Novosti
BIBLIJSKA PORUKA

Ova zapovijed nije preteška
Objavljeno 13. srpnja, 2019.

Nadareni i školovani pjevač pjeva bez napora. Ima urođen talent. Ptica je rođena za let, riba za vodu. A čovjek? Čovjek je, veli Biblija, stvoren na sliku Božju. Kršćani vjeruju da su ispunjeni Duhom Božjim, da su slika Kristova. Prema tome, čovjek, iako ranjen grijehom, iako nesavršen, stvoren je za dobro, u njegovoj je naravi da čini dobro. Zato za čovjeka ne bi trebao biti neki poseban napor činiti dobro, kao što dijete od godine dana započinje hodati.

Biblija govori o tome da postoje zapovijedi koje pomažu čovjeku da uvidi što je stvarno dobro, odnosno po čemu se čovjek ostvaruje kao čovjek. Tako čitamo u Knjizi ponovljenoga zakona: “Ova zapovijed što ti je danas dajem nije za te preteška niti je od tebe predaleko. Nije na nebesima da bi rekao: ‘Tko će se za nas popeti na nebesa, skinuti nam je te nam je objaviti da je vršimo?’ … Blizu ti je riječ, u tvojim ustima i u tvome srcu da je vršiš.”

Kršćani ne shvaćaju zapovijedi kao nešto što je - nečijim hirom - izvana nametnuto. Zapovijedi su pomoć, putokaz da bi čovjek mogao živjeti u skladu sa svojom istinskom naravi, kao čovjek dobrote, razumijevanja, strpljivosti i ljubavi. I ne radi se uopće o nekim veličanstvenim djelima. Toliki obični ljudi nam to svakodnevno pokazuju. Oni predano rade svoj posao, vode domaćinstvo, odgajaju djecu, održavaju obiteljske i dobrosusjedske odnose, imaju razumijevanja za druge ljude. Ako je točno da je dobro činiti dobro, točno je također i to da nije teško činiti dobro, a izbjegavati zlo. Nije teško ne prostačiti, nije teško ne lagati, nije teško ostati trijezan, nije teško poštovati svoj i tuđi brak. To je kao s tablicom množenja: uz određeni napor to se nauči i ostaje zadovoljstvo da smo nešto dobro učinili. Sjajan je primjer dobroga Samarijanca. On je zapazio nevolju svoga bližnjega, zavio mu rane, prevezao ga do prvog gostinjca i na njega potrošio nešto novca. Za dobrostojećeg trgovca ništa osobito teško. A čovjeku je život spasio!

Doista, vrijeme je da se prestanemo ponašati kao neki osnovnoškolci koji tvrde da je gradivo preteško, da je nastavnik nepravedan, da su uvjeti u školi loši. Uza sve - stvarne ili umišljene - prepreke naravno da je moguće biti uspješan u školi. Tako i mi, uza sve nepovoljne okolnosti možemo se ostvarivati kao ljudi. Jer, kao što reče Ivan apostol: “Zapovijedi Božje isu teške.”
Piše: Zvonko PAŽIN