Crna kronika
OPTUŽEN SRBIN IZ JAGODINE

Prljavi novac iz SAD-a iz Osijeka prebacio u Kinu
Objavljeno 16. ožujka, 2019.
Transfer novca u Kinu spriječila je američka banka. Subotić poručuje da se ničega ne sjeća

Na oglasnoj e-ploči Općinskog suda Osijek u srijedu je zbog terećenja za pranje novca objavljena optužnica koja je prošle godine podignuta protiv srpskog državljanina Saše Subotića (50) iz Jagodine. Subotića se tereti da je u Erste&Steiermärkische bank d.d. Rijeka otvorio račun 18. studenoga 2013. u poslovnici banke u Osijeku.


Pedesetogodišnjak je potom IBAN broj računa predao nepoznatoj osobi koja je isti dan na račun uplatila 141.985,38 američkih dolara, a riječ je, pokazalo se, o novcu pribavljenom računalnom prijevarom. Uplata je izvršena kako bi se prikazalo da je novac stečen na zakonit način i prenesen, a Srbin je znao da je prisvojen kaznenim djelom. Subotića terete da je 20. studenoga 2013. s računa podignuo u gotovini 20.000 eura, transferirao 40.000 eura u korist primatelja Zhejing Qingtiana na dva računa u Kini, te naložio banci transfer u iznosu od 41.700 eura u korist primatelja He Li Juana u Kini. No banka je odbila izvršiti zadani nalog jer je dobila tzv. SWIFT poruku da je transakcija kojom je na račun srpskog državljanina u hrvatskoj banci uplaćeno 141.985,38 dolara - lažna.


Prije podizanja optužnice protiv Subotića nije provođena istraga jer prikupljeni podatci koji se odnose na njega i pranje novca daju dovoljno osnova za podizanje optužnice, a ne radi se o kaznenom djelu za koje zakon propisuje obvezatno provođenje istrage. Ispitan preko međunarodne pravne pomoći, pred sucem Višeg suda u Jagodini u Srbiji, Subotić je naveo da je 13. veljače 2013. imao težak moždani udar i od tada se ničega ne sjeća, tako da se nije mogao izjasniti o kaznenom djelu za koje ga se tereti.


Odvjetništvo u obrazloženju optužnice navodi da iz obavijesti o sumnjivim transakcijama proizlazi da je novac koji je stigao doznakom iz Amerike na Subotićev račun 18. studenoga 2013. iz američke banke iz Minneapolisa doznačila tvrtka BUHLER US HOLDING iz Minnesote. Kao svrha doznake navedeno je plaćanje računa. Kod novca koji je Subotić pokušavao prebacivati u Kinu, svrha doznake bila je - "roba". Banka iz Minnesote obavijestila je poslovnicu banke u Osijeku da je doznaka lažna jer novac nije odobrila tvrtka s čijeg je računa uzet, a naveden je kao pošiljatelj novca, zbog čega je ista američka banka tražila da joj Erste&Steiermärkische bank d.d. Rijeka vrati ukupan iznos od 141.958,38 dolara.
Odvjetništvo predlaže da se Subotića proglasi krivim te da mu se oduzme imovinska korist u iznosu od 81.609 eura u korist državnog proračuna RH.
Sandra Lacić
ODGOVOR U ROKU OD OSAM DANA
Odgovor protiv optužnice Saša Subotić moći će podnijeti osam dana od primitka. Odgovor protiv optužnice može podnijeti i branitelj bez posebne ovlasti okrivljenika, ali ne i protiv njegove volje. Okrivljeni se može odreći prava na podnošenje odgovora protiv optužnice. S Općinskog suda Osijek poručuju okrivljenome da može podnijeti zahtjev da mu se imenuje branitelj na teret proračunskih sredstava ako prema svom imovinskom stanju ne može podmiriti troškove obrane. Iz dokaza o imovinskom stanju koje mora podnijeti sudu do okončanja kaznenog postupka moraju biti vidljivi prihodi unatrag godinu dana, podatci i stanje na računima u bankarskim i drugim institucijama, te vlasništvo nad nekretninama i pokretninama.
Možda ste propustili...

ZA VIKEND U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

158 prebrzih i 23 pijana vozača

Najčitanije iz rubrike