Kultura
OLJK: KAZALIŠNI FILM ILI FILMSKO KAZALIŠTE

Ivica Lučić: Pavličićevi junaci iz Trnja mogli su biti i dječaci iz moje Tvrđe, koja je 80-ih također bila u trnju
Objavljeno 10. srpnja, 2019.
Režija je četvrti put u Dječjem kazalištu povjerena 44-godišnjem Nikoli Zavišiću

Poslasticom Osječkoga ljeta kulture prozvali su svoju novu premijeru članovi Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića. Već godinama posljednju sezonsku premijeru pripremaju u okrilju OLJK-a. Najnovija je pred vratima, no zbog tehničkih zahtjevnosti ne će biti na otvorenom, ambijentalno, kako je najavljena, nego u kazalištu. Dan održavanja je isti - četvrtak, 11. srpnja, a vrijeme početka je također pomaknuto za 20 sati, umjesto najavljenih 21.30. Repriza je odmah sutradan, s početkom u 20.30 sati, a ulaznice se po cijeni od 20 kuna mogu kupiti na blagajni kazališta - najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.


- Zašto ovaj roman? E, pa zato - uobičajeno šaljiv bio je ravnatelj Ivica Lučić, obrazlažući zašto su se odlučili za roman akademika Pavla Pavličića Trojica u Trnju. Autor smješta radnju u vrijeme kada je bilo manje televizijskog programa dnevno, kada su se obitelji više družile, roditelji imali veći nadzor nad svojom djecom. Svemu je, u svom poznatom stilu, dodao malo kriminalistike i priča je dobila novu dimenziju. Više nego dovoljno razloga jednom teatru da ovaj komad postavi na scenu.


- U vrijeme mog djetinjstva i mladenaštva i Tvrđa je bila trnje, stoga me još više veseli ovaj komad - napomenuo je Lučić, koji je suradnju, tj. režiju četvrti put u DKO-u ponudio 44-godišnjem Nikoli Zavišiću, što će vjerojatno razveseliti brojne poklonike njegove estetike.


Pavličićevi junaci pripadaju nekom drugom vremenu, Jugoslaviji 80-ih, stoga i neizostavni fićo i četvorka (Renault 4), no tu si i lego-figurice, koje pripadaju nekoj drugoj prošlosti, no izvrsna su zamjena lutkicama, pa su ih ostavili, pojašnjava Zavišić, koji je i sam 80-ih bio dječak, vršnjak Pavličićevih junaka. Radnja je smještena u Zagreb.


- Protok vremena i percepcija tada su bili drukčiji. Pokušali smo načiniti jedan kazališni film ili filmsko kazalište, formu sličnu onoj koja je 19. OLJK otvorila - pozvao je Zavišić gledatelje, jamčeći im neobičnu predstavu.


Dramaturgiju i dramatizaciju povjerili su 29-godišnjoj Virovitičanki Dori Golub, kojoj je zadatak velikog Pavličića prilagoditi sceni bio odličan izazov. Precizan pisac olakšava dramaturgu posao, kaže Dora, dodajući kako je puno detalja nastalo iz improvizacije i kreativnih procesa, što je samo dodatno podebljalo književni predložak.


- Dodali smo sloj koji je dopunio Pavličićevu univerzalnu priču i dao joj moderan štih - ističe Golub.


Danju i noću radio je vjeran Zavišićev suradnik i vršnjak, Splićanin Willem Miličević. Radio je glazbu, sa Zavišićem supotpisuje dizajn videa, samo je autor videoanimacija.


- Prvi sam put pročitao tekst do kraja prije nego što sam počeo raditi - nasmijao je Miličević kolege i novinare. Svidio mu se ritam i sceničnost, ima dobar kȏd za nove klince, smatra. Priznaje da je mnogo radio, malo spavao kad treba, malo kad ne treba. Prva mu je ovo lutkarska predstava na kojoj je radio. Posebnu pohvalu i zahvalu uputio je glumcima, čije se improvizacije, minuciozan i lucidan rad iza scene nažalost ne će vidjeti. Ono što će publika vidjeti scenografija je koju u suradnji s redateljem supotpisuje već provjereno izvrsna Tončica Knez. Otkrila je tek da je scenu podijelila u dva dijela.


Predstava ne bi bila potpuna bez suradnice za scenski pokret, ovaj je put to Maja Huber, koja u Dječjem kazalištu vodi plesni studio.


- Glumci čine mnogo više od plesa, svojim tijelima crtaju prostor. Lijepo je i lako raditi s ljudima koji izvrsno glume i plešu i pjevaju. Lako je kad nema otpora, lako je kad redatelj ima osjećaj za ritam i kada čovjek zadužen za glazbu može napraviti sve što poželite - napomenula je Maja Huber.


Redatelj Zavišić na kraju je zahvalio ravnatelju i Kazalištu na novom projektoru, a dogradonačelnica Žana Gamoš čestitala svima i na ovom, ali i na svim dosadašnjim projektima, ne samo u sklopu OLJK-a nego onomu što čine svih 365 dana u godini.
- Uvjerena sam da će predstava biti jednako atrakivna i malima i velikima, posebice me vesele naturščici, - kroz smiješak je rekla Gamoš, misleći pritom na Vladimira Hama, bivšeg dogradoančelnika, danas pomoćnik ravnatelja DKO-a, kojemu će ovo biti glumački debi.


Narcisa Vekić
11. srpnja
u 20 sati premijera je u DKO-u
Nikola Zavišić

redatelj

Bio je to dug i nenormalan tempo. No svi su izdržali i hvala im na tom. Mnogo je to zadataka bilo za ekipu, od kojih nisu svi glumački. Hvala im na razumijevanju za ideju i ostvarenje
AUTORSKA EKIPA
Kostime je oblikovala Suna Kažić. Za scenski pokret i kostimografiju zadužena je Maja Huber, dok oblikovanje svjetla potpisuju N. Zavišić i Igor Elek. Asistentica redatelja je Areta Ćurković. U predstavi igraju Srđan Kovačević, Kristina Fančović, Ivana Vukićević i Gordan Marijanović, a u filmskim sekvencama pojavljuju se Ivica Lučić, Lidija Helajz, Inga Šarić, Aleksandra Colnarić, Vladimir Ham, Đorđe Dukić, Areta Ćurković, Domagoj Ivanković, Igor Golub, Aleksandar Bogdanović i Willem Miličević. "Na sceni je samo četvero glumaca, no zapravo je to 17-18 likova, pravi spektakl, koji će biti uzbudljiv za djecu stariju od deset godina. Sve je brzo, brza je montaža, bit će zabava budućim tinejdžerima, djeci starijoj od deset godina, kaže Zavišić.
Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

Najčitanije iz rubrike