Novosti
SUDAC VRHOVNOG SUDA MARIN MRČELA:

Čak ni sloboda govora nije apsolutna
Objavljeno 17. veljače, 2019.
Je li pravosuđe jedan od najvećih problema ovog društva? Štiti li naše sudstvo bogate i moćne pojedince ili smo svi jednaki pred zakonom, neka su od pitanja na koja je u nedjelju odgovarao Marin Mrčela, sudac Vrhovnog suda i gost današnje emisije Nedjeljom u 2 urednika i voditelja Aleksandra Stankovića.


Sudske slučajeve nije želio komentirati, posebice nepravomoćne, ali za onaj zbog remećenja javnog reda i mira da se čovjek godinu dana ne smije približavati spomeniku kaže da to zvuči malo čudno, ali vidjet ćemo što će reći drugostupanjski sud. Prvi put čuje za takvu presudu. Na pitanje suzbija li se takvim presudama sloboda govora, kaže da treba odvagnuti slobodu govora i je li ta osuda bila nužna u demokratskom društvu.


- Tu treba vidjeti pisani otpravak, što će pisati - je li on osuđen zato što je vikao ili zbog sadržaja koji je vikao. Tu treba postojati ujednačena praksa, vidjet ćemo što će reći drugostupanjski sud. Sloboda govora je jedna od sloboda koja je temelj demokracije, ali ni ona nije apsolutna - dodao je.
Vuk Tešija
Mediji paze na sudove
Komentirao je dugotrajnost sudskih postupaka, rekao je da se posljednjih osam godina zaredom smanjuju i postupci su sve kraći - sada traju 132 dana. "Neki predmeti se i dalje ne rješavaju kako bi trebali i mediji na njih paze", naglasio je. Što se tiče velikih procesa (Sanader, Lovrić Merzel, Vidošević, Bandić...), predmeti se vuku po 10 godina, kaže da to nije dobro ni za koga osim za okrivljenog i treba poboljšati način rada, a i zakonodavni okvir.
Možda ste propustili...