Kultura
U ĐAKOVU OTVOREN 12. DIONIZ

Sasvim je prirodno da kazališni festival bude posvećen tijelu
Objavljeno 29. ožujka, 2019.
Festival kazališnih akademija okupio studente iz Freiburga, Linza, Lođa, Ljubljane, Novog Sada, Skoplja, Zagreba, Osijeka

Tijelo koje projicira pokret, a pokret projicira zvuk, emociju. Bez izgovorene riječi. Predstava je to ‘’Ja to (ne) mogu’’ Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, a u izvedbi i prema ideji Bojana Bana i Filipa Severa, kojom je preksinoć u Centru za kulturu u Đakovu otvoren 12. Međunarodni festival kazališnih akademija Dioniz na koji su, uz Osječane, stigli i studenti akademija iz Ljubljane, Linza, Freiburga, Lođa, Novoga Sada, Skoplja, Zagreba i dr. U pet festivalskih dana na programu je sedam predstava, niz radionica, performansa, okrugli stol, programi u zatvorenom i na otvorenome, a kako bi Dioniz bio što dostupniji publici. On i njegova ovogodišnja poruka ‘’Igrom do tijela’’. Da je tijelo u fokusu 12. Dioniza, pokazala je i preksinoćnja predstava.

Tjelesna prisutnost
Kombinirajući elemente akrobatike, pokreta, plesa, animacije i glume, Ban i Sever u međusobnom partnerstvu, a zapravo kao Onaj koji se boji i njegov alter ego, koji ga vodi, motivira, tjera na osobna otkrića i pomake, ulaze u uzbudljiv prostor otvorenih mogućnosti, izazova i prepreka, i kreiranja vlastitog rješenja. Njihovo kazalište je neverbalno, tjelesno i zaigrano, mladenačko i optimističko. – Možemo li prigrliti strah i zajedno s njim doći do cilja? – propituje predstava ‘’Ja to (ne) mogu’’, prema čijem završetku je pomoćnik ministrice kulture Hrvoje Manenica otvorio 12. Dioniz, zaželjevši sudionicima izniman uspjeh. – Kazalište ne može postojati bez tijela; stoga je posve prirodno da kazališni festival bude posvećen tijelu. Glumac i izvođač egzistiraju samo na temelju svojega tijela. Ovogodišnji Dioniz tako će se tjelesnom prisutnošću baviti na nekoliko platformi – radionicama, različitim aspektima neverbalnog teatra, performansima na ulicama i drugim javnim prostorima po gradu, a dio Festivala je i okrugli stol s nekoliko uvaženih umjetnika iz područja fizičkog, neverbalnog teatra, angažiranog teatra, performansa, suvremenog plesa, plesne pedagogije i dr. Njime će se najaviti novi diplomski studij neverbalnog teatra koji na jesen kreće na Akademiji u Osijeku, rekao je umjetnički voditelj Dioniza Leo Rafolt, poručivši da je tijelo okvir i slika ovoga festivala. Dekanica osječke Akademije za umjetnost i kulturu Helena Sablić Tomić izrazila je vjeru da će 13. Dioniz biti prekretnica. – Grad Đakovo će biti onaj prostor koji će nastaviti s nama zajedno, ali sada na prvome mjestu u brendiranju Dioniza u svom kulturnom prostoru - rekla je Sablić Tomić, zahvalivši akademskom slikaru Hrvoju Duvnjaku koji je, naglasila je, ponudio intrigantan vizualni identitet 12. Dioniza – Čim završi 12. Dioniz, kreću pripreme za redizajnirani festival čemu se Đakovo veseli i prihvaćamo to objeručke - rekao je gradonačelnik Marin Mandarić.

Radionice, predstave...
Uz Akademiju i Grad Đakovo, suradnja na Dionizu pripada i Pravnom te Ekonomskom fakultetu u Osijeku, a generalni je pokrovitelj Ministarstvo kulture. Dioniz je jučer nastavljen radionicama i predavanjima u kinu, Skladu, DVD-u i Gimnaziji, a u kinu su održane i predstave Romeo i Julija, Umjetnička akademija u Splitu, te Neutralna maska, Privatuniversitat Linz. Radionice, predavanja i treninzi nastavljaju se sve do nedjelje, 31. ožujka, kada Festival završava. U petak, u 19 sati, u kinu je predstava Životinjska farma, Freiburger Schauspielschule. U subotu, uz radionice i performans, u 16 sati je okrugli stol 12. Dioniza, a u 19, u kinu, predstava Adam i Eva, Akademija umetnosti Novi Sad. U nedjelju je, u 19 sati, predstava Brko ili krv nije voda, Akademija dramskih umjetnosti Zagreb, a u 20.30 slijedi svečanost zatvaranja, uz predstavu Vreća puna taskova, Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Za kraj Dioniza - Krankšvester u Rock baru King.

Suzana Župan
Festival na gradskom korzu
U nedjelju, 31. ožujka, Dioniz je na gradskom korzu, Ulica pape Ivana Pavla II, 10. U 12 sati je izložba Razgovorljive slike, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, a u 16.30 na korzu, također je i performans Tijelo migranata, u izvedbi studenata Kazališnog oblikovanja i medijske kulture Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, a čija je prva izvedba bila 18. ožujka ove godine na Trgu slobode u Osijeku. Na kraju programa na korzu, u 17.30, glazbeni je performans De profundis - nastup Mije Elezović. Melodramatični je to oratorij američkog kompozitora Frederica Rzewskog.
nevidljivi teatar
Studenti glume i lutkarstva Akademije za umjetnost i kulturu izvest će kazališno-performerske intervencije u javnom prostoru koje pripadaju žanru tzv. nevidljivog teatra na frekventnim punktovima, među građanima, gdje će samo pozorniji registrirati da se tu nešto zbiva.
Dioniz se zatvara u nedjelju, 31. ožujka, kazališnom predstavom “Vreća puna taskova”, osječke Akademija
Možda ste propustili...

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike