Novosti
EUROPSKA SREDIŠNJA BANKA MIJENJA SLUŽBENU RETORIKU

Analitičari: Kamatne stope mogle bi ostati rekordno niske do 2021. godine
Objavljeno 11. ožujka, 2019.

Europska središnja banka (ESB) smanjila je prošloga tjedna procjene rasta gospodarstva eurozone i odgodila povećanje kamatnih stopa do iduće godine, no analitičari Raiffeisenbank Austria smatraju da referentne kamate neće biti povećane prije 2021.

Na redovitoj sjednici u četvrtak, Europska središnja banka promijenila je službenu retoriku, odnosno, smjernice vezane uz buduće podizanje kamatnih stopa, navodi se u analizi RBA-a. Prije je ESB poručivao da bi ključne kamate mogao povećati nakon ljeta ove godine, no zbog usporavanja rasta gospodarstva eurozone, u četvrtak su čelnici banke poručili da će kamate ostati na sadašnjim rekordno niskim razinama, bar do kraja ove godine, i najavili nove poticajne mjere u vidu dugoročnih, jeftinih kredita bankama, kako bi se potaknulo kreditiranje. Posljedica je to usporavanja rasta gospodarstva eurozone. Prema nedavno objavljenim podatcima Eurostata, u posljednjem je lanjskom tromjesečju u eurozoni rast na kvartalnoj razini iznosio 0,2 posto, nakon 0,1-postotnog rasta u prethodna tri mjeseca. Na godišnjoj je razini, pak, rast iznosio 1,1 posto, znatno sporije u odnosu prema trećem tromjesečju, kada je bruto domaći proizvod eurozone porastao za 1,6 posto.

"U razdoblju smo nastavljene slabosti i nesigurnosti", kazao je predsjednik ECB-a Mario Draghi u četvrtak, nakon što je središnja banka smanjila procjene rasta gospodarstva eurozone. Tako sada procjenjuje da će gospodarstvo u ovoj godini porasti samo 1,1 posto, a prije se očekivao rast od 1,7 posto.

"Pojačani rizici ekonomskih, izgleda, povezani su s geopolitičkom neizvjesnošću, mogućnošću rasta protekcionizma i ranjivosti tržišta u razvoju", pišu analitičari RBA-a u osvrtu na sjednicu ESB-a. No ističu da već za drugu polovinu ove godine i 2020. središnja banka očekuje nastavak rasta i približavanje inflacije ciljanoj razini u srednjem i dugom roku. "Prema našim očekivanjima, gospodarstvo bi se u ovoj godini trebalo kretati u skladu s procjenama ESB-a. Međutim, očekujemo kako će u 2020. i 2021. gospodarski izgledi biti potisnuti zbog globalnog gospodarskog usporavanja. Kao rezultat toga, ne očekujemo snažniji zaokret u monetarnoj politici, čak i duže od trenutačnih tržišnih procjena. S obzirom na navedeno, ne očekujemo prvo podizanje referentnih kamatnih stopa prije 2021. godine", zaključuju analitičari RBA-a u svojoj analizi.

Referentne kamate ESB-a važne su jer se prema njima određuju kamate za kredite u eurima građanima i kompanijama, kao i kamate za zaduživanje država u eurima. H
EURO OŠTRO PAO ZBOG NAJAVE ECB-a
Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara, prema košarici valuta, prošloga je tjedna porasla, nakon dva tjedna pada. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu prema ostalim šest najvažnijih svjetskih valuta, skočio je prošloga tjedna za 1,1 posto, na 97,34 boda, nedaleko najviše razine od polovine prosinca prošle godine. Pritom je dolar prema europskoj valuti ojačao 1,2 posto, pa je cijena eura potonula na 1,1240 dolara. No američka je valuta oslabila u odnosu prema japanskoj, pa je njezin tečaj skliznuo za 0,7 posto, na 111,15 jena. Uspon dolara prema košarici valuta ponajviše je, pak, posljedica oštrog pada tečaja eura, nakon što su s redovite sjednice u četvrtak čelnici Europske središnje banke poručili da će rekordno niske kamatne stope u eurozoni ostati na sadašnjim razinama, bar još do kraja ove godine, a da će bankama ponuditi nove ftine kredite kako bi se potaknulo kreditiranje. To pokazuje da se situacija u gospodarstvu eurozone pogoršala jer su prije poručivali da bi kamate mogli povećati u drugoj polovini ove godine.
Možda ste propustili...