Novosti
USPJEH MARIJE PEJČINOVIĆ BURIĆ

Hrvatska ministrica je glavna tajnica VE-a
Objavljeno 26. lipnja, 2019.
Na tajnom glasovanju članova Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić osvojila je 159 glasova

Marija Pejčinović Burić, hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova, izabrana je za glavnu tajnicu Vijeća Europe.


Tajno glasovanje Parlamentarne skupštine Vijeća Europe održano je u srijedu u Strasbourgu, a protukandidat hrvatskoj ministrici bio je potpredsjednik belgijske vlade i ministar vanjskih poslova Didier Reynders. Marija Pejčinović Burić osvojila je 159 glasova, a Reynders 105.


Hrvatska ministrica ovom je pobjedom postala druga žena u povijesti na čelu te organizacije i prva osoba iz srednje i jugoistočne Europe na toj dužnosti.


"Već i sam ulazak hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić u finale izbora za dužnost glavne tajnice Vijeća Europe predstavlja velik uspjeh hrvatske politike i diplomacije", kaže politolog Anđelko Milardović iz Instituta za europske i globalizacijske studije. "Jasno je da je izbor Pejčinović Burić za jednu od najvažnijih političkih dužnosti u Europskoj uniji jako dobar za Hrvatsku, jer to dokazuje i određeni politički ugled naše zemlje u Uniji", naglasio je Milardović za naš list.


Istaknuo je kako Mariju Pejčinović Burić poznaje dugo godina. Za nju kaže da je vrijedna i sposobna, ali samozatajna osoba. "Vidjelo se to i u njezinom dosadašnjem mandatu ministrice vanjskih poslova, gdje je bila u svojevrsnoj sjeni premijera Andreja Plenkovića, koji je uglavnom preuzimao dominantnu ulogu u mnogim vanjskopolitičkim aktivnostima", naglasio je Milardović.


Milardović je podsjetio kako je zastupnica u Europskom parlamentu iz redova HDZ-a Dubravka Šuica izabrana za potpredsjednicu Kluba EPP-a (Europske pučke stranke), a njezina kolegica iz SDP-a Biljana Borzan za potpredsjednicu Kluba socijalista i demokrata. Također je naglasio i to što donedavni voditelj Predstavništva Europske komisije u Zagrebu Branko Baričević postaje savjetnik predsjednika Komisije. "Praktično imamo nekoliko osoba na važnim pozicijama u Europskoj uniji. To je vrlo bitno za politički marketing i identitet Hrvatske. Tim više što ćemo iduće godine šest mjeseci biti predsjedajuća zemlja EU-a. Ironično ću reći kako ćemo konačno dočekati da prvi put u povijesti Hrvatska, bar na šest mjeseci, vlada Europom. Bilo bi u konačnici izvrsno kada bi od svega toga koristi imali i svi hrvatski građani", ističe Milardović.
Hrvatska je obavila jako dobar posao oko kandidature ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić za funkciju glavne tajnice Vijeća Europe, istaknuo je premijer Andrej Plenković u srijedu prijepodne, uoči glasovanja. Istaknuo je da je Hrvatska dobar dojam ostavila i tijekom šest mjeseci predsjedanja tom organizacijom prošle godine. "Naši prioriteti, zalaganja i sve što smo učinili bilo je izrazito dobro prihvaćeno i mislim da smo tu stekli imidž zemlje koja može dati doprinos", rekao je premijer.


Igor Mikulić/Dijana Pavlović/H
ODRŽAVANJE VLADAVINE PRAVA I DEMOKRACIJE
Vijeće Europe je međunarodna organizacija sa sjedištem u Strasbourgu čija je zadaća održavanje vladavine prava, demokracije i ljudskih prava u Europi. Osnovana je 1949. godine, a danas ima 47 država članica. Hrvatska se toj organizaciji pridružila 1996., a stupanje na dužnost nove glavne tajnice predviđeno je 15. listopada ove godine. Proteklih pet godina glavni tajnik Vijeća bio je Thorbjorn Jagland, bivši premijer, ministar vanjskih poslova i predsjednik parlamenta iz Norveške.
Anđelko Milardović

politolog

Već i sam ulazak hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić u finale izbora za dužnost glavne tajnice Vijeća Europe predstavlja velik uspjeh hrvatske politike i diplomacije.
Možda ste propustili...

NOVA PRAVILA O RADU PREKO DIGITALNIH PLATFORMI

Nema više lažne samozaposlenosti