Crna kronika
PRIJAVLJENA POREZNICA

Na račune obitelji i prijatelja isplatila 921.000 kuna
Objavljeno 12. lipnja, 2019.
OSIJEK - Nad 57-godišnjom djelatnicom Porezne uprave policijski PNUSKOK, Ured Osijek, dovršio je kriminalističko istraživanje. Ona se sumnjiči da je od 19. svibnja 2011. do 13. ožujka 2017. prekoračila granice svoje ovlasti te time sebi ili drugome pribavila nepripadnu imovinsku korist.


Poreznica je bila ovlaštena za obavljanje poslova utvrđivanja poreza, doprinosa i drugih javnih davanja, usklađivanja statusnih podataka i vođenja dosjea, zaprimanja i obrade podnesenih prijava, provjere iskazanih podataka o poslovanju poreznih obveznika iz svoje nadležnosti i bilježenja poreznih obveza u poreznom knjigovodstvu. Sumnjiči se da je kaznena djela počinila znajući da određeni porezni obveznici nemaju pravo na povrat poreza i prireza na dohodak ni preplatu poreza na dodanu vrijednost, doprinosa i drugih davanja, a s ciljem da se osobno nepripadno materijalno okoristi.


- Neistinito je u Informacijskom sustavu Porezne uprave ručno knjižila fiktivne uplate i preplate poreza i prireza na dohodak, doprinosa i drugih davanja, čime su nastale neistinite preplate koje su neosnovano navođenjem brojeva tekućih računa članova obitelji i prijatelja njima i isplaćivane. Time im je pribavljena korist, a na štetu državnog proračuna, proračuna Grada Virovitice i proračuna Općine Suhopolje. Također, u namjeri da im neosnovano omogući zatvaranje dospjelih poreznih obveza, osumnjičena je neistinito na knjigovodstvenim karticama poreznih obveznika, inače članova njezine obitelji i prijatelja, kao i sebi osobno, knjižila uplate doprinosa za: mirovinsko osiguranje, zapošljavanje, zdravstveno osiguranje, zaštitu zdravlja na radu, mirovinsko osiguranje na temelju individualne kapitalizirane štednje - doznajemo iz MUP-a.
Kako dalje iz policije navode, 57-godišnjakinja je knjižila uplate poreza na dodanu vrijednost, dobit, promet nekretnina, cestovna motorna vozila te poreza i prireza na dohodak. Te uplate nisu u stvarnosti uplaćene pa su njima zatvarane dospjele porezne obveze poreznih obveznika te im je na taj način pribavljena nepripadna imovinska korist, a na štetu državnog proračuna, Grada Virovitice, Općine Suhopolje, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje te proračuna Virovitičko-podravske županije. Materijalna šteta počinjena ovim kaznenim djelima iznosi oko 921 tisuću kuna. S.Lacić
Možda ste propustili...

POČELO SUĐENJE ZA DVOSTRUKO UBOJSTVO U ĐAKOVU

Drežnjak priznao zločin

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LOPOVLUK KOD PITOMAČE

Pala banda koja je iz plastenika krala jagode

2

POČELO SUĐENJE ZA DVOSTRUKO UBOJSTVO U ĐAKOVU

Drežnjak priznao zločin

3

PIJAN VOZIO AUTO

Šest prekršaja u jednoj kvrcavici