Mozaik
U MUZEJU GRADA ZAGREBA DO 19. SVIBNJA

Filmovi o modi u sklopu izložbe Moda i odijevanje u Zagrebu šezdesetih
Objavljeno 20. travnja, 2019.

U sklopu izložbe Moda i odijevanje u Zagrebu 1960-ih godina 20. stoljeća, koja je otvorena do 19. svibnja, Muzej grada Zagreba priredio je popratni filmski program u kinu Europa, s dva žanrovski i kronološki različita filma – dokumentarni film "Trst, Jugoslavija" i igrani film "Ljubav i moda".

Dokumentarni film "Trst, Jugoslavija" (2017.), koji će se prikazati 23. travnja, upotpunjuje izložbenu temu Želje i mogućnosti koja obrađuje Trst kao željenu shopping-destinaciju 60-ih godina 20. stoljeća, u okviru koje su izloženi kultni odjevni predmeti kupljenih u tom talijanskom gradu, poput traperica i balonera, ženski komplet u kolorističkom psihodeličnom uzorku, odjeća s op-art motivima.

Jugoslavenski film "Ljubav i moda", na rasporedu 28. travnja, bio je veliki kinohit nakon premijere 1960. godine, a svojedobno je izazvao euforiju jer je o svakodnevnom životu, s prisutnim zapadnjačkim obrascima ponašanja, progovorio na zabavan i za naše područje neuobičajen način te se u sadržajnom smislu odmaknuo od dominantnog žanra kritičkog filma. Popularnosti filma pridonijela je tada jedna od najpoznatijih glumica Beba Lončar, koja je ženama i djevojkama s područja bivše Jugoslavije postala modni uzor. Kako se ističe u najavi programa, taj je film promovirao izgled i kulturu odijevanja, kao i obrasce ponašanja dominante u zapadnoeuropskim zemljama, što je vidljivo na izložbi o temi Utjecaji televizije i filma na modu i odijevanje.

Muzej Grada Zagreba tom je izložbom želio istražiti i prezentirati modne fenomene najuzbudljivijeg desetljeća 20. stoljeća na lokalnoj razini, nastavljajući se na izložbe u zagrebačkim muzejima koje su tematizirale modu i odijevanje – ‘Drugarica à la mode‘ (Muzej suvremene umjetnosti), ‘Žuži Jelinek: Ambasador mode‘ (Muzej grada Zagreba) i ‘Šezdesete u Hrvatskoj: Mit i stvarnost‘ (Muzej za umjetnost i obrt).

U više izložbenih cjelina posjetitelji se upoznaju s modnim utjecajima šezdesetih, procesom kreacije i proizvodnje odjevnog predmeta, načinima plasmana na tržištu te uporabom odjevnih predmeta od trenutka njihova dolaska do konzumenta.

Šezdesete su bile godine velikih promjena u stilu odijevanja uvjetovanih tehnološkim napretkom, prosperitetom, razvojem potrošačke kulture i države blagostanja te utjecajima pop-kulture i novim svjetonazorom poratne generacije.

Unutar Jugoslavije tih je godina Zagreb bio vodeći industrijski centar, intenzivira se i diversificira proizvodnja u odjevnoj industriji, a istodobno se oporavlja obrtnička produkcija. Izložba svjedoči i o tome kako su, premda je industrija odjeće odgovarala na elementarne potrebe tržišta, modni utjecaji sa Zapada nalazili put do domaćih potrošača, osobito pripadnika mlađe populacije – koje standardizirani modeli nisu zadovoljavali. Hina
Možda ste propustili...

DANAS ISPRED PRODAVAONICE GRAMOFONSKIH PLOČA VINYLMANIA

Record Store Day 2024. u Osijeku

NIKAD RANIJE OBJAVLJENE PJESME

Novi album J. Casha

Najčitanije iz rubrike