Kultura
IZLOŽBA “ARTEFAKT + DIZAJN = PROTOTIP” I U OSIJEKU

Od suvenira i zabavnih igara sve do edukativnih predmeta
Objavljeno 18. travnja, 2019.
OSIJEK - U Arheološkom muzeju u Tvrđi otvorena je izložba Arheološkog muzeja u Zagrebu pod nazivom "Artefakt + dizajn = prototip", koju posjetitelji u Osijeku mogu pogledati do 12. svibnja. Izložba prikazuje radove mladih nezaposlenih osoba iz nekoliko hrvatskih gradova nastalih tijekom provedbe europskog projekta "Od strukovnih zanimanja do kreativne industrije".Suradnici na projektu bili su Arheološki muzej Osijek, Gradski muzej Virovitica i Gradski muzej Sisak. Autorice izložbe su Zorica Babić i Sunčica Nagradić Habus, autori postava/likovni postav Nina Bačun i Roberta Bratović, Umjetnička organizacija Oaza i stručni suradnici Jacqueline Balen, Maja Bunčić, Marko Dizdar, Ozren Domiter, Dora Kušan, Ivan Radman-Livaja i Ana Đukić.

Izložba predstavlja 17 novonastalih inovativnih proizvoda različitih namjena kao što su suveniri, društvene igre, didaktička pomagala, nakit, modna kolekcija i web-stranica nastalih kao rezultat procesa utemeljenog na reinterpretaciji kulturne baštine. Na izložbi su predstavljeni i arheološki predmeti koji su inspirirali autore.

Kroz umjetničke radionice iz područja dizajna sudionici projekta izradili su nove proizvode pod mentorstvom muzealaca, produkt-dizajnera, lokalnih obrtnika i poduzetnika. Projekt Arheološkog muzeja u Zagrebu "Od strukovnih zanimanja do kreativne industrije", popularnog naziva "Artefakt + dizajn = prototip", namijenjen je prvenstveno mladim nezaposlenim osobama od 15 do 25 godina. Cilj projekta jest osnaživanje mladih nezaposlenih ljudi strukovnih zanimanja za tržište rada iz Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Sisačko-moslavačke, Virovitičko-podravske, Zagrebačke županije i Grada Zagreba. Arheološki muzej u Zagrebu projekt provodi od 8. veljače 2018. u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda poziva Umjetnost i kultura za mlade.

Suradnici na projektu: Arheološki muzej Osijek, Gradski muzej Virovitica, Gradski muzej Sisak. Bogata antička zbirka iz antičke Siscije Gradskog muzeja Sisak inspirirala je sudionike za nastanak suvenira "Kozmetički sapuni Sis", društvena igra "Bogovi Rima" i web-stranica "Vremenska kapsula – Trezor generacija".

Arheološki ostatci pretpovijesne vučedolske kulture i Japoda, zatim antički grčki spomenici i rimski dodekaedar inspirirali su sudionike u Arheološkom muzeju u Zagrebu na nastanak suvenira "Obitelj zdjelica", "Spirala 1" i "Spirala 2", didaktička pomagala "Jezik zvijezda" i "Upoznaj antiku" i modne kolekcije "Platonska ljubav".

Izložba će biti postavljena i u Virovitici i u Sisku. Nakon Arheološkog muzeja u Osijeku izložba će biti otvorena u Virovitici od 16. svibnja do 9. lipnja, a u Sisku od 13. lipnja do 7. srpnja 2019. D. Kovačević
Mihaela Kulej

ravnateljica GM Virovitica

U Virovitici glavna inspiracija sudionicima bili su željeznodobni Kelti. Arheološki predmeti iz zbirke GK Virovitica doveli su do nastanka didaktičkog pomagala “Keltix-Meltix” i suvenira “Kocka”.
“Gri-gri” i “Omotničar”
Osječki nezaposleni dali su vrijedan doprinos ovoj manifestaciji. Sudionike projekta inspirirali su predmeti iz stalnog postava srednjovjekovne zbirke osječkog Arheološkog muzeja te je nakon održanih kulturno-umjetničkih radionica nastalo nekoliko zanimljivih proizvoda. Među nauspješnijima su društvena igra “Rudine, ne ljuti se”, didaktičko pomagalo “Gri-gri” i suveniri “Back to retro”, “Stalak za butelje”, “Laurina ogledala” i “Omotničar”.
Najčitanije iz rubrike