Novosti
POKRENUTA ISTRAGA ZBOG MALVERZACIJA U BIJELOM BRDU

Oštetili poduzeće za 16 i
državu za 4,9 milijuna kuna
Objavljeno 19. travnja, 2019.

Protiv četiri osobe Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku pokrenulo je istragu zbog sumnje da su oštetile tvrtku za više od 16 milijuna kuna te državu za 4,9 milijuna kuna. Istragom su obuhvaćeni 54-godišnjakinja s dvojnim hrvatskim i srpskim državljanstvom, 50-godišnja Hrvatica, 61-godišnji Srbin i 50-godišnji Hrvat.

Odvjetništvo smatra da su od 1. veljače do 31. studenoga 2013. u Bijelom Brdu i Zagrebu 54-godišnja direktorica trgovačkog društva iz Bijelog Brda i 50-godišnjakinja kao osoba ovlaštena za potpisivanje dokumentacije platnog prometa i raspolaganje sredstvima na žiroračunima trgovačkog društva, protivno odredbama Zakona o trgovačkim društvima prema kojima je osoba koja vodi poslove društva dužna postupati s pažnjom urednog i savjesnog gospodarstvenika, po dogovoru i zajednički, a na traženje 61-godišnjaka i 50-godišnjaka, počinile zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju. Direktorica se sumnjiči i za utaju poreza.

Osnovano se sumnja da su, u nakani pribavljanja velike nepripadne materijalne dobiti za 50-godišnjakinju, dvojica muškaraca, nakon što je 54-godišnja direktorica dala ovlasti 50-godišnjakinji za potpisivanje dokumentacije platnog prometa i raspolaganje novčanim sredstvima na žiroračunima trgovačkog društva, 50-godišnjakinja je sa žiroračuna navedenog društva u više navrata podigla ukupno 14.304.500 kuna.

Prilikom svakog podizanja novca dvije ili tri tisuće kuna zadržavala je za sebe, dok je preostale novčane iznose predavala Hrvatu i Srbinu, čime je trgovačko društvo oštećeno za 14.304.500 kuna.

Odvjetništvo sumnja i da su od 7. ožujka 2013. do 10. lipnja 2013. u Bijelom Brdu direktorica trgovačkog društva iz Bijelog Brda i 50-godišnjakinja, kao osoba ovlaštena za potpisivanje dokumentacije platnog prometa i raspolaganje sredstvima na žiroračunima navedenog trgovačkog društva, po dogovoru i zajednički, u nakani da drugim zasad neutvrđenim osobama pribave veliku nepripadnu materijalnu dobit, u više navrata bez valjane pravne osnove i poslovno opravdanog interesa nalagale plaćanje u inozemstvo na teret žiroračuna ovog društva 2.260.000 kuna, čime je to društvo oštećeno za navedeni novčani iznos.

Direktorica se sumnjiči i da je od 1. veljače do 31. studenoga 2013. u Bijelom Brdu, u namjeri da navedeno trgovačko društvo neosnovanim korištenjem pretporeza izbjegne plaćanje poreza na dodanu vrijednost, znajući da navedeno društvo nije primilo isporuke dobara i usluga od trgovačkih društava iz Rijeke, Zagreba i Sesveta, fiktivne izlazne račune ovih trgovačkih društava u ukupnom iznosu od 18.171.998,12 kuna proknjižila u poslovne knjige svog društva. Na temelju takvih fiktivnih računa Poreznoj upravi (Područni ured Osijek) podnijela je mjesečne prijave poreza na dodanu vrijednost u kojima je neosnovano iskazala da je navedeno društvo ostvarilo pravo na pretporez u ukupnom iznosu od 4.994.199,60 kuna, oštetivši time državni proračun za navedeni iznos.

Sandra Lacić