Dome slatki dome
LIFESTYLE OBNOVA FASADE

Kako izabrati najbolji materijal za fasadu?
Objavljeno 30. svibnja, 2019.
Planiranje je ključan korak kako biste na vrijeme napravili procjenu troškova i vremena i osigurali budžet

Obnovom fasade obrišite tragove vremena i darujte svojoj građevini novo ruho. Toplinska izolacija temeljni je uvjet za ugodnost u prostoru i smanjenje troškova energije.


Ako ste u fazi planiranja izrade ili obnove fasade, zasigurno se pitate koji bi materijali udovoljili vašim zahtjevima. Vrsta izolacije, tip objekta, stanje podloge, estetski, ekološki i ostali zahtjevi, a pogotovo vaše mogućnosti, neki su od faktora koji utječu na izbor fasade. Najčešća dvojba prilikom odabira fasade jest staviti mineralnu vunu ili stiropor (EPS). Prednosti mineralne vune:


bolja zvučna zaštita, bolja toplinska izolacija u usporedbi sa standardnim bijelim stiroporom, negoriv materijal, najbolja paropropusnost od svih toplinsko-izolacijskih materijala.


.Prije samog postavljanja novih materijala prilikom izrade nove, ili obnove postojeće fasade, potrebno je provjeriti nosivost, čvrstoću i upojnost podloge. Kada je podloga spremna potrebno je procijeniti koja vrsta osnovnog premaza je adekvatna za primjenu. Nakon sušenja impregnacije možemo krenuti s postavljanjem izolacijskih ploča (od EPS-a, ili od mineralne vune). Nakon postavljanja izolacijskih ploča i sušenja ljepila, preporučeno ih je dodatno pričvrstiti pričvrsnicama.


Na pričvršćenu termoizolacijsku ploču nanosi se sloj ljepila u koji se utisne armirna mrežica. Armirna mrežica mora biti u zadnjoj trećini ukupne debljine armirnog sloja. Nakon potpunog sušenja armirnog sloja (pri 20 °C i 60 % vlažnosti zraka 1 mm/24 h) nanosi se osnovni premaz. Sada je vaša kuća spremna za „novo ruho“, odnosno boju koja će ispuniti vaše zahtjeve i na kojoj će vam zavidjeti susjedi. Nanesite visokokvalitetni završni sloj. Sloj se ne smije nanositi ispod 5°C i iznad 25°C.


Nakon sušenja vaša kuća je napokon dobila novi život uz odličnu izolaciju koja će vas štititi i uštedjeti vam novac.J.Kn.
Možda ste propustili...

DA ORHIDEJE DUGO I LIJEPO CVATU

I biljke vole piti zeleni čaj

TEST: EINHELL TE-SW 18/610 LI-SOLO

Za čiste staze i sve površine oko objekta

Najčitanije iz rubrike