Crna kronika
OSUĐEN NA GODINU DANA ZATVORA, ODNOSNO ČETIRI UVJETNO

Bankar mjesecima dizao novac s računa klijenata, na naloge potpisivao vlasnike
Objavljeno 18. travnja, 2019.
SLAVONSKI BROD - Bivši bankar Ivan O. nepravomoćno je osuđen na godinu dana zatvora, zamijenjeno uvjetnom kaznom na četiri godine, ako u tom vremenskom razdoblju ne počini novo kazneno djelo, zbog dizanja novca s računa klijenata banke u kojoj je radio. Osuđeni trenutačno živi u Njemačkoj.Optužnicom ga se teretilo da je 29. srpnja 2013. godine, kao bankarski službenik u poslovnici banke u Slavonskom Brodu podigao 8000 kuna s tekućeg računa Josipa K., tako što je potpisao vlasnika računa na nalogu. Potom je 30. srpnja iste godine na račun Josipa K. uplatio 8000 kuna koje je ranije uzeo. Potom je 31. srpnja iste godine, u istoj poslovnici, s tekućeg računa Ane V. na nalogu potpisao vlasnicu računa i s njenog računa uzeo 8000 kuna, a onda je istu svotu na njezin račun uplatio 21. kolovoza. Potom je u vremenu između 21. kolovoza i 30. listopada s depozitnog štednog računa Kate V. podigao 5029,80 eura i novac zadržao za sebe. Pod četvrtom točkom optužnice teretilo ga se da je u vremenu od 8. do 23. siječnja 2014. godine, s deviznog računa Mande H., izradio više naloga, i to tri isplatna, na temelju kojih je s njezinog deviznog računa isplatio 211,12 eura. Jedan nalog napravio je uplatni te je istoj klijentici banke uplatio 66,01 euro, tako da je ovu klijenticu oštetio za 145,11 eura.

Na pitanje suda smatra li se krivim za osam kaznenih djela za koja ga se tereti optužnicom, četiri zlouporabe položaja i ovlasti i četiri krivotvorenja službene ili poslovne osobe, Ivan O. rekao je da se smatra krivim.

Bivši bankar u obrani je naveo da je u vrijeme kada je krao od klijenata banke proživljavao vrlo tešku životnu situaciju. Naime, kao službenik banke 2011. preživio je oružanu pljačku, pri čemu je jedna osoba smrtno stradala, a to je bilo u Strossmayerovoj ulici, i od tada je počeo piti tablete za smirenje. Nadalje je naveo da otkako se razveo 1992., od tada živi s majkom, a majka mu je 2013. preminula, što je također kod njega psihički ostavilo lošeg traga. Zbog svega toga koristio je tablete za smirenje, a kad mu ne bi pomogle, uz njih je konzumirao i alkohol te je kaznena djela počinio, kao što piše u optužnici, zbog takvog svog psihičkog stanja. Stidi se i kaje se zbog počinjenih kaznenih djela. Banka je u cijelosti obeštetila oštećenike, a onda je on u dogovoru s direktorom banke Berislavom B. taj novac refundirao banci. Optuženik navodi da se sada sredio i započeo novi život u Njemačkoj, a sve ovo bila je jedna loša životna epizoda. Dodao je i da redovito koristi tablete za smirenje te još jednom izrazio žaljenje i kajanje zbog počinjenih kaznenih djela.

Ivan O., kada mu je sudac spomenuo rad za opće dobro, kazao je da živi i radi u Njemačkoj i ne zna kako bi izvršio rad za opće dobro. Naveo je da smatra da bi ga zbog rada povratak u Hrvatsku ponovno doveo u loše psihičko stanje i predložio da ga sud kazni nekom drugom blažom kaznom tako da može ostati živjeti i raditi u Njemačkoj.

Sud je to uzeo u obzir te ga kaznio uvjetnom kaznom.

- Olakotna okolnost za optuženika jest činjenica da je od počinjenja kaznenih djela proteklo gotovo više od pet godina, a protok vremena utječe na to da kaznenopravna sankcija bude blaža. Također je za njega olakotna okolnost što je izjavio da se smatra krivim i priznao je počinjenje svih kaznenih djela, što je utjecalo na ekonomičnost kaznenog postupka te skratilo i olakšalo dokazni postupak, a istovremeno je na taj način pokazao da je svjestan da takvo njegovo postupanje nije društveno prihvatljivo. Daljnja olakotna okolnost za optuženika jest činjenica da je iskazao kajanje i žaljenje zbog počinjenih kaznenih djela. Daljnja olakotna okolnost za optuženika jest činjenica da su sva četiri oštećenika najprije obeštećena od strane banke, a potom je optuženik sav novac refundirao i isplatio banci. U konačnici je olakotna okolnost za optuženika činjenica što je isti neosuđivan - navodi se, između ostaloga, u obrazloženju presude. Kod određivanja kazne sud nije pronašao otegotnih okolnosti kod Ivana O.

Sandra Lacić
Bivši bankar u obrani je naveo da je u vrijeme kada je krao od klijenata proživljavao tešku životnu situaciju
Najčitanije iz rubrike