Osijek
PROMOCIJA KNJIGE

Potresne priče o radu s neizlječivim pacijentima
Objavljeno 18. siječnja, 2019.
U Domu Hrvatske vojske u petak je održana svečana promocija knjige ‘‘Služiti čovjeku - putokaz humanosti u medicini‘‘, čiji su urednici prof. dr. sc. Marijana Braš i prof. dr. sc. Veljko Đorđević. Riječ je o knjizi koja je nastala kao zajednički plod učenja i rada nekoliko tisuća zdravstvenih profesionalaca, članova raznih nevladinih udruga i bolesnika, koji su istraživali značenje umijeća medicine, kako u preventivnoj i kurativnoj tako i u palijativnoj medicini. Knjiga ima čak 260 koautora i na šeststotinjak stranica donosi 150 potresnih priča zdravstvenih profesionalaca koji rade s neizlječivim pacijentima, više od 20 priča studenata koji se educiraju o palijativnoj skrbi i komunikacijskim vještinama, priče udruga i organizacija koje su napravile iskorak i uspostavile palijativnu skrb u Hrvatskoj te priče 20 pacijenata oboljelih od različitih bolesti.

- Prije više od deset godina na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu počeli smo educirati stručnjake iz palijativne medicine i komunikacijskih vještina kako bi drukčije gledali na bolesnike, s naglaskom na one koji boluju od neizlječivih bolesti, i ova je knjiga rezultat podučavanja i pokazatelj promišljanja i djelovanja zdravstvenih profesionalaca, bolesnika, kao i novih generacija studenata medicine. Od 1500 prikupljenih priča izabrali smo njih 150 i nadam se da će ova jedinstvena knjiga biti od koristi zdravstvenim profesionalcima, kreatorima zdravstvenih i obrazovnih politika, ali i široj javnosti - rekla je dr. Braš, naglasivši poprilično tešku tematiku knjige.

Na jučerašnjoj su promociji o knjizi govorili i predstavnici ustanova opisanih u poglavlju ‘‘Brinimo zajedno‘‘ (Dom zdravlja Osijek, Dom zdravlja Vukovar, Dom zdravlja Županja, Opća županijska bolnica Našice) kao primjeri dobre prakse razvoja palijativne medicine u Hrvatskoj te hrvatski branitelji, autori tekstova u poglavlju "Bolest kao učiteljica života". D. Miklić
Možda ste propustili...

TRGOVINE KOJE RADE 28. TRAVNJA

Gdje kupovati ove nedjelje?

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

ZAVOD ZA HITNU MEDICINU OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Nacionalni dan hitne pomoći

Najčitanije iz rubrike