Novosti
VLADA RAZRIJEŠILA NENADA KRIŽIĆA

Vrbanić: Nikomu nisam želio zlo, ali ne mogu odustati od svojih prava
Objavljeno 17. siječnja, 2019.
Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja preporučio je branitelju da provali u neki stan u Vukovaru, pa je ekspresno smijenjen

Samo dan nakon što je potvrđeno da DORH istražuje pomoćnika ministra branitelja Nenada Križića, on je razriješen na sjednici Vlade u četvrtak.

U priopćenju sa zatvorenog dijela sjednice o tom slučaju stoji samo jedna rečenica: "Na osobni zahtjev razriješen je pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić". Prethodno je Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru potvrdilo kako istražuje slučaj Nenada Križića koji je Mariju Vrbaniću sugerirao da provali u prazan stan kako bi riješio svoj stambeni problem. Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, nakon sjednice na joj je Križić razriješen, izjavio je kako je riječ o iznimno odgovornom djelatniku koji je dvije godine obnašao dužnost pomoćnika ministra.

Traži svoja prava
"Uložio je iznimno veliki napor u taj resor stambenih i pravnih poslova. Moja namjera i rad Ministarstva usmjereni su k otvorenosti prema ljudima, posebice onima najranjivijima. U najboljoj namjeri, prepoznajući jedan takav predmet, u korespondenciji s tom strankom napravio je jedan propust. Kao odgovoran čovjek, kao hrvatski branitelj, kao častan čin stavio je mandat na raspolaganje i Vlada je odlučila o njegovom razrješenju", naveo je Medved.

"Nikomu nisam želio zlo, niti da ostane bez posla, ali ne mogu odustati od ostvarenja svojih prava", rekao nam je Mario Vrbanić (49), koji je u središte pozornosti javnosti u Hrvatskoj došao prije nekoliko dana kada je ustvrdio kako mu je Nenad Križić, sada bivši pomoćnik ministra hrvatskih branitelja, preporučio u SMS-ovima da provali u neki stan i tako riješi stambeno pitanje, a da će na taj postupak Središnji ured za stambeno zbrinjavanje zažmiriti. Na upit zašto se ranije nije obratio javnosti, jer su, prema njegovim riječima, "pregovori" s Ministarstvom trajali još od 2017. godine, odgovorio je kako je kontinuirano dobivao obećanja da će dobiti stan.

"Nebrojeno puta razgovarao sam s Križićem, više puta i sa samim ministrom Tomom Medvedom, a u Vukovar sam došao iz Velike Gorice upravo zato jer mi je obećan stan u tom gradu. Od tada živim u iznajmljenom stanu, nemam nikakvih primanja i da nema pomoći prijatelja doista ne znam kako bih sve ovo vrijeme preživio", izjavio je Vrbanić, dodajući kako nije tražio nikakav novac, nego isključivo stan od 45 kvadrata u kojem bi mogao živjeti s teško bolesnom majkom. U međuvremenu njezino se stanje pogoršalo te kako nije mogao sam skrbiti o njoj, zbrinuta je u jednom domu za starije osobe u Vukovaru. Majka je uspjela na ime drugog sina branitelja, koji je počinio suicid zbog PTSP-a, dobiti mirovinu.

Pozitivan ishod
Prema njegovim riječima, javnosti se obratio zato što su ga, nakon što je Križić odbio nastaviti s njim komunicirati, tajnice u Križićevom uredu upućivale u pučku kuhinju. Kaže kako je to bila kap koja je prelila čašu, pa je odlučio medijima pokazati SMS-ove koje mu je Križić upućivao u svibnju prošle godine.

"Prema svemu što sam čuo od drugih, taj je čovjek mnogim braniteljima pomogao. U mom je slučaju pogriješio, to je činjenica. Ne želim mu zlo, tim prije što sam ga smatrao prijateljem, ali ne mogu pristati da se omalovažava mene i spori moje sudjelovanje u Domovinskom ratu, jer imam dostojanstvo i tražim samo ono što mi pripada", istaknuo je.

Ustvrdio je kako je od trena kada se obratio medijima mnogo toga rečeno, ali i ostalo nedorečeno. Međutim, jedina mu je želja da se dozna prava istina.

"Ne samo da sam branitelj, što neki pokušavaju osporiti, nego sam dragovoljac i vrijeđa me kada se to dovodi u pitanje. Nadam se kako će se na koncu ipak sve riješiti", poručio je Vrbanić.

Dragana Korpoš
NISAM REKAO DA SAM VUKOVARSKI BRANITELJ
Vrbanić kaže kako se u medijima svašta iznosilo, pa i neistine na koje su potom drugi reagirali. “Nikada nisam bilo komu rekao da sam vukovarski branitelj. Dragovoljac sam Domovinskog rata, o čemu je moj zapovjednik poslao nadležnima u MORH-u desetak papira i u tijeku je definiranje moga statusa. Neki su novinari prenijeli kako sam im rekao da sam vukovarski branitelj, zbog čega je reagirala i Udruga vukovarskih branitelja ustvrdivši da nisam. To je bilo posve nepotrebno, jer tako nešto nikada nisam tvrdio. U Vukovar sam došao jer su mi ponudili stan i ovdje želim živjeti”, naglasio je Vrbanić.
“OBMANJIVANJE”
“Ako im je moj status bio upitan, zašto su me iz Ministarstva godinu i pol dana obmanjivali i govorili kako će mi riješiti stambeno pitanje”, upitao je Vrbanić, dodajući kako želi da se zaposlenici mjerodavnog ministarstva prema njemu ponašaju ljudski i s poštovanjem.
Mario Vrbanić tvrdi kako mu smjena Nenada Križića nije bila cilj
Možda ste propustili...