Svijet
MNOGE SVJETSKE KOMPANIJE POVUKLE ZRAKOPLOV IZ PROMETA

Pronađene obje crne kutije etiopskog Boeinga 737 MAX
Objavljeno 11. ožujka, 2019.

Vezani članci

AVIONSKA NESREĆA U ETIOPIJI

U padu zrakoplova starog dvije godine - 157 poginulih

Pronađene su obje crne kutije putničkog zrakoplova Boeing 737 MAX 8 koji se srušio nedugo nakon polijetanja iz Adis Abebe, objavila je etiopska zračna kompanija Ethiopian Airlines u ponedjeljak, dan nakon nesreće u kojoj je poginulo 157 putnika i članova posade.


Crna kutija, koja bilježi tehničke podatke leta, i kutija koja snima razgovore u pilotskoj kabini "pronađene su", objavila je kompanija Ethiopian Airlines na svome twitteru, prenosi agencija AFP. Zrakoplov na letu ET 302, između Adis Abebe i glavnog grada Kenije Nairobija, srušio se u 8.44 prema lokalnom vremenu na području gradića Bišofte, 62 kilometra jugoistočno od glavnoga grada. Poletio je u 8.38 iz zračne luke Bole International. Pilot je nakon polijetanja rekao da ima teškoća i da se želi vratiti i zato je zatražio odobrenje da se okrene i vrati u polazišnu zračnu luku. Putnici su bili državljani iz više od 30 zemalja, a među njima bilo je liječnika i humanitarnih djelatnika. Službeni Beograd rekao je da je među putnicima bio i srbijanski državljanin, a prema medijima riječ je o djelatniku Svjetskog programa za hranu (WFP) pri Ujedinjenim narodima, koji je osim srbijanske imao i službenu putovnicu UN-a.


Ethiopian Airlines prizemljio je do daljnjeg svoju flotu Boeing 737 MAX 8, priopćila je zrakoplovna tvrtka u ponedjeljak. "Iako još ne znamo uzrok nesreće, kao dodatnu mjeru opreza morali smo odlučiti da tu flotu zamijenimo", naveo je zrakoplovni prijevoznik. Ethiopian Airlines ima flotu od četiri zrakoplova 737 MAX 8, ne računajući onaj koji se srušio u nedjelju, prema internetskoj stranici za praćenje letova FlightRadar24. Nakon nesreće u Etiopiji i Kina je u ponedjeljak naložila svojim zrakoplovnim tvrtkama da do 18 sati obustave letove zrakoplovima 737 MAX 8.
Stručnjaci upozoravaju da je prerano za pouzdane ocjene o uzroku nesreće Ethiopian Airlinesa, ali isti model zrakoplova srušio se i u listopadu prošle godine na letu indonezijskog Lion Aira. I tom je prilikom zrakoplov naglo izgubio visinu neposredno nakon polijetanja, a u nesreći je stradalo 189 ljudi. "S obzirom na to da su u obje nesreće pali novoisporučeni zrakoplovi Boeing 737 Max 8 i da su se dogodile u fazi polijetanja, postoji određeni stupanj sličnosti", stoji u priopćenju Kineske uprave za zrakoplovstvo.H
Možda ste propustili...

UKRAJINA TRPI SVE RAZORNIJE RUSKE ZRAČNE NAPADE

Stoltenberg Kijevu obećao dodatne sustave protuzračne obrane

POZIV ČLANICAMA EU-A ZA VOJNU POMOĆ UKRAJINI

Borrell: Šaljite proturaketne sustave

NEDALEKO OD KAZAHSTANSKE GRANICE

U Rusiji poplavljeno 18 tisuća domova

Najčitanije iz rubrike