Mozaik
PROJEKT SVI NA PLESNU PREDSTAVU

Publika je kamen temeljac
na kojem počiva kazalište
Objavljeno 19. ožujka, 2019.
U svom punoljetnom izdanju projekt donosi 5 profesionalnih plesnih predstava, koje će u Požegi gostovati od ožujka do lipnja

Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar nositelj je tradicionalnog projekta Svi na plesnu predstavu, koji će se uz potporu Ministarstva kulture i Kliker platforme održati u Požegi. U svom punoljetnom izdanju projekt donosi pet profesionalnih plesnih predstava, koje će u Požegi gostovati od ožujka do lipnja.


Projekt, koji obuhvaća organizaciju gostovanja profesionalnih plesnih predstava u Požegi s ciljem senzibiliziranja javnosti na ravnopravnost plesne umjetnosti kao važnog dijela hrvatske kazališne scene, provodi se već 18 godina. Počeo je kao ideja da se po jedna profesionalna plesna predstava dovede u sklopu Međunarodnog dana plesa i taj je model funkcionirao niz godina. No s vremenom se pojavila potreba da i mlađa populacija, posebice školske dobi, ima priliku pogledati plesnu predstavu pa se projekt razvijao do danas, tako da je u 2019. planirano čak pet naslova s ukupno devet izvedbi.


Predviđena gostovanja profesionalnih predstava za djecu, mlade i odrasle, koja će biti realizirana u ožujku, travnju, svibnju i lipnju, na konferenciji za novinare predstavila je plesna pedagoginja i voditeljica Plesne radionice Ilijana Lončar, uz napomenu kako je prva profesionalna predstava, i to Personas Liberdancea i Zagrebačkog plesnog centra, već održana u sklopu Plesokaza.

Velik odaziv

- U sklopu obilježavanja Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade, 20. ožujka dolazi predstava Esc room Zagrebačkog plesnog ansambla u suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom. Bit će dvije izvedbe - jedna u 10, a jedna u 14 sati, pri čemu moram zahvaliti na velikom odazivu učenika požeških osnovnih škola, a posebno mi je zadovoljstvo što su se javili nastavnici škole u Okučanima, koji su vidjeli objavu na društvenim mrežama i poželjeli da i njihovi učenici dođu na predstavu. Predstava je namijenjena višim razredima osnovne škole i bavi se tematikom računalnih igrica, koje su prepoznate kao problem mlade generacije, koja svoja najveća uzbuđenja doživljava - sjedeći ispred ekrana. U želji da suvremenu plesnu umjetnost približimo mladima, projekt upravo kroz tu temu, blisku mladim ljudima, otvara pitanja posljedica zamjene prostora igre i druženja virtualnim svijetom. U svibnju dolazi predstava Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke Gdje su nestale čarapice. To je doživljajno kazalište za bebe od nula do tri godine i upravo je to cilj projekta - obuhvatiti široku populaciju publike, od nula godina nadalje. Potom nam dolazi i radionica Contakids, koja je posljednje dvije godine realizirana u Požegi. Dolazi instruktorica, plesna pedagoginja Ana Kreitmeyer i radionica obuhvaća djecu od tri do pet godina. Radi se o metodi koja se koristi fizičkim kontaktom kroz ples i igru kako bi se produbila komunikacija između djeteta i roditelja, koji zajedno sudjeluju u procesu. Projekt završava u lipnju predstavom Studija za suvremeni ples Djevojke u ljetnim haljinama volim, koja će biti izvedena u sklopu Kazališnog festivala. To je vrlo zanimljiva predstava rađena prema kultnom videospotu za pjesmu Moja prva ljubav grupe Haustor - najavila je Ilijana.

Umjetnici i publika

Projekt je realiziran uz veliku podršku Ministarstva kulture, jer od 60 tisuća kuna čak 40 tisuća sufinancira resorno ministarstvo, potvrdivši tako da je riječ o projektu iznimne umjetničke i pedagoške vrijednosti.


- Program koji sam selektirala kao samostalna umjetnica, potvrđen je od Ministarstva kulture i iskreno se nadam kako će požeška publika hrliti u kazalište vidjeti ovakve programe, jer oni se doista ne mogu vidjeti u ovoj široj regiji, jedino još samo u Zagrebu - napomenula je Ilijana.


Konferenciju za novinare završila je dijelovima ovogodišnjih poruka za Svjetski dan kazališta za djecu i mlade. Svjetsku poruku napisala je predsjednica Assiteja Yvette Hardie, a hrvatsku Srećko Šestan, ravnatelj kultnog Gradskog kazališta Zorin dom Karlovac, čiji pelivani predvođeni Peđom Gvozdićem i ostatkom mlade kreativne ekipe "žare i pale" hrvatskom kazališnom scenom. Iz Šestanove poruke Ilijana je izdvojila dio koji glasi:
"Kazalište može bez svega, ali ne može bez umjetnika i publike. Dovoljan je jedan umjetnik i jedan gledatelj da se stvori kazalište. Ali, ako nema gledatelja, nema ni kazališta. Stoga, draga publiko, vi ste baš taj kamen temeljac na kojem počiva kazalište. Važno je da svi uključimo i omogućimo pristup kazalištu svima od najranije dobi. Roditelji, bake, djedovi, svi članovi obitelji, prijatelji, učitelji, nastavnici i profesori, povedite svoje najmlađe u kazalište. Ili bar krenite kada oni povedu vas. Čeka vas čarolija kazališta, najljepša čarolija koja postoji otkad je svijeta i vijeka." Stoga, vidimo se u kazalištu, vidimo se na plesnim predstavama! N.Vekić
Progfesionalne predstave
Predviđena gostovanja profesionalnih predstava za djecu, mlade i odrasle, koja će biti realizirana u ožujku, travnju, svibnju i lipnju, na konferenciji za novinare predstavila je plesna pedagoginja i voditeljica Plesne radionice Ilijana Lončar, uz napomenu kako je prva profesionalna predstava već održana u sklopu Plesokaza
Najčitanije iz rubrike