Svijet
AVIONSKA NESREĆA U ETIOPIJI

U padu zrakoplova starog dvije godine - 157 poginulih
Objavljeno 10. ožujka, 2019.

Nitko nije preživio pad etiopskog zrakoplova sa 149 putnika i osam članova posade u nedjelju.

Zrakoplov Boeing 737 Ethiopian Airlinesa srušio se u nedjelju ujutro ubrzo nakon polijetanja iz Adis Abebe u području gradića Bišofte, 62 kilometra jugoistočno od Adis Abebe. Zrakoplov je poletio u 8.38 sati iz zračne luke Bole International i kontakt s njim izgubljen je nekoliko minuta kasnije. Prema internetskoj stranici koja prati letove, Flightradar24, zrakoplov Ethiopia Airlinesa imao je nestabilnu brzinu penjanja. Zrakoplov na letu ET 302 između Adis Abebe i glavnog grada Kenije Nairobija srušio se u 8.44 sata prema lokalnom vremenu.

Glasnogovornik Ethiopia Airlinesa rekao je da su putnici bili državljani više od 30 zemalja. Riječ je o 32 državljanina Kenije, devet iz Etiopije, po osam Italije, Kine i Sjedinjenih Država, sedmero Velike Britanije i Francuske, šest Egipćana, pet državljana Nizozemske, po četiri Indije i Slovačke, po tri Austrije, Švedske i Rusije te po dva državljanina Maroka, Španjolske, Poljske i Izraela. Na letu su bili i po jedan državljanin Belgije, Indonezije, Somalije, Norveške, Srbije, Toga, Mozambika, Ruande, Sudana, Ugande i Jemena. Četvero putnika imalo je putovnice Ujedinjenih naroda i njihova državljanstva još ne mogu biti jasno potvrđena, rečeno je.

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je državljanin Srbije među 157 poginulih. Prema saznanjima beogradskih medija, nastradali je djelatnik Svjetskog programa za hranu pri Ujedinjenim narodima, a osim srpske putovnice imao je i službenu putovnicu UN-a. Portal lista Blic navodi da je riječ o Đorđu V. (54), te kako je njegova sestra Ljiljana V. potvrdila da je on trebao putovati u Nairobi na poslovni sastanak. "Nisu objavili imena. Još uvijek ništa ne znamo. Postoji sumnja da je bio moj brat, ali o tome nemamo nikakve potvrde. Nadam se da nije on", rekla je za Blic Ljiljana V.

U zračnoj luci u Nairobiju mnogi su čekali na informacije o žrtvama. "Čekamo moju mamu. Nadamo se da je išla drugim letom ili je zakasnila", kazala je Wendy Otieno plačući. Robert Mudanda (46) čekao je šogora iz Kanade. "U zračnoj luci nismo nikoga vidjeli iz zrakoplovne tvrtke", rekao je agenciji Reuters tri sata nakon nestanka zrakoplova. "Nitko nam ništa nije rekao, samo tu stojimo i nadamo se najboljem", dodao je.

"Ured premijera, u ime vlade i etiopskog naroda, želi izraziti najdublju sućut obiteljima koje su izgubile najbliže u etiopskom zrakoplovu Boeing 737 na redovnom letu ovog jutra u Nairobi u Keniji", objavio je na Twitteru ured premijera Abija Ahmeda.

"Pilot je spomenuo da ima poteškoća i da se želi vratiti i zato je zatražio odobrenje da se okrene i vrati u polazišnu zračnu luku u Adis Abebi", rekao je predstavnik zrakoplovne kompanije na konferenciji za novinare.

Zrakoplov Boeing 737 MAX 8 je isti model kao i onaj indonezijskog prijevoznika Indonesian Lion Air koji se srušio nedugo nakon polijetanja iz Džakarte 2018., kada je poginulo 189 osoba. No Geoffrey Thomas, glavni urednik portala Airline Ratings, rekao je za CNN da se uzroci pada zrakoplova u vlasništvu Ethiopian Airlinesa u nedjelju znatno razlikuju od onih na letu Lion Aira. Na letu Lion Aira dogodile su se divlje fluktuacije u brzini, a to nije bio slučaj pri padu zrakoplova etiopske kompanije, rekao je Thomas.

Zrakoplov koji se srušio u Etiopiji najnovija je inačica tipa 737, a taj je najprodavaniji putnički zrakoplov i jedan od najpouzdanijih. Nakon uspješnog prvog leta u siječnju 2016. počela je isporuka kupcima četvrte generacije modela 737, za kratke i srednje letove. Dosad je isporučeno 350 zrakoplova od 5011 narudžbi koje je primio Boeing, piše AFP.

Hina/D.Pavlović
Putnici su bili državljani više od 30 zemalja, a među njima i jedan iz Srbije
Možda ste propustili...

RAVNATELJ GRANIČNE POLICIJE BIH MIRKO KUPREŠAKOVIĆ:

Broj ilegalnih migranata u BiH porastao za 70 posto

ŠEF BIH DIPLOMACIJE

Konaković: Vi ste sramota

PESKOV ZAPRIJETIO ZAPADU MOGUĆOM ODMAZDOM

Rusija prijeti zbog imovine

Najčitanije iz rubrike