Novosti
PREDSJEDNIK SABORA NA KOMEMORACIJI U JASENOVCU:

“Pokušajmo shvatiti jedni druge”
Objavljeno 14. travnja, 2019.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u nedjelju je u Jasenovcu odbacio tvrdnje da se Vlada RH više bavila komemoracijom u Bleiburgu nego u Jasenovcu, istaknuvši da Vlada čini velike napore kako bi se umanjile društvene napetosti i komemorirali žrtvu, a posebno veliki napor oko toga uložen je i ove godine.


U Spomen-području Jasenovac u nedjelju se održava službena državna komemoracija pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora u znak sjećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovac, kao i preživjele zatočenice i zatočenike logora. Komemoraciji su nazočili predsjednik Sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i više ministara.


Jandoković je na upite novinara odgovorio da se ne slaže s ocjenom predsjednika Koordinacije židovskih općina Ognjena Krausa, izrečenom u petak na komemoraciji za žrtve ustaškog logora u Jasenovcu, a koju su odvojeno od službene državne komemoracije organizirali predstavnici manjina i antifašisti. Kraus je tada rekao kako bi "vjerojatno bili zajedno s vlasti u nedjelju u Jasenovcu" da su toliko truda upotrijebili za dogovor s okupljenim udrugama, koliko su upotrijebili da se održi komemoracija na blajburškom polju. "S tom ocjenom uopće se ne slažem i smatram da posebno vlada RH premijera Andreja Plenkovića ulaže velike napore kako bi se umanjile društvene napetosti i kako bi komemorirali žrtvu. Posebno ovdje, u Jasenovcu, uložen je veliki napor i ove godine, međutim, za dogovor je potrebna volja svih onih koji su uključeni", naglasio je predsjednik Sabora.


"Tako da je moja poruka da pokušamo shvatiti jedni druge, da poštujemo bol i patnju svih onih koji imaju svoje gubitke, posebno onih koji su ubijani na različitim stratištima, pa tako i u Jasenovcu, to je moj apel - da bolje razumijemo jedni druge", rekao je Jandroković.


"Teško mi je shvatiti ljude koji ne prihvaćaju i ne mogu shvatiti patnju drugog čovjeka. Ne mogu shvatiti one koji nemaju u sebi dovoljno snage da prihvate da i oni drugi imaju svoje boli, traume, i mislim da trebamo raditi na tome da se međusobno više poštujemo, toleriramo jedni druge i da shvatimo bol i patnju onih drugih", rekao je novinarima u Jasenovcu predsjednik Sabora.
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u nedjelju u Jasenovcu da je oko obilježavanja i odavanja počasti žrtvama svih totalitarnih režima važno imati nacionalni konsenzus da se provodi zajednički, i apelirala je da se pokuša naći zajednička platforma kako se to tako obilježava, i da to bude mjesto ujedinjenja, a ne razjedinjavanja. "Mislim da je važno da oko ovakvih tema imamo nacionalni konsenzus da se obilježavanje i odavanje počasti žrtvama svih totalitarnih režima, konkretno ovdje u Jasenovcu, provodi zajednički i da u fokusu budu žrtve i da svi zajedno osvijestimo da je to nešto što nije samo dio povijesti, nego moramo posebno obratiti pozornost i danas da se povijest ne ponovi", poručila je Divjak u Jasenovcu. Službena komemoracija održana je u organizaciji Hrvatskog sabora, a nazočili su joj, uz ostale, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar državne imovine Goran Marić, ministar uprave Lovro Kuščević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.
Hina
Premijer žali zbog dvije komemoracije
U izjavi novinarima predsjednik Vlade RH Andrej Plenković istaknuo je kako su danas komemoracijom u Jasenovcu došli izraziti poštovanje prema žrtvama ustaškog logora Jasenovac, svim logorašima i da osude zločin i režim u kojem su postojali takvi logori. Premijer je izrazio žaljenje da danas nije bila jedinstvena komemoracija, i podsjetio da je datum današnje službene komemoracije odredio ponajviše Savjet Spomen područja Jasenovac, u kojem su i predstavnici manjina.

"Nije mi drago da su dvije komemoracije, ali održavamo dijalog i vjerujem da će ti razgovori uroditi plodom iduće godine", rekao je premijer Planković.
Možda ste propustili...

RAZLIKU ĆE DOBITI UKUPNO 830.122 POREZNA OBVEZNIKA

Porezna uprava: Isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja

PRVI KRUG PREGOVORA O SASTAVLJANJU HRVATSKE VLADE

DP: Razgovori su konstruktivni, a od načela ne odustajemo

ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA

Ekshumacija kod Bogdanovaca