Novosti
PUT DO UVOĐENJA EURA

Slovenija u ERM-u II bila 2,5 godina, možemo li brže?
Objavljeno 10. srpnja, 2019.
Hrvatsko pismo namjere o ulasku u ERM II sadrži obećanje provedbe reformi

Da je Hrvatska sada u Europskom tečajnom mehanizmu (ERM II), prema kriterijima iz Maastrichta ispunjavala bi sve uvjete za uvođenje eura. A trajanje boravka u toj svojevrsnoj čekaonici za euro, za koji je Hrvatska poslala pismo namjere ovih dana, minimalno je dvije godine.

Cilj - 12 mjeseci
To praktično znači da bi Hrvatska u ERM II mogla ući već iduće godine, a u eurozonu 2023. Osnovne pretpostavke su, prema uvjetima iz Maastrichta, to da u Hrvatskoj i dalje imamo niske kamatne stope, nisku inflaciju, deficit ispod tri posto BDP-a, javni dug koji je niži od 60 posto BDP-a, ili ako je viši da se približava tom cilju te stabilan tečaj u odnosu na euro.

Ministri članica 19 zemalja europodručja i Danske, zatim predsjednik Europske središnje banke i predstavnik guvernera danske centralne banke raspravljali su u ponedjeljak na sastanku u Bruxellesu o hrvatskom pismu namjere ulaska u ERM II. Po završetku sastanka ministri financija europodručja i Danske objavili su priopćenje u kojem "pozdravljaju namjeru hrvatskih vlasti da uspostave elemente potrebne za uspješan ulazak u ERM II". Ministar financija Zdravko Marić i guverner HNB-a Boris Vujčić izrazili su zadovoljstvo zbog načina na koji je primljeno pismo namjere.

Slanjem pisma namjere o ulasku u ERM II, poslano članicama europodručja, Danskoj i institucijama Europske unije, učinjen je prvi formalni korak prema sudjelovanju u ERM II, koji prethodi uvođenju eura kao službene valute. Uz pismo namjere, članicama i institucijama EU-a dostavljen je i Akcijski plan u kojemu su detaljno opisane reforme koje će Hrvatska provesti prije ulaska u ERM II. Ministar Marić nakon sastanka novinarima je rekao da je pred Hrvatskom još mnogo posla kako bi uspješno završila proces ulaska u europodručje. "Sve skupa nastojat ćemo finalizirati u idućih 12 mjeseci", rekao je Marić.

I u priopćenju europodručja kaže se da bi ECB mogla dovršiti svoju sveobuhvatnu ocjenu ispunjavanja obveza koje je Hrvatska preuzela u pismu namjere za približno godinu dana. U slučaju pozitivne ocjene uslijedila bi odluka o primanju u ERM II, u kojoj treba provesti minimalno dvije godine. Hrvatska bi istodobno s ulaskom u ERM II ušla i u Bankovnu uniju.

Guverner Vujčić ocijenio je da je ovo "značajan korak na putu prema euru". "To nije prvi korak, već smo ih napravili nekoliko, ali je jako značajan i to nam sada otvara put da u sljedećih 12 mjeseci ispunimo ono što smo u pismu naveli kao našu namjeru i što je prihvaćeno od naših europskih partnera", kaže Vujčić. Dodao je da će HNB sa svoje strane u prvom redu raditi na dva područja, jedno su makroprudencijalne mjere, a drugo je bliska suradnja s ECB-om, što znači da će Hrvatska ulaskom u ERM II istodobno započeti blisku suradnju s ECB-om te u zajednički sustav nadzora banaka.

Zemlje kandidatkinje za euro moraju provesti u ERM-u II najmanje dvije godine, ali u dosadašnjoj praksi to je uvijek bilo mnogo dulje. Najmanje je u tom mehanizmu provela Slovenija, dvije i pol godine, a najdulje Litva - deset i pol godina. Duljina boravka ovisi o ispunjavanju Maastrichtskih kriterija. Sve zemlje članice EU-a imaju obvezu uvesti euro, osim Velike Britanije i Danske koje su davno tražile i dobile izuzeće. Danska sudjeluje u ERM-u II, zbog toga je i ministar financija te zemlje bio na sastanku s ostalim članicama europodručja. Bugarska je još ranije poslala pismo namjere za ulazak u ERM II, a i Rumunjska je najavila da će to uskoro učiniti. Švedska je na referendumu 2003. odbila ulazak u eurozonu. Mađarska, Češka i Poljska za sada ne iskazuju namjeru uvođenja zajedničke valute.

Šest reformi
Hrvatsko pismo namjere o ulasku Hrvatske u ERM II sadrži obećanje provedbe šest reformi. Kako je to pojasnio ekonomist Velimir Šonje, autor knjige "Euro u Hrvatskoj za i protiv", na portalu Ekonomski lab, Hrvatska se obvezala na daljnje jačanje supervizije bankovnog sustava uspostavom bliske suradnje između HNB-a i ECB-a. Zatim na jačanje okvira za provođenje makroprudencijalne politike uvođenjem eksplicitnog mandata za mjere usmjerene na zajmoprimce, jačanje okvira za sprječavanje pranja novca. Također i na unaprjeđenje sustava prikupljanja, obrade i objave statističkih podataka, ali i poboljšanje upravljanja u javnom sektoru te smanjenje administrativnog i financijskog opterećenja za gospodarstvo. Ove posljednje dvije reforme, istaknuo je Šonje, izvedenice su iz Nacionalnog programa reformi koji Vlada usvaja u travnju svake godine.

Igor Mikulić/H
2003.

godine Švedska je na referendumu odbila euro, a Danska je dobila izuzeće od obveze uvođenja
Tečaj bez promjene
ERM II tečajni je mehanizam u kojem se određuje središnji paritet po kojem će se u budućnosti obaviti zamjena domaće valute za euro. “Raspon fluktuacija ne smije biti širi od +/- 15 posto, ali se može dogovoriti uži raspon. Kuna je u ovom stoljeću fluktuirala +/- 4,2 posto, oko prosjeka od 7,42 kune za euro te treba očekivati da će središnji paritet zamjene biti utvrđen približno oko sadašnje tržišne razine tečaja”, kaže Šonje.
Možda ste propustili...

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV BANOŽIĆA

Izazvao prometnu nesreću iz nehaja?

POLOŽEN VIJENAC U SPOMEN NA SVE ŽRTVE RADNIČKE BORBE, POGINULE RADNIKE I HRVATSKE BRANITELJE

Sindikati: Od nove vlasti zahtijevamo dijalog o položaju radnika

Najčitanije iz rubrike