Dome slatki dome
LIFESTYLE GREEN TALKS

Vrijedna dodatna znanja o zelenoj i održivoj gradnji
Objavljeno 23. svibnja, 2019.
Simpozi, u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju i Građevinskog fakulteta, ponudio je odgovor na aktualna pitanja

U okviru bogatog programa Zagrebačkog energetskog tjedna 2019 održan je i izrazito posjećen simpozij o zelenoj gradnji – GREEN TALKS - pod nazivom: ‘‘nZEB & BIM – kako do održive gradnje?‘‘, u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju i Građevinskog fakulteta koji je okupio veliki broj stručnjaka iz područja zelene i održive gradnje.

Dvije važne institucije podržale su program, a riječ je o Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja RH, čiji je predstavnik održao prezentaciju o temi: ‘‘nZEB & energetska obnova zgrada‘‘ te Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH, čiji se predstavnik obratio sudionicima o temi: ‘‘Iskustva Fonda u provedbi projekata energetske učinkovitosti u zgradarstvu‘‘.

Održan je niz edukativnih prezentacija o temi nZEB-a i BIM-a. Poduzeća koja su sudjelovala na GREEN TALKS-u s edukativnim i promotivnim prezentacijama su: GEALAN d.o.o. o temi: ‘‘Energetski učinkoviti prozorski sustavi za nZEB‘‘, Daikin Hrvatska d.o.o. o temi: ‘‘Održiva budućnost radnih tvari u industriji klimatizacije‘‘, Fibran d.o.o. o temi: ‘‘XPS od temelja do krova = NeZEBe‘‘, VELUX Hrvatska d.o.o. o temi: ‘‘Zdravlje i arhitektura, u korak s nZEB standardom‘‘, Mapei Hrvatska d.o.o. o temi: ‘‘Materijali su presudni za održivu gradnju‘‘, Ytong porobeton d.o.o. o temi: ‘‘Energetski učinkovita zaštita‘‘ te Hansgrohe d.o.o. Hrvatska o temi: ‘‘EcoSmart rješenja za uštedu‘‘.

Ispred MGIPU Vjekoslav Žele je pojasnio izazove (barijere) koje nas očekuju uvođenjem nZEB standarda, a ispred Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjelovala je Jasmina Smokvina, koja se osvrnula o temi ETS financiranja. Uime TU Wien sudjelovala je Iva Kovačić te ispred Građevinskog fakulteta Bojan Milovanović. GREEN TALKS okupio je više od 150 sudionika koji su aktivno sudjelovali u programu te stekli vrijedna dodatna znanja iz područja zelene i održive gradnje. Besplatne edukacije namijenjene su širokoj stručnoj javnosti: inženjerima građevine, geodezije, strojarstva, elektrotehnike, arhitektima, krajobraznim arhitektima, ekonomistima, kao i svima zainteresiranima koji u svom poslovanju trebaju koristiti odgovarajuća znanja o zelenoj gradnji.

Jasminka Knežević
Kako projektirati
GREEN TALKS dao je odgovore na ključna pitanja: Što je nZEB, kada počinje obveza primjene nZEB standarda, kako projektirati i izvoditi nZEB projekte?; Energetske obnove zgrada, financiranje i provedba?; Koji su primjeri rješenja i tehnologija za primjenu u nZEB i energetskim obnovama?; Korištenje BIM-a za energetsku učinkovitost i kritički osvrt na BIM koji predstavlja promjenu paradigme projektiranja i izvođenja (zapravo cijelog procesa građenja), pa zbog toga treba promijeniti dosadašnji način razmišljanja o građenju.
Možda ste propustili...

NAGRADA IF DESIGN

Geberitova linija za djecu

NE MORA BITI NI ZAHTJEVNO NI SKUPO

Idealno vrijeme za uređenje vrta

Najčitanije iz rubrike