isporučitelja vodnih usluga, čime se stvaraju pretpostavke za ujednačavanje cijena, odnosno uspostavu jedinstvene cijene vode na jednom uslužnom području.

Jedinstvena cijena
Nove zakonske odredbe trebale bi omogućiti da se umjesto usitnjenog sustava od oko 200 isporučitelja uspostavljaju jedinstveni i javni isporučitelji vodnih usluga na uslužnom području, i to u formi društva kapitala čiji su osnivači sve jedinice lokalne samouprave na tom uslužnom području, s jedinstvenom cijenom vodne usluge. Nadalje, bit će uspostavljena ekonomska regulacija cijene vode preko vijeća za vodne usluge. Vijeće bi trebalo spriječiti monopolske i visoke tarife, ali i podcijenjene tarife vodne usluge, odnosno tarife koje su ispod granice povrata troškova. Djelatnost vodnih usluga ne bi mogla biti privatizirana te omogućava veću zaštita potrošača propisivanjem obaveznog javnog savjetovanja o odluci o cijeni vodnih usluga.

Primjenom novih zakonskih odredbi Vodovod-Osijek postat će praktički najveći isporučitelj vodnih usluga na području istočne Hrvatske s obzirom na to da njegovo uslužno područje obuhvaća, osim Osijeka i sadašnjih potrošača na administrativnom području grada, i Baranju te područje Đakova. To znači da bi ta tvrtka trebala opskrbljivati vodom gotovo 200 tisuća građana.

Prema riječima direktora Vodovod Osijeka Ivana Jukića, ta tvrtka trenutno ima 30 tisuća priključaka, 41 tisuću vodomjera i 60 tisuća korisnika. Ukupna duljina vodoopskrbne mreže na području koje pokriva Vodovod Osijek trenutno je 750 kilometara, a godišnje se potrošačima isporuči oko sedam milijuna prostornih metara vode. U tvrtki je zaposleno oko 390 radnika različitih profila i stručnog obrazovanja, koji se bave pružanjem usluge vodoopskrbe i odvodnje korisnicima na području aglomeracije.

- S obzirom na novi zakon, u tvrtki smo počeli s pripremama i organizacijom pripajanja tvrtki koje će biti u našem uslužnom području. No uslužna područja još nisu definirana do kraja te ne možemo sa sigurnošću tvrditi koje tvrtke bi se trebale pripojiti našoj tvrtki - kazao nam je Jukić.

Za sada se na uslužnom području u kojemu je i Vodovod Osijek nalazi cijela Baranja i područje Đakova. To znači da će se Vodovodu Osijek pripojiti belomanastirski Baranjski vodovod, Vodoopskrba Darda i čepinska Urednost, dok je daljsko poduzeće Čvorkovac vodne usluge već pripojeno osječkoj tvrtki. Jukić ipak ne želi izlaziti s podatcima kolika će zapravo postati osječka tvrtka nakon završetka cijelog procesa.

Kratki rokovi
- S obzirom na to da ne možemo točno predvidjeti kako će izgledati naše uslužno područje, teško mi je i prognozirati koliko će velik postati Vodovod Osijek. Definitivno mislim da Đakovački vodovod treba ostati samostalan, ali za sada je još uvijek u našem uslužnom području i ne ispunjava sve zakonom propisane parametre da ostane samostalan. Zakon o vodnim uslugama definitivno će donijeti velike promjene u upravljanju vodnokomunalnom infrastrukturom, ali postoji velika zabrinutost oko mogućnosti potpune primjene tog zakona - kazao nam je Jukić.

Pojasnio je da zakon predviđa vrlo kratke rokove za provedbu cjelokupnog procesa, i to do najviše 13 mjeseci od stupanja na snagu. Naglašava da će uslužna područja vjerojatno biti definirana u roku od tri mjeseca od stupanja zakona na snagu.

- U Vodovodu Osijek smo, kao i u ostalim sličnim tvrtkama u zemlji, zabrinuti tim rokovima i pritiscima s kojima smo suočeni za što bržu realizaciju tih aktivnosti. Pripajanja trgovačkih društava nisu procesi koji se mogu kvalitetno završiti u rokovima od tri do šest mjeseci, pogotovo kada većina tih trgovačkih društava ima već pokrenute ozbiljne projekte koji se financiraju iz sredstava EU-a - napominje Jukić.

Igor Mikulić
MOGUĆA I RACIONALIZACIJA KADRA?
Međutim, i nakon spajanja svih tih poduzeća u jednu tvrtku nesumnjivo će doći do velikih promjena u poslovanju. Naime, ako je jedan od ciljeva zakonodavca prilikom donošenja ovih zakona bio da se postigne ekonomičnost i poveća efikasnost poslovanja javnih isporučitelja vodnih usluga, onda se nameće pitanje hoće li se pojaviti višak kadra, s obzirom na objedinjavanje niza poslova u vodovodima koji će se utopiti u jednu veliku tvrtku. Jukić kaže kako će se racionalizacija poslovanja morati provoditi te da je to proces koji će čekati Upravu Vodovoda Osijek vjerojatno u razdoblju od idućih godinu-dvije. Dakle, i po pitanju kadra. “Također će značajan utjecaj na samu troškovnu stranu ‘nove’ tvrtke imati i iskorištenost postojeće i novoizgrađene infrastrukture. Sve priče o jedinstvenoj cijeni vodne usluge ovisit će najviše o tome. Na puno mjesta u Hrvatskoj postoje primjeri izgrađenosti nove infrastrukture s vrlo malom iskoristivosti, što automatski stvara veće troškove, umjesto očekivanog smanjenja”, naglašava Jukić.
tri mjeseca
PROCES MORA BITI GOTOV U KRATKOM ROKU
Možda ste propustili...