Novosti
NE ŽELI NI S ANTIFAŠISTIMA NI S VLADOM

Predsjednica u Jasenovcu
Objavljeno 14. travnja, 2019.
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nastavila je svoju tradiciju te je u subotu, dan uoči službene komemoracije, posjetila Spomen područje Jasenovac i ispod spomenika položila buket bijelih ruža.

“Drugi svjetski rat u našoj domovini i danas budi bolna sjećanja na brojna stradanja. Polažući vijenac u sjećanje na žrtve logora Jasenovac i stojeći u tišini uz ovaj kameni cvijet izražavam najdublji pijetet svim žrtvama koje su stradale u logoru. Neka ovo uvijek bude samo mjesto pijeteta, ali i mjesto koje će nas opominjati koliko je važno mlade naraštaje odgajati za mir, zajedništvo i solidarnost među ljudima i narodima. Prošlost ne možemo promijeniti, ali budućnost možemo graditi na bolji način, za ljepši i humaniji život svih ljudi u Hrvatskoj i diljem svijeta”, napisala je predsjednica Grabar Kitarović u memorijalnoj knjizi u Jasenovcu.

“Neka ovo uvijek bude samo mjesto pijeteta, ali i mjesto koje će nas opominjati koliko je važno mlade naraštaje odgajati za mir, zajedništvo i solidarnost među ljudima i narodima”, objavila je predsjednica RH na Twitteru.

U ime predsjednice, koja neće nazočiti sutrašnjoj službenoj komemoraciji s predstavnicima Vlade i Sabora, u Jasenovac će doći predstojnica njezina ureda Anamarija Kirinić.

U Spomen području Jasenovac u petak je u znak sjećanja na proboj jasenovačkih logoraša održana komemoracija u organizaciji manjinskih udruga i antifašista koji su četvrtu godinu zaredom počast ustaškim žrtvama odali odvojeno od službene državne svečanosti. Predstavnici Židova, Srba, Roma i Savez antifašističkih boraca ne žele na komemoraciju s državnim vrhom jer “država nije poduzela nužne mjere da se zaustavi ili makar smanji negiranje holokausta i genocida u Drugome svjetskom ratu te revizionizam”, izjavio je zamjenik predsjednika Srpskog narodnog vijeća Saša Milošević. H/V.T.
Možda ste propustili...