Mozaik
UZ SNIMANJE EMISIJE LIJEPOM NAŠOM

Čuvari folklorne baštine slatinskoga kraja
Objavljeno 11. ožujka, 2019.

Javno snimanje televizijske emisije Lijepom našom u sportskoj dvorani Srednje škole Marka Marulića bilo je prigoda da se, uz folklornu baštinu, predstave i neke druge etnoznačajke slatinskoga kraja.


Tako je pokraj glavne pozornice postavljena i jedna manja, na kojoj su kustosi Zavičajnog muzeja, na čelu s ravnateljicom Dragicom Šuvak, uredili prostoriju onako kako se to na slatinskom području radilo prije stotinu i više godina opremivši je muzejskim eksponatima. Uz starinske stolove i stolice postavili su neizostavan kredenac s posuđem, na prozor zavjese koje su žene same izrađivale, a na zidove raspelo, veliku sliku sv. Josipa, zidnjak s izvezenom porukom i starinski zidni sat.


U tom su prostoru tradicionalno ukrašavanje uskrsnih pisanica prikazale Kristina Galešić iz Voćina, Mila Tomašević iz Sopja, Marija Kenjerić iz Čađavice te Ruža Dlab i Ružica Radonjić iz Slatine. Opletanje pisanica koncem prikazali su članovi folklorne skupine Kolo OŠ Eugena Kumičića i njihova učiteljica Mira Brezovčan.


Glazbene žičane instrumente na slatinskom području izrađuje jedino Krešimir Marić. On je na pozornici prikazao svoje umijeće izrade tambura, a posebno za tu prigodu izradio je jednu tamburicu – bisernicu, koju je poklonio voditelju emisije Branku Uvodiću.


Svaki blagdan u prošlosti je, kao i danas, bio začinjen ukusnim kolačima pa je pokazana i izrada starinskih, tradicijskih kolača. Za taj slatki dio etnokutka pobrinula se poznata slatinska slastičarka Sandra Jadek, dobitnica brojnih priznanja za svoje slastičarske kreacije. S njom je bila pomoćnica Lana Medved iz Bakića.
Osim čuvara folklorne tradicijske baštine slatinskoga kraja, glazbe, plesova, pjesama i narodnih nošnji emisija Lijepom našom predstavit će gledateljima i stare zanate, gastronomiju, narodne običaje i povijesne zanimljivosti. Zato je snimljena bogata gastroponuda u slatinskom restoranu Stari podrum, bogatstvo kvalitetnih vina, osobito pjenušca Slatinski biser vinarije Stari podrum vlasnika Ivana Halasa, zatim sada već rijetki krznarski obrt Vlatka Gribla te još rjeđi kovački obrt Miroslava Novakovića.


Petar Žarković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike